gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.03.2023 Jihočeská Porta nabízí muzikantům řadu odměn, porota bude hodnotit jako v SuperStar (Václav Koblenc)    PDF Tisk Email
Pozvánky
Mnoho novinek přinese hudební přehlídka Jihočeská Porta, která se odehraje 18. března v sále Českého rozhlasu České Budějovice. Jde o soutěžní festival zaměřený na mladé muzikanty, kapely i písničkáře hrající folk, country a příbuzné žánry. Poprvé nabídne jihočeským kapelám a muzikantům řadu odměn jako recitály na spřátelených festivalech nebo možnost natočit ve studiu zdarma tři písničky. Nový je i formát poroty podobný soutěžím jako SuperStar. Jako host se představí skupina Devítka.
Festival Porta
Festival Porta
„Letošní Porta bude hlavně zajímavá tím, že její průběh bude diametrálně odlišný od toho, co bylo celá léta zavedené. Taky bude jiná tím, že se zatím hodně hlásí kapely, které na jihočeské Portě niky nehrály. To bude obohacení, nejenom žánrové, ale i díky lidem a potkávání se s novými tvářemi, které budou třeba s Portou souznít,“
řekla ředitelka festivalu Porta Anna Roytová.
Jihočeská Porta nabídne oproti minulosti zajímavé odměny pro soutěžící. Tradičně dva z nich postoupí do celorepublikového finále Porty v Řevnicích u Prahy. Nově ale další soutěžící získají možnost odehrát recitál na festivalech Prázdniny v Telči, Okolo Třeboně, zahrát si jako host na koncertě skupiny Epydemye, vystoupit při letní hudební sérii v Bechyni nebo v nahrávacím studiu v Sezimově Ústí zdarma natočit tří písničkové demo. Získají i věcné dary.
Host Jihočeské Porty - Devítka
Host Jihočeské Porty - Devítka
archiv kapely
Novinkou je také podoba pětičlenné poroty. Se soutěžícími bude mluvit podobně jako při SuperStar, hned po jejich vystoupení. Cílem je dát muzikantům okamžitou zpětnou vazbu. Předsedou poroty bude kapelník folkové skupiny Nezmaři Pavel Zajíc, zasednou v ní nově také zakladatel Prázdnin v Telči Milan Kolář nebo violoncellistka Petra Štroblová z kapely Bonsai č.3. Co se naopak nemění, je léty prověřená kvalita na moderátorském postu: publikum provede Portou Zdenek Schwager, zkušený konferenciér a také člen formace Lenka Slabá a Triolla.
Porta je nejstarší hudební festival v ČR, zaměřený na folk, country, trampskou píseň a příbuzné žánry. Letos od 23. do 25. června bude 57. ročník, v lesním divadle v Řevnicích u Prahy. Jako hosté tam vystoupí Richard Krajčo, Jiří Krhut, Robert Křesťan, Ivan Hlas trio, Petr Bende, Samson, Nerez a Lucia nebo Rangers – Plavci. Loni se stala vítězem celostátní soutěže brněnská kapela VeHiBa v čele s výraznou zpěvačkou a autorkou Veronikou Bartošovou. Festival loni přilákal asi 3000 lidí.
Porta už není zaměřená jen na žánr country jako při svých začátcích v 60. letech 20. století. V ČR ubývá i trampských kapel. „Za poslední léta nebyla na Portě kromě starších muzikantů vyloženě trampská kapela. Bohužel. Naše žánrové nůžky jsou teď široce otevřené, Porta obejme všechno. Zkoušíme se přizpůsobovat modernějším trendům i co se týče hostů. Přáli bychom si, aby lidé nebrali Portu jako trampský festival. Je to festival, který zase nabírá prestiž, jakou míval dřív. Mezi muzikanty je to zase ta důvěryhodná Porta, na kterou se jezdí pro pohodu,“ řekla Roytová.

Soutěžící se mohou přihlašovat ještě do 7. března, zatím se přihlásilo 15 kapel a písničkářů. Potěší nás, když 18. března se přijdete podívat.
Link pro přihlášení muzikantů: https://www.porta-festival.cz/pro-soutezici/oblastni-kola-23

FB událost k akci zde: https://www.facebook.com/events/2445121872311958/

- Jihočeská Porta
- 18. březen 2023, začátek ve 14:00
- České Budějovice, studiový sál Českého rozhlasu
- host: Devítka
- vstupné 100 Kč
- záštitu poskytlo Statutární město České Budějovice, primátorka Dagmar Škodová Parmová a jihočeský hejtman Martin Kuba. Akci podpořila Nadace ČEZ.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib