gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.10.2022 Vlasta Redl a band a trio Merta-Hrubý-Fencl vyjíždějí na společnou podzimní šňůru (Ondřej Fencl)    PDF Tisk Email
Pozvánky
Muzikanti na šňůře
Muzikanti na šňůře
Ojedinělé koncerty legendárních muzikantů a jejich doprovodných těles se odehrají na konci října. Nejprve vystoupí s hodinovým blokem písničkářská ikona Vladimír Merta s fenomenálním houslistou Janem Hrubým a o generaci mladším klavíristou Ondřejem Fenclem. Druhou, delší část večera pak obstará moravský bard Vlasta Redl se svou famózní doprovodnou kapelou nabitou předními česko-slovenskými instrumentalisty.
Program turné:
21.10. Opava, kino Odboj
22.10. Veselí nad Moravou, KD
23.10. Rýmařov, SVČ, velký sál
24.10. Svitavy, Fabrika
25.10. Hradec Králové, Adalbertinum
26.10. Trutnov, Uffo
Jak Redl, tak Merta s Hrubým představují na české scéně ojedinělé solitéry, nezaměnitelné stavební kameny zdejšího muzicírování, od nichž zhusta berou generace následovníků. Pódium spolu za celá desetiletí nesdíleli, stalo se až při čtyřech povedených loňských koncertech, letos na Prázdninách v Telči... a konečně v rámci chystané podzimní série.
Je pravděpodobné, že během druhé části večera dojde k nejednomu prolnutí. K tomu je právě dobrá delší šňůra, kde se všechno propojí nejen na jevišti, ale i pak v hospodě a na cestách... Husličky a Chtít chytit vítr v jednom koncertě? Asi nejen pro mě hudební svátek.
Vlasta Redl:
Redl band a Merta trio v Telči
Redl band a Merta trio v Telči
archiv
"Hudebního vynálezce Vladimíra Mertu považuji dlouhá léta za našeho největšího básníka a nejedna jeho písnička by nepochybně také zlidověla, kdyby byl ochoten se snížit k tomu, že ji zahraje dvakrát stejně. V tomto kontextu jeho přístupu k vlastní tvorbě musím - ač nerad - říci, že je asi nejsvobodnějším českým umělcem, jakého jsem kdy potkal.

Celý život též sleduji se zatajeným dechem žánrově často nesourodé projekty houslového virtuóza a skladatele Honzy Hrubého. Co na nich ale obdivuji nejvíc, je jejich vytříbený vkus - oba tvrdí, že se jim líbí to, co dělám já. 
Být na jevišti s těmito dvěma legendami pro mě znamená víc, než všechna oficiální ocenění, vlastně tomu nějak pořád nemůžu úplně uvěřit, já, chudý synek z dědiny... Ale asi se mi to jen nezdá, protože už za pár týdnů vyrážíme na další společnou šňůru."
Vladimír Merta:
Redl band a Merta-Hrubý trio v Třinci
Redl band a Merta-Hrubý trio v Třinci
archiv
"Vlasta se umí tvářit, že všechny nápady chrlí na místě. Ve skutečnosti umí nejen své muzikanty, ale i sebe ve vhodnou chvíli ukáznit a odevzdat svému publiku přesně to, co očekává: výsostně zvládnuté aranžmá svých nesmrtelných hitů. Jinak řečeno: přesný opak toho, co návštěvníkům společného koncertu můžeme nabídnout my: tedy spoušť okamžité improvizace na dané téma. Půjde o odvážné spojení neslučitelného - a to vše v G dur!"
Jan Hrubý:
"Vlastu mám rád a mám dobrý pocit, když se sejdem na společném koncertě. Poslouchám jeho skladby a mám před očima kraj moravské země, kde vyrostl a nasál všechno krásné, čím ta krajina zní. Mrzí mě, že u nás ve středních Čechách žádný folklor nemáme a líbí se mi, jak si Moravané váží regionálních folklorních nuancí, které si úzkostlivě chrání; tradice žije. Uvědomují si svou identitu a vyjádřením lidové písně se, zdá se mi, lépe vyrovnávají s uspěchanou dobou. A proto mají Redla, Pavlicu, Hrbáče, Ulrychovce a další. Slávek Volavý i Fanek Mikulecký už nejsou, ale jako by z muzikantského nebe na Moravu posílali potomky."
Vlasta Redl: moravský zpěvák, textař, multiinstrumentalista, autor písní, z nichž mnohé jsou pro svou zlidovělost mylně považovány za lidovky. Osobitý kloubič rocku, folku, folklóru a ještě něčeho navíc, co má jen on.
Vladimír Merta: král zdejších písničkářů, člověk mnoha tváří, hudebník, spisovatel, filmař, architekt... a především básník a kytarista.
Jan Hrubý: český rockový Paganini, spolu s Vladimírem Mišíkem zakládal kapelu Etc, neodmyslitelně je spjat i s Michalem Prokopem (m.j autor slavné Bitvy o Karlův most).

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib