gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

21.09.2009 Tento týden na Rádiu Samson (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

Minulý týden jsme vám představili jeden z pravidelných pořadů Rádia Samson - Večerní koncerty. Tento pořad si můžete pustit na www.radiosamson.cz každý všední den od 21:00. Koho si můžete poslechnout tento týden?

21.9. A.M. Úlet - Live - Hudba A.M.Úletu se pohybuje na rozhraní folk-rocku s prvky blues, jazzu i folklóru (akustická autorská tvorba). Aranžmá skladeb je minimalistické s důrazem na texty. V srpnu 2006 odchází z kapely bubeník Radim Ilek, takže stabilní sestava A.M.Úletu se zúžila na tři muzikanty Honza Adamec, Blanka Adamcová a Honza Dobiáš.

22.9. Dixie Chicks - Wide Open Spaces - Dixie Chicks mají své počátky zasazeny do roku 1989, kdy je tvořilo instrumentální kvarteto Martie Maguire, která hraje na housle, mandolínu a violu, její mladší sestra Emily Robison hrající na banjo, akordeon, papoose, akustickou kytaru, steel kytaru a dobro. Martie s Emily skupinu založily poté, co se rozpadla jejich první kapela Blue Night Expres. Během hledání nové zpěvačkyAG Flek na ilustr. snímku z Prázdnin v Telči je okamžitě napadla i jejich kamarádka a dcera slavného texasského steel kytaristy Lloyda Mainese, Natalie Maines, která se stala hlavní vokalistkou a spolu s Martie a Emily, tak vytvořila pevný celek. Pro Dixie Chicks se stal zlomovým až rok 1997, kdy se jich ujala nahrávací společnost Monument Records. Natočily první nahrávku, kterou se rozhodly vypustit do éteru. Byla to skladba "I Can Love You Better" (tuto píseň v současnosti téměř nehrají živě, protože jí mají tzv. "plné zuby" z doby kdy ji hrály i několikrát za vystoupení po dobu několika let) a když ji lidé poprvé uslyšeli, hudební nálož explodovala. Neuvěřitelný ohlas na tuto píseň byl tak obrovský, že se hned stal bestselerem a pro Dixie Chicks to znamenalo smlouvu na jejich debutové album, které vyšlo v roce 1998 a neslo název "WIDE OPEN SPACES".

23.9. AG Flek - Tramtárie - AG Flek Česká hudební skupina založená roku 1977. Tehdy ji tvořili Ivo Viktorin (*15.6.1955, zpěv, kytara, klávesové nástroje), Karel Markytán (*17.8.1954, kytara, foukací harmonika), Josef Šobáň (*30.4.1955, baskytara) a Blanka Táborská (*3.9.1955, zpěv). První úspěchy se dostavily na festivalu Porta. Roku 1978 to bylo vítězství v autorské soutěži s písní Ivo Viktorina a Karla Markytána Meditace, v následujících dvou letech pak 1. místa v interpretační soutěži. Později, kdy skupinu opustil i Ivo Viktorin, hráli s AG Flekem ještě Radek Pastrňák (kytary, zpěv), Richard Kroczek ml. (bicí) a Milan Nytra (klávesy) - lidé, kteří se stali základem skupiny Buty. Album Tramtárie kapela natočila v roce 1991.

24.9. Tim McGraw - Set this circus down - Tim McGraw se narodil 1. 5. 1967 v malém městečku Delphi, ve státě Louisiana jako Samuel Timothy Smith. Country hudba Tima provázela po celou dobu jeho dospívání a mezi jeho favority patřily Charlie Prid, Johnny Paycheck, Hank Williams. Jeho album SET THIS CIRCUS DOWN si stejně jako jeho předchozí nevedlo vůbec špatně. Prodalo se ho více jak 2,5 milionu kopií a obsahuje několik velkých hitů včetně prního singlu "Grown Men Don´t Cry", který byl oceněn cenou RADIO MUSIC AWARD jako Singl Roku. Další hit, titulní "Set This Circus Down" nebo "Forget About Us" zajistily Timovi ocenění CMA AWARD a AMERICAN MUSIC AWARD jako Umělec Roku. A píseň "Things Change" se zapsala do historie jako první country píseň, která se dostala na první místo hitparády ve své živé verzi. Album samotné sbíralo ceny ještě v roce 2002 a to AMERICAN MUSIC AWARD za Country Album Roku a Tim byl oceněn jako Country Umělec Roku.

25.9. Hana a Petr Ulrychovi, Javory - Příběh - Hana Ulrychová představuje stálici na české hudební scéně. Nádherný hlas a vroucí a naléhavý hudební projev umocňuje většinou ještě silný posluchačský zážitek ze setkání s původními písněmi, které pocházejí většinou z dílny jejího bratra Petra Ulrycha a jejich doprovodné skupiny Javory, s níž tato sourozenecká dvojice dlouhodobě spolupracuje. Album Příběh bylo natočeno a poprvé vydáno v roce 1979 reedice pak vyšlo v roce 2004.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib