gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.09.2010 Hromosvod: 27.9. vychází nová deska Zimní čas, 4.10. bude křest (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Pražský folk-rockový Hromosvod po bezmála dvouletém úsilí a několika odkladech konečně vydává třetí řadovou desku Zimní čas. Ještě horké cd přiveze kapela vůbec poprvé do moravské Kuřimi (26.9.), oficiální křest pak proběhne v pondělí 4.10. v obnovené Malostranské besedě. A to v rozšířené sestavě odpovídající soundu nové desky. Roli kmotra a nejvzácnějšího z hostů přijal letenský bard Vladimír Mišík, který kromě křtící tekutiny nepohrdne ani mikrofonem a s Hromosvodem si zazpívá něco klasiky.
Koncertní šňůra, započatá na jaře po boku Lenky Dusilové, Michala Hrůzy nebo Luboše Pospíšila, pokračuje i po festivalovém létě, Hromosvod spojí síly m.j. s Jablkoní nebo právě s Mišíkovými Etc… Symbolický bude koncert v Jestřebích horách, kde se několik hodin po setu Hromosvodu změní čas z letního na zimní. Tak jako v titulní písni desky, jejíž únorovou pracovní demo-verzi naleznete zde:

Cd Zimní čas, které kromě stabilní Hromosvodí pětky ozdobila i řada prvotřídních hostů (Roman Lomtadze, Jaryn Janek, Rasťo Uhrik, Pája Táboříková…), obsahuje přes padesát minut muziky v dvanácti písních. Jde o songy silné a chytře proaranžované, oproti koncertnímu zvuku obohacené o klávesy, elektrické kytary, mandolinu, foukačku… vždy však s respektem k tomu, co dělá Hromosvod Hromosvodem. Tedy k houslím Hanky Vyšínské a příčné flétně Terezy Koucké plujícím nad rockovou rytmikou a akustickou kytarou. Z folk-rockových kolejí se kapela vychýlí hned několikrát – například v ponurých Svitavách II prodchnutých duchem někdejšího brněnského Narvanu (hostující kytara Libora „Mikeše“ Mikošky) nebo v téměř jazzové Uvařil jsem si čaj, kde Rasťo Uhrik s kontrabasem a Ondřej Fencl u fender-piana zabrousili zase úplně jinam. Aby toho nebylo málo, cd zakončuje ryze folková „plíhalovka“ Nebe nad Berounem s dobrem Michaela Vašíčka… Ze škatulky, do níž je házen recenzenty, se zkrátka Hromosvod nebojí odbočovat kam se mu zachce. A přitom to všechno drží pohromadě. Od pop-rockových Špatných časů, přes monumentální sedmiminutovou depresi Ztracenej až po odlehčenou, plážovou Tanečnici, k níž kapela v létě natočila veselý klip… jak jinak než u vody (právě v těchto dnech spatřil světlo youtube):

Zásadní součástí nové desky Hromosvodu jsou vypiplané texty plné vnitřních rýmu a nevšedních obratů. O hodině pravdy, která se objeví při přechodu z letního na zimní řas, o řece proplouvající duší, o rezavých kotvách ve tvarech otazníků, o lhaní z lásky, o holkách, o vůni vlasů, o smutku, o uchlastaném létu… o životě. Převážná většina je z autorské dílny Ondřeje Fencla, do cizího šuplíku Hromosvod sáhl ve dvou případech. Ryby jsou coververzí nádherných Pisces Fish George Harrisona z jeho epitafu Brainwashed (2002), v písničce Spolu skupina podruhé ve své historii zabrousila do diskografie Spirituál kvinetu. Po Pískajícím Cikánovi, předělaném na minulém cd Svitavy, oprašuje Hromosvod čtvrtstoletí starou folkovku Na čekané (hudba: František Nedvěd), ovšem s vlastním textem pod názvem Spolu a v aranžmá, které se v závěru zvrhne v explozivní bigbít.
Šestnáctistránkový booklet vložený do vkusného digi-packu obsahuje dvanáct ilustrací z pera akademické malířky Kristiny Málkové, které korespondují s texty a s myšlenkou titulní písně.
Album Zimní čas svědomitě zmixoval ve svém studiu v Benešově u Boskovic kytarista Michael Vašíček (AG Flek, Vlasta Redl…). Nahrávalo se převážně v Praze pod taktovkou bubeníka Hromosvodu a někdejšího zvukaře studia Šikýř Jakuba Homoly, kamrlíky v Hlubočepích, na Žižkově nebo v Nuslích se proměnily v domácí studia… byty plné muziky a nápadů, notebooky plné dat, pevné disky putující tramvajemi mezi třemi vrcholy hudebně-režisérského trojúhelníku kapelník-houslistka-bubeník… obal v péči flétnistky, web v rukou baskytaristy – dělba práce v praxi. Téměř roční posun oproti původně plánovanému datu vydání způsobil právě fakt, že bylo pořád co vymýšlet, nahrávat, předělávat, cizelovat, mazat, brát z jiného konce, vracet na začátek… inu, Hromosvod si dal na své třetí desce opravdu záležet. Jaká je, to nechť soudí druzí.
Podrobnější informace naleznete na webu www.hromosvod.cz.
Hromosvod: podzimní turné (první termíny)
17. září – Velké Hamry (+ Etc… Vladimíra Mišíka), 20:00

18. září – Nová Paka, festival Klášter žije, 16:00
26. září – Kuřim, městské slavnosti, odpol.
4. října – Praha, Malostranská beseda – KŘEST, 20:30
30. října – Jestřebí bouda (Last Summer Fest)
19. listopadu – Kladno, Dundee Jam, 20:30
26. listopadu – Otvovice u Brna (+ AG Flek, Hradišťan)


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
albert   |94.113.137.xxx |14.09.2010 02:27:50
To je dobrý...tem píárista to zároveň i zrecenzoval...dobrá taktika. To sama kapela? Zejména "vypiplané texty plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů" .Dlouho jsem se tak nepobavil.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib