gototop
05.06.2014 Výstava v Popmuseu mapuje zlatou éru českého folku (Radek Diestler)    Tisk
PR

80. léta minulého století lze bez nadsázky označit za hvězdná léta české (a slovenské) folkové hudby. Ty časy mapuje a přibližuje nová výstava pražského Popmusea.

Výstava s názvem NĚKDO PŘESTAL HRÁT / TAK JÁ ALESPOŇ NA CHVÍLI ZAČNU navazuje na podobný kus o kořenech českého folku, který byl v Popmuseu k vidění před pěti lety. Tam, kde tehdejší výstava Omamné květiny skončila, ta dnešní začíná.

Na konci sedmdesátých let došlo v historii českého folku k předělu,“ říkají autoři výstavy. „Folkoví průkopníci soustředění kolem sdružení Šafrán byli částečně donuceni emigrovat, částečně se potýkali se zákazy a omezováním činnosti. Nechali tu po sobě ale takovou stopu, že prakticky ihned v českém folku 'vstali noví bojovníci '. Někdo přestal hrát, někdo začal – a během první poloviny 80. let se z folku stal v tehdejším Československu bez debaty fenomén.

Výstava zavede návštěvníka do Ostravy-Poruby na Folkový kolotoč, festival zásadního významu, na kterém vystartoval Jaromír Nohavica i další důležití písničkáři 80. let. Připomene význam „moravské folkové vlny“ z počátku dekády. Navštíví další důležité folkové přehlídky a koncertní pódia té doby. Ukazuje, jak folk postupně ovládl největší žánrovou – ale vlastně i největší hudební – přehlídku v Československu těch let, festival Porta.

Právě čtvrt století od Dvorany Porty 1989,. které uplyne letos na začátku července, bylo autorům výstavy inspirací a nejvýraznějším imuplsem. „Historie festivalu jako by ten večer na Lochotíně vyvrcholila: jak co se týče návštěvnosti, tak schopnosti odrážet ducha a nálady doby.“ Symbolické finále příběhu českého folku 80. let vidí však autoři výstavy ještě o kus dál po proudu času. „18. prosince 1989 proběhl v Praze koncert Folkové Vánoce: hrdinové folkového boomu 80. let se sešli s těmi, kteří na konci předchozí dekády přestali hrát. Nahrávka z koncertu navíc vyšla týden po jeho konání. Něco končilo, něco začínalo, nová doba stála ve dveřích a folkový polosvět už neměl být nikdy stejný jako předtím.“

Vernisáž výstavy byla 28. května od 18:30 v sídle Popmusea v KC Kaštan. Její součástí byl křest knihy historika Přemysla Houdy Intelektuální protest nebo masová zábava? Folk jako společenský fenomén v době tzv. normalizace, kterou v těchto dnech vydává nakladatelství Academia.

P.S.: název výstavy si autoři vypůjčili a mírně přizpůsobili z textu písně Vladimíra Merty, jedné z klíčových postav příběhu.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib