gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.06.2014 Výstava v Popmuseu mapuje zlatou éru českého folku (Radek Diestler)    PDF Tisk Email
PR

80. léta minulého století lze bez nadsázky označit za hvězdná léta české (a slovenské) folkové hudby. Ty časy mapuje a přibližuje nová výstava pražského Popmusea.

Výstava s názvem NĚKDO PŘESTAL HRÁT / TAK JÁ ALESPOŇ NA CHVÍLI ZAČNU navazuje na podobný kus o kořenech českého folku, který byl v Popmuseu k vidění před pěti lety. Tam, kde tehdejší výstava Omamné květiny skončila, ta dnešní začíná.

Na konci sedmdesátých let došlo v historii českého folku k předělu,“ říkají autoři výstavy. „Folkoví průkopníci soustředění kolem sdružení Šafrán byli částečně donuceni emigrovat, částečně se potýkali se zákazy a omezováním činnosti. Nechali tu po sobě ale takovou stopu, že prakticky ihned v českém folku 'vstali noví bojovníci '. Někdo přestal hrát, někdo začal – a během první poloviny 80. let se z folku stal v tehdejším Československu bez debaty fenomén.

Výstava zavede návštěvníka do Ostravy-Poruby na Folkový kolotoč, festival zásadního významu, na kterém vystartoval Jaromír Nohavica i další důležití písničkáři 80. let. Připomene význam „moravské folkové vlny“ z počátku dekády. Navštíví další důležité folkové přehlídky a koncertní pódia té doby. Ukazuje, jak folk postupně ovládl největší žánrovou – ale vlastně i největší hudební – přehlídku v Československu těch let, festival Porta.

Právě čtvrt století od Dvorany Porty 1989,. které uplyne letos na začátku července, bylo autorům výstavy inspirací a nejvýraznějším imuplsem. „Historie festivalu jako by ten večer na Lochotíně vyvrcholila: jak co se týče návštěvnosti, tak schopnosti odrážet ducha a nálady doby.“ Symbolické finále příběhu českého folku 80. let vidí však autoři výstavy ještě o kus dál po proudu času. „18. prosince 1989 proběhl v Praze koncert Folkové Vánoce: hrdinové folkového boomu 80. let se sešli s těmi, kteří na konci předchozí dekády přestali hrát. Nahrávka z koncertu navíc vyšla týden po jeho konání. Něco končilo, něco začínalo, nová doba stála ve dveřích a folkový polosvět už neměl být nikdy stejný jako předtím.“

Vernisáž výstavy byla 28. května od 18:30 v sídle Popmusea v KC Kaštan. Její součástí byl křest knihy historika Přemysla Houdy Intelektuální protest nebo masová zábava? Folk jako společenský fenomén v době tzv. normalizace, kterou v těchto dnech vydává nakladatelství Academia.

P.S.: název výstavy si autoři vypůjčili a mírně přizpůsobili z textu písně Vladimíra Merty, jedné z klíčových postav příběhu.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib