gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.05.2016 Na novém singlu skupina Druga oslavuje prameny a víly. Křtít se bude ve Válci. (Druga)    PDF Tisk Email
Novinky
Pohanství a předkřesťanská mytologie láká nejen fanoušky literární fantastiky. Na metalové scéně působí již pěknou řádku let několik zavedených pohanských kapel. V posledních letech se příběhy z pověstí a mýtů stávají inspirací i mladým folkovým a akustickým hudebníkům. Skupiny Druga a Taliesi & kapela toto téma spojuje natolik silně, že společně uspořádají ve čtvrtek 19. května 2016 od 20:00 v pražském klubu Válec (Polská 2400/1a, Praha) koncert, na kterém skupina Druga představí svůj druhý maxisingl věnovaný vílám a pramenům.
Druga: Pramenům a vílám
Druga: Pramenům a vílám
„K vodě jsem měl vždy trochu zvláštní, ale hluboký vztah. Jako malého mne vodní hladina děsila, ale v pubertě jsem ji jako člen vodáckého oddílu začal milovat,“
přiznává kapelník skupiny Druga Lukáš „Vořech“ Pokorný. „Neprostupné houštiny na březích, které jsem ze své kánoe pozoroval, ve mě dokázaly rozdmýchat fantazii. Naivně jsem si představoval, že je to poslední panenská krajina naší země, tak divoce na mne břehy českých řek působily.“ Právě z této inspirace skupina Druga čerpala pro svůj nový singl nazvaný Pramenům a vílám, který během koncertu ve Válci představí. Samotná skupina existuje již od podzimu 2009 a několikrát změnila své obsazení. Nové CD volně navazuje na tři roky starý maxisingl Tři písně (2013), které mapovalo spíše folkové kořeny skupiny. Nový maxisingl již klade větší důraz na rytmiku a v tématech výrazněji vyniká pohanství a slovanská mytologie. „Víly patří jako ochránkyně pramenů a studánek k tradičním bytostem našeho folklóru a hlavní píseň našeho nového CD Pramen pod skalou je mou vzpomínkou na skalní studánku nedaleko Nového Města nad Metují dnes zasvěcenou sv. Barboře. Stál jsem před kaplí nalepenou na skálu a poslouchal, jak uvnitř jejích stěn cinká voda. Připomněl jsem si tak naše pohanské předky, kteří ke studánkám přicházely s dary, nebo jen pro radu s běžnou každodenní starostí. Ten zvyk vlastně dodnes nezmizel, jen s křesťanstvím získal novou společenskou podobu. Mě osobně je však bližší ta starší pohanská,“ dodává Lukáš Pokorný.
Druga a Taliesi & kapela
Druga a Taliesi & kapela
Během večera vystoupí také Taliesi & kapela. Ústřední postava skupiny, zpěvačka a autorka většiny písní Taliesi, se opírá o prastaré tradice bardů, tak jak byly známé v období starověku a podle střípků poskládaných z přežívající bardské tradice v keltsky mluvících zemích Irska, Skotska a Walesu. Nový dech Taliesi dodává renesance bardství v rámci školy magického řádu OBOD. Sama autorka ke své tvorbě říká: „Skládám své písně v harmonii se svým příběhem. Píšu o tom, co zrovna prožívám. To, že je téma autentické a svým autorem hluboko prožité je ten základní předpoklad k tomu, aby píseň byla čistá a silná. Mé písně se točí okolo přírodních témat a hodnot člověka. Při skládání se procházím přírodou a svá slova si zaznamenávám. Píseň dotvářím až poté. Zajímavé je, že nikdy nejde píseň násilně vyvolat, vždy přichází sama, když je její čas.“ Během svých koncertů vystupuje v triu s kytaristou Danem Hronem a bubeníkem Tomášem Vackem. Společně vystupují od podzimu 2015.
Na CD skupiny Druga Pramenům a vílám se objeví i několik hostujících baskytaristů. Do svého  oblíbeného irského tradicionálu Přání tvých návratů dohrála basovou linku bývalá členka skupiny Bará Jelínková. Ve zbývajících třech písních pak zahostoval výborný muzikant známý z několika metalových kapel Robert Pilch.

Sdílet na...
Kam dál?

» Dvě kapely a dva křty (FOLKtime.cz)

» Jarní bráška FOLKomínu v Toulcově dvoře (Karel Vidimský – Cimbura)

» Říjnová čtyřka (Miloš Keller)

» Poprvé z Notování (Miloš Keller)

» Koncert pro Wakitaku (Lukáš "Vořech" Pokorný)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
davy   |Registered |10.05.2016 12:15:36
Přeji, ať se koncert vydaří. Bohužel nebydlím příliš blízko, takže nebudu přítomen a o to víc se těším na případný článek o tomto koncertě.
P.S.: Doufám, že se již v Druze naplno zabydlel perkusista a hláškař Jan Bonaventura Kustra, s nímž jsem předtím strávil šest let v jedné karlovarské kapele, než Jenda přesídlil do Prahy.
Druga   |Registered |11.05.2016 23:11:47
Děkujeme. Jenda si s námi právě na tomto koncertu poprvé zahraje. Na křest ohněm to pro něj zatím rozhodně nevypadá. :)

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib