gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.10.2011 Kdo se bojí, nesmí do lesa (Pepa Fousek)    PDF Tisk Email
Povídky
Bylo nám o poznání méně, nějakých dvanáct, třináct let. Po celodenním výletě naše družina nalezla místo k táboření, přímo mezi zdmi zříceného hradu. Na večerním nebi se rozsvěcoval měsíc, přes který vítr hnal cáry mraků; les pod námi se v mírném větru převaloval jako vlny v tichém zálivu. Než nastala docela tma, rozbili jsme stany, náš vedoucí King zkontroloval, zda jsou celty správně napjaty a pod kotlíkem jsme rozdělali ohýnek. Sesedli jsme se kolem toho ohýnku a King začal vypravovat.

Vždycky jsme na jeho vyprávění čekali, neboť King o všem všechno věděl, o hvězdách, o lese, o zvířatech, o historii, dokázal nám odpovědět na každou otázku a na každou odpovídal rád.
Noc temněla každým okamžikem, zvuky lesa nabíraly na síle a tajemné organismy šerých skulin otevíraly své oči a opouštěly své úkryty. Z lesa pojednou byla temná zeď, jež propukla rejem tajených šelestů a půlnočních zaúpění. Puklé kmeny starých stromů zdály se pojednou být rozšklebenými ústy a každý lístek borůvčí halil jedovatou noční bobuli. Mezi kameny
staletých zdí se s tajemným šuměním začal pohybovat mokvavý mech a velicí neviditelní pavouci vyšli vrávoravě ze svých skrýší.

Oheň pomalu dohoříval, někteří už dávno odešli spát. Prázdný kotlík se pohupoval nad  skomírajícím plaménkem a King klacíkem rozhrnoval žhavý popel. A ty zdi nad námi doširoka otevíraly své chtivé náruče, jež po staletí se zmocňovaly osamělých pocestných, aby je hladově pozřely a natrávené je vyvrhly v podobě hrůzných mátoh, jimž bylo po věčné časy
strašit bojácné duše smrtelníků.

Už dlouho nepadlo jediné slovo, uprostřed zřícených zdí hleděli jsme mlčky do ohně a měsíc nad námi svým skelným okem sklížel na ten noční oceán. A King pojednou promluvil: "kdo z vás, kluci, by chtěl jít na stezku odvahy?"

Les zaskučel a měsíc překryl tmavý mrak.

"A co by to znamenalo? Co bychom měli udělat?" odpověděl nejistě kdosi z nás.

"To vám nepovím, nejdříve se přihlašte", řekl tajemně King stále hledě do
ohně.

Vítr k nám zanesl jakousi tajemnou vůni bublavých bažin, a možná to v našich rozjitřených představách byl závan až z krajiny mrtvých za temnou řekou Stygou. Nikdo se nepřihlásil.

Ráno jsme se vzbudili pod zarosenými plachtami a nejprvnější paprsek slunce vyhnal všechny pavouky, zavřel všechna zející ústa, mokvavý mech vyschl a ustal rázem v tajemném pohybu a borůvky pozbyly svého jedu. Sbalili jsme tábor, posnídali a vyrazili k dalšímu cíli. A scházejíce s kopce od starého hradu, kdosi se ještě naposledy ohlédl a zeptal se Kinga:
"Co bychom to vlastně museli pro tu stezku odvahy podstoupit? Kam bychom museli jít?"

King se pousmál, podíval se na jasně modré nebe s několika bílými mráčky, posly dálných krajin, a řekl: "Nic. Toho bobříka odvahy by byl získal ten, kdo by se nebál přihlásit."

Minuli jsme starý strom a já bych byl přísahal, že se nám ta stará ústa zasmála.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib