gototop
27.12.2012 Notování s Honzou Donaldem Jíchou (Karel Vidimský - Cimbura)    Tisk
PR
Již desátým rokem, tedy od samého začátku, probíhají soutěžní večery Notování o prvních čtvrtcích v měsíci a tak se po celá léta děje, že vždy patří k prvním koncertům v kalendářním roce. Nejinak tomu bude tentokrát, kdy se v pražském Music City Clubu sejdeme již 3. ledna a v 19:30 tam odstartujeme 5. základní kolo našeho jubilejního ročníku. Soutěžit v něm budou dvě přespolní formace - duo Jampet a skupina Růže v trní, obě dvě z Plzně - a čtyři z Prahy. Budou to kapely 9. patro a Rubinet, duo T´n´T a písničkář Petr Minář.

Hostem programu tentokrát bude vítěz šestého ročníku Notování, poněkud pozapomenutý písničkář Honza Donald Jícha.
Štěpán, Barunka, Honza a Kristinka Jíchovi
Štěpán, Barunka, Honza a Kristinka Jíchovi
foto: www.honzajicha.cz
To pozapomenutí je zapříčiněno příliš širokým spektrem zájmů, zálib a „řemesel“, jež život tohoto mladíka bohatě naplňují. Z jeho webu a jiných zdrojů jsem zjistil, že Honza je nebo byl např. cestovatelem, dobrodruhem, básníkem, průvodcem českých turistů v cizích zemích, středoškolským pedagogem, drvoštěpem, gelototerapeutem, pořadatelem minifestivalu Všeradické jaro 2011 a autorem tří dětí, blíže neurčeného počtu písní a řady prozaických knih. Děti vytvořil společně se svojí první manželkou, vše ostatní je jeho samostatným dílem. Malým důkazem kvality jeho sólových produktů budiž u písniček jeho vítězství v Notování v r. 2009, u knih pak to, že předposlední titul, povídkovou knihu Průšvih v Lurdách (2010) vytvořil na objednávku prestižního nakladatelství Torst, zatímco jeho poslední novinku, pseudodetektivku Utin jackpot (2012), vydalo opět velmi prestižní nakladatelství Galén. Kvalitu díla, které vytvořil se svojí paní Klárou, dokládám aspoň částečně na fotografii doprovázející tento článek.

Jako posluchač písniček a čtenář knih Honzy Donalda Jíchy jsem si velmi brzo uvědomil jejich prožitost - svá díla nevytváří „z luftu“! S inteligentním a úsměvným nadhledem píše o věcech, které důvěrně zná a to mu dovoluje žertovat i tam, kde by vtipkování autora méně zasvěceného působilo trapně. Jeho tvorba není ale výlučně humoristická! Naopak, často se ve své písničkářské, povídkářské i obsáhlejší prozaické tvorbě zabývá tématy poměrně vážnými a jeho díla přinášejí vedle zábavy i mnoho pozoruhodných postřehů. Vydaných knih Jana Jíchy je celkem dvanáct, jejich celkový náklad čítá více než osmnáct tisíc výtisků. Vedle toho publikoval recenze, eseje, drobné prózy a poesii v Lidových novinách, Tvaru a Mostech. V necelých třiatřiceti letech je Honza rozhodně úspěšným autorem a já si dovoluji tvrdit, že velmi zaslouženě.

Knihy Jana Jíchy většinou v knihkupectvích neseženete. Ale zmiňované poslední dvě, i některé starší, má v nabídce internetová distribuce Kosmas - kdyžtak se můžete obrátit na ni. Vedle aspoň z části dostupných knih je zde nedostupný, pouze v rukopisu dochovalý text Když je někdo kocour, který na konci roku 2006 odvysílala jako četbu na pokračování v interpretaci Martina Dejdara rozhlasová stanice ČRo 2. Možná by se dílko dalo, spolu s dalšími dvěma texty Jana Jíchy, Opravenou pohádkou a Skotskou pohádkou, vyhledat v rozhlasovém zvukovém archivu. Je-li tato domněnka pravdivá, pak jsou na tom překvapivě, co do přístupnosti, nejhůř Donaldovy písničky! Na cédéčku nebo ve zpěvníku publikovány nejsou a kvalita záznamu těch několika, které najdete na YouTube rozhodně není oslňující. A tak, chcete-li se nechat oslnit autorskou interpretací Honzových písní, nezbývá vám, než přijít 3. ledna 2013 na Notování. Jejich autora po tomto vystoupeni v Čechách zase dlouho neuvidíme. Od letošního září totiž dlouhodobě pracuje v zahraničí. Je učitelem českých dětí v srbském Banátu. A moc se těší na české dospělé v našem hledišti!

Sdílet na...
Kam dál?

» Řeč o Notování, na kterém jsem nebyl (Karel Vidimský - Cimbura)

» Pojednání o díře v bubnu, muzikantech a létání (Karel Vidimský - Cimbura)

» Ahoj Berry! (Kytka + Cimbura)

» Poslední základní kolo VIII. ročníku Notování je za dveřmi! (Rada Notování)

» Pražské finále Porty na videu (Džexna)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib