gototop
05.02.2011 Koncert pro Wakitaku (Lukáš "Vořech" Pokorný)    Tisk
PR
Na počátku února (7.2.2011 od 19:30) se v pražské čajovně Rybanaruby potkají Jana Šouflová a duo Druga, aby společným benefičním koncertem podpořili o. s. Wakitaka a tím i vzdělávání ve stejnojmenné základní škole uprostřed afrického státu Uganda.

O. s. Wakitaka vzniklo za účelem podpory dětí studujících ve stejnojmenné základní škole v Ugandě. Ve sdružení neexistují žádné administrativní poplatky či placené funkce a odměnou všech, kteří jsou jakýmkoli způsobem součástí, je hřejivý pocit smysluplné činnosti. Cílem občanského sdružení Wakitaka je umožnit co nejvíce dětem dosáhnout co nejkvalitnějšího a úplného základního vzdělání.

Vesnice Wakitaka se nachází ve východní části afrického státu Uganda, 85 km od hlavního města Kampala a 5 km od města Jinja. Je známá pro svou krásnou přírodu s kopci, které vesnici obklopují. Nachází se kousek od Viktoriina jezera, 10 km od prameniště Nilu a v blízkosti Bujagali vodopádů. Význam slova Wakitaka v jazyce „Lusoga” znamená zemina a oblast dostala toto jméno proto, že se při dešti místní půda mění ve všudypřítomné lepkavé bahno, které vás doslova přilepí k zemi.

Koncert v čajovně Rybanaruby pořádá duo Druga, kterou tvoří kytarista a zpěvák Lukáš „Vořech“ Pokorný společně se zpěvačkou a flétnistkou Anetou „Arakangou“ Ransdorfovou.  Slovo „druga“ pochází ze staroslověnštiny a je duem velmi volně překládáno jako „přátelství“. V autorsky vlastních písních se vrací do pohanských časů nebo vypráví příběhy starých pověstí. Projekt se narodil v roce 2010 a benefiční koncerty tvoří část základní myšlenky, v níž se oba hudebníci snaží spojovat hudbou diváky i uměním přinášet pomoc tam, kde je zrovna potřeba.

Svůj recitál si pro koncert připravuje i harfenistka Jana Šouflová, která patří k průkopnicím znovu objevujícím folkovou harfu. Svou snahu vrátit tento tradiční nástroj bardů a trubadúrů zpět  k lidové písni započala s Harfovou společností, která se po řadě koncertních let přerodila v kapelu Harpa Vieja!, s níž hraje dodnes. Na svých autorských sólových recitálech vybírá nejen z tradičního harfového repertoáru z Bretaně nebo Skotska, ale i z českých a moravských lidových písní. Nově se obrací i k japonskému nebo čínskému folklóru.

V rámci obou recitálů proběhne burza i povídání se zástupci o. s. Wakitaka. Vše se odehraje v útulném prostředí čajovny Rybanaruby (Mánesova 87, Praha 2) a celý výtěžek vybíraný formou veřejné sbírky bude poslán do školy ve vesnici Wakitaka. Všichni účastníci koncertu se na vás těší.

Sdílet na...
Kam dál?

» Maxisingly (Miloš Keller)

» Na novém singlu skupina Druga oslavuje prameny a víly. Křtít se bude ve Válci. (Druga)

» Společný koncert Martina Čepelíka a Drugy (Lukáš Vořech Pokorný)

» Šantré + Honza Přeslička v Ryběnaruby (Šantré)

» Koncert do klobouku (Lukáš Vořech Pokorný)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib