gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.02.2022 Jan Burian připravuje ke svým 70. narozeninám autorský pořad s názvem: Autoportrét 70 (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
aneb Veselý pořad o zpackaném životě jednoho umělce.

Písničkář, spisovatel, dokumentarista a kulturní aktivista Jan Burian vystoupí se svými hosty v neděli 27. března 2022 v pražském divadle Archa na netradiční oslavě svých 70. narozenin. Během večera se představí umělci různých žánrů, s nimiž Burian během života spolupracoval (Jiří Dědeček, Daniel Fikejz, Jiří Burian, Dušan Navařík, Zdeněk Dočekal, Magda Šebestová, Vít Klusák, Filip Remunda, Pavel Klusák a další). „Bude to večer plný vyprávění, ukázek z filmů, videoklipů a TV pořadů, písní a snad i tanců,“ slibuje oslavenec. Trochu s obavami ale především s radostí plánuje svůj originální scénický autoportrét, který začne ve 20 hodin a jemuž bude předcházet neformální setkání s hosty i diváky ve foyer od 19 hodin.

Jan Burian: Autoportrét 70
Jan Burian: Autoportrét 70
foto: Pavel Bakalář
Není náhodou, že oslava proběhne v divadle Archa, kde Jan Burian opakovaně vystupuje od jeho založení v roce 1994, a kde v poválečných letech provozoval divadlo D34 jeho otec E. F. Burian. Ve stejném prostoru se pak v nedávných dobách v různé míře uskutečňovaly i rozličné umělecké aktivity tří dětí Jana Buriana (synové Jan Burian a Jiří Burian a dcera Zuzana Burianová)

Autoportrét 70 nebude žádným sentimentálním vzpomínáním na to, co bylo a už není, ale slavnostním zastavením v proudu neustávající Burianovi práce a tvorby. To nejaktuálnější autor představí v závěru večera, kdy bude pokřtěna Zpívající kniha aneb Život ve škvíře 1970–2020 (Galén 2022). Jde o soubor všech Burianových písňových textů opatřených odkazy na audionahrávky.

Zpívající kniha aneb Život ve škvíře 1970 -2020
Zpívající kniha aneb Život ve škvíře 1970 -2020
Vydavatel o Zpívající knize (text na zadní stranu přebalu knihy):
Písňové texty Jana Buriana patří od sedmdesátých let k tomu nejlepšímu, co v novodobé české zpívané poezii vzniká. Od počátku byly vedle své zpívané podoby i tištěny a čteny jako plnohodnotná poezie. A vzbuzovaly velký čtenářský zájem i dobové polemiky. 
Kniha, kterou držíte v rukou, shrnuje všechny Burianovy písňové texty. Nejsou řazeny chronologicky, autor sám je rozdělil do tematických oddílů, shrnujících texty z různých dob. Má to své opodstatnění: vidíme, že Burianova zpívaná poezie je obdivuhodně celistvá, bez výkyvů kvality či bloudění ve slepých uličkách. Jan Burian je mistr rýmu, pevné formy, jasného a přímého pojmenování a zřetelné pointy. Tematické oddíly dávají vyniknout různým polohám jeho talentu: vedle písní milostných zde najdeme poezii existenciální, společensko-kritickou, satirickou, nonsensově hravou i vážnou a duchovní. Kód u každého textu nabízí čtenáři mimořádnou a atraktivní možnost si text propojit s hudbou a píseň si poslechnout.
Lubomír Houdek, vydavatelství Galén

Před deseti lety, v době Burianových 60. narozenin, vyšla zásadní publikace, kterou se vypořádal s odkazem svého otce Nežádoucí návraty E. F. Buriana (Galén 2012).
Na konci minulého roku vychází životopisná kniha o autorově matce, divadelnici a spisovatelce Zuzaně Kočové nazvaná Protančit život aneb Vždycky se dá něco dělat (Galén 2021).
Kniha Protančit život představuje dramatičku a spisovatelku Zuzanu Kočovou (1922-1988) koláží jejích pečlivě vybraných deníkových zápisků, dobových textů, článků a ohlasů, které komentuje její syn Jan Burian s odstupem téměř padesáti let. Vznikl tak neobyčejně plastický portrét této významné osobnosti české divadelní kultury tehdejší doby.

Co jsem nezapomněl aneb Z deníku potulného písničkáře II.
Co jsem nezapomněl aneb Z deníku potulného písničkáře II.
V současné době vydavatelství Galén připravuje rovněž druhý díl autorových vzpomínek z let 1992 - 2020 s názvem Co jsem nezapomněl aneb Z deníku potulného písničkáře II. (první díl vyšel v roce 2021).

V nedávné době vyšla dvě Burianova hudební alba – První láska (Galén 2020), rockové album s kapelou Jan Burian Band a Noční tanec (Galén 2021) – intimní písně s klavírem.

Jan Burian odehrál od roku 1970 přes 5000 koncertů. V posledních letech uskutečnil také několik desítek bytových koncertů.

Kromě hudby se Jan Burian věnuje psaní fejetonů (zatím vyšly v pěti knihách) a knih o cizích zemích, kterým odmítá říkat cestopisy (Sága o cestě na Island, Výlet do Portugalska, Chilský deník aj.) Při jejich psaní často čerpá z vlastní zkušenosti průvodce turistů.

Podnítil vznik Muzikálu třetího věku, který měl premiéru v listopadu 2018.

Divadelní spolek BodyVoiceBand připravil ke svému pátému výročí premiéru autorské inscenace Jaroslavy Šiktancové a Elišky Vavříkové, na jejímž začátku stála nabídka písničkáře a hudebníka Jana Buriana. Ten dal BVB k dispozici 22 svých písní. Režisérka Jaroslava Šiktancová a choreografka Eliška Vavříková z nich zhruba polovinu vybraly a stvořily Muzikál třetího věku – svébytnou tanečně hudební inscenaci, která hovoří o všedních podobách stáří.

Je zakladatelem a dramaturgem sdružení Osamělých písničkářů (od roku 2002).

Oficiální stránky: www.janburian.cz 

YouTube kanál Produkční skupina Jelení SKOK – dokumenty, videoklipy, audio, záznamy koncertů atd.

Oficiální facebook profil

Rozhovor pro ČRO 2021

 


Sdílet na...
Kam dál?

» Burianovo Zavěšený kafe - 1. výročí (Jan Burian)

» Křehkým mužům ztuhne úplně vše (Miloš Keller)

» Částečné ohlédnutí (Miloš Keller)

» Jan Burian & Bizzare Band: Jihotaje (Galén)

» Dědeček Dědeček a dědek Burian (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib