gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.11.2012 NAPŘÍČ 2012 – komorní festiválek s podtitulem „S písničkou napříč žánry“ (Martin Holan)    PDF Tisk Email
PR
Po čtvrtletních recitálech v rámci pořadu Písničkáři napříč, kam si turnovský frontmann folkové skupiny Pranic Ondřej Halama zval jako hosty písničkáře z různých žánrů a po  již tradičním  koncertě Textové dílny Slávka Janouška je tu další akce pořádaná sdružením Napříč s.o.s. ve spolupráci s KC Turnov.
Myšlenkou „minifestiválku“ NAPŘÍČ je spojit posluchače napříč hudebními žánry a představit jim i muzikanty či umělce, na jejichž samostatný koncert by třeba ani nepřišli. Na své si určitě přijde ten, kdo má rád kvalitní hudbu, kdo je tolerantní k jiným žánrům a kdo není s klapkami na očích, resp. na uších, zalezlý jen ve
napric2012
napric2012
škatulce toho svého oblíbeného. Myšlenkou této ojedinělé akce tedy rozhodně není „škatulkování“, ale spojení různých žánrů v jeden celek – a to v komorní festiválek „NAPŘÍČ 2012 – s písničkou napříč žánry“, který se bude konat ve čtvrtek 29.11.2012 od 19,00 hodin v Městském divadle v Turnově.
Večer zahájí turnovská skupina Pranic v nové sestavě ve složení Jan Dékány – bas.kytara, Míťa Meier – flétna, dechový kontroler, ale stále v čele s turnovským písničkářem Ondřejem Halamou, který Vás bude téměř 3 hodinovým večerem provázet slovem.
Prvním mimoturnovským hostem večera bude Michal Vaněk & jazz trio. Písničkář, textař a herec Michal Vaněk, člen novoborské skupiny Zhasni, se tentokrát představí se svým sólovým projektem a to jako zpěvák šansonů za doprovodu vynikajících jazzových muzikantů. Prvním z nich je klavírista Marek Novotný – absolvent “master studies” v oboru jazzové kompozice a aranžování na University of Massachusetts – USA. Studoval zde pod vedením nositele ceny Grammy Jefrey Holmse a současně vyučoval obligátní jazzový klavír. Po dokončení studia kompozice úzce spolupracoval s americkým filmovým skladatelem a producentem Alexandrem Jankem (Moje Tlustá Řecká Svatba, Man on the Moon). Se svými hudebními projekty koncertoval v Německu, Norsku, Dánsku, Velké Británii, USA nebo Číně. Dalším členem jazztria je Petr Tichý, hrající na kontrabas. Během studií na Konzervatoři Jaroslava Ježka se propojil s pražskou jazzovou scénou, na které se pohybuje dodnes. V současnosti hraje v kapelách NTS a Alvik nebo po boku Pavola Hammela. A tím třetím je Marian Petržela, hrající na bicí. Od svých 15ti let se věnuje hře na bicí nástroje. V 18ti letech začal profesionálně vystupovat. Prošel formacemi jako např. Cleanhead Philęs blues band, Impuls fusion group Zdeňka Fišera, Kush trio (jazz) nebo BluesEnds (fusion). S těmito muzikanty Michal Vaněk právě dotočil svoje první oficiální CD V galerii.
Druhým hostem bude houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská, absolventka konzervatoře a poté institutu pro umělecká studia v Ostravě. Je členkou Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, byla dlouholetou členkou Cimbálové muziky Stanislava Gabriela a valašsko-meziříčské formace Docuku. Zásadní pro ni bylo setkání s Jirkou Plockem, se kterým natočila CD Písňobraní, za které společně získali cenu Anděl v kategorii world-music za rok 2005. Jitka o sobě říká: „Mé kořeny jsou silné, moravské. Tak silně, že je nechci opouštět. Zároveň hledám novou cestu k vyjádření, zpívám starobylé texty a nápěvy a fidluju k nim na housličky. Používám loopstation, protože věřím, že hudec v tomto století má prostě takovou mašinku doma mít. Cítím, že je to otázka živá a aktuální. Jak naložit s tradicí, nakolik se jí držet a jak nezakrnět …
Posledním hostem bude Monika Načeva & Justin Lavash. Monika Načeva je herečka, zpěvačka, šansoniérka a členka divadla Sklep. Její hudební tvorba je na naší scéně výjimečná mimo jiné také tím, že spolupracuje s řadou předních českých hudebníků a literátů například s Jáchymem Topolem, či Michalem Pavlíčkem, se kterým jste ji někteří mohli slyšet v Turnově před rokem. Tentokrát Moniku ale na kytaru doprovodí britský kytarista Justin Lavash, který svou hrou vychází především z blues. V letošním roce vydal své nové CD 25 Years, mapující jeho čtvrtstoletí trvající tvorbu. Justin spolupracuje mj. také s Lenkou Dusilovou a je u nás vyhledávaným studiovým kytaristou. Monika Načeva & Justin Lavash v Turnově zahrají písně z desek Mami a Nebe je rudý, ale také zahrají úplně nové skladby z jejich společné připravované desky, která by měla vyjít ještě v tomto roce.

Sdílet na...
Kam dál?

» V Notování mnoha kapel zvítězila dvojice (Honza Dobiáš)

» Album roku 2013: Kořeny Jiřího Smrže (Milan Tesař)

» Michal Vaněk pokřtí nové CD V galerii (Zuzana Nováková)

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností 2/4 (Marek Kamínek)

» Jitka Šuranská hostem Třináctého na třináctce (Lucie Haschková)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib