gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

03.08.2017 Festival Okolojeles inovuje místo a šperkuje dramaturgii (Sabina Coufalová)    PDF Tisk Email
PR
Třetí ročník festivalu alternativní hudby Okolojeles se stěhuje do přírodního kulturního areálu Doubí u Náramče v okrese Třebíč. V dubovém hájku, obklopeni rybníky, uslyší 12. srpna návštěvníci výběrový mix kapel, které ještě nikoho nenapadlo dát na jedno pódium. Zazní zde krautrockové verze skladeb The Plastic People of The Universe v podání originálního projektu B4 nebo intimní písničkářství s ozvuky Teen Masturbation hairbrush homemadeundergroundu dvojice Iamme & Cermaque. Vrcholem bude premiérový společný set Wojciecha Kucharczyka a Jakuba Adamce, kteří předvedou své galaktické analogové techno. Atmosféru dotvoří výtvarné intervence, světelné projekce i bleší trh.  
Okolojeles pokračuje dál v tradici oživování kulturního prostoru Vysočiny. Po úspěšných předchozích ročnících se organizátoři rozhodli přemístit do rozsáhlejšího areálu, který zároveň více navazuje na název festivalu. Koncerty si návštěvníci užijí obklopeni lesem a rybníky, 3 km od vesnice Nárameč, v areálu Doubí u Podstránského rybníka. Důvod, proč se rozhodli uspořádat akci právě tady, vysvětluje dramaturg a jeden ze zakladatelů Tomáš Palát: „Chceme přinést obyvatelům Vysočiny kvalitní hudební zážitek a zároveň je zapojit do programu festivalu skrze doprovodné aktivity, a tím oživit místo příjemnou a pestrou zábavou, se kterou se na běžných zdejších akcích nesetkají.“
Okolojeles No. 3
Okolojeles No. 3
Současně došlo k povýšení dramaturgické linky festivalu o jména, které aktuálně zasahují tuzemskou i zahraniční alternativní scénu. Během celodenního programu vystoupí jedno z nejoriginálnějších českých uskupení B4. Unikátně spojují undergroundové skladby The Plastic People of the Universe v německém překladu za použití historických analogových nástrojů. Výsledkem jsou psychedelické elektronické zvuky obalené do vesmírných efektů chrčení. Psychedelie, noise, jazz a rock.
Pod poetickým názvem Iamme & Cermaque se skrývá společný projekt manželů a písničkářů Iamme Candlewick a Jakuba Čermáka. Jejich tajuplný heavy-soul vyniká Jakubovými výsostnými básnickými texty a magickým zpěvem Iamme. Dvojice představí desku Gravitace inspirovanou společným putováním Evropou. Na desce se podílel například i Martin Kyšperský nebo Kittchen a Milan Tesař, šéfdramaturg rádia Proglas, ji označil za nejsilnější tuzemské album roku 2016.
Dalším vystupujícím bude tříčlenná parta Kochlea z Brna. Baskytara, saxofon, bicí. Jejich instrumentální tvorba vycházející z post-rocku a nu-jazzu vyniká bohatými vrstevnatými polohami a zádumčivou melancholií. Pro co nejširší záběr alternativních kapel byla vybrána do line-upu i nestárnoucí undergroundová stálice Čočka. Trochu hipíci, trochu agropunk a hlavně romantické duše, jejichž každé vystoupení je originál.  
Večer zakončí ojedinělá kombinace polsko-české dvojice Wojciecha Kucharczyka a Jakuba Adamce, kteří jsou spojeni s polským elektronickým labelem Mik Musik. Ve společném setu vystoupí vůbec poprvé a navážou tak na své předchozí působení v kapele The Complainer & The Complainers. Wojciech Kucharczyk je výrazný hudebník, umělec, aktivista, improvizátor a zakladatel labelu Mik Musik. Jakub Adamec patří mezi nepřehlédnutelné osobnosti slezské hudební i výtvarné scény. Stojí za projektem I love 69 popgejů a zároveň působí jako dramaturg-kurátor kulturního prostoru PLATO Ostrava. Před nedávnem vydal debutové sólové album Are You Human? Confirmed.  
Velký důraz organizátoři kladou i na doprovodný program s přesahem. Za nejvýraznější lze označit forest art, tedy výtvarné a světelné intervence místních umělců do lesního prostředí. Ekologický a sociální záběr festivalu podpoří pořádáním blešáku a přednáškami místních neziskových organizací. Potěchu z krásy přírody doplní padání hvězd, které bude nejintenzivnější právě v den festivalu.
Festival Okolojeles finančně podpořila Nadace Život umělce.
FESTIVAL OKOLOJELES NO. 3
12. srpna 2017, 14:00–2:00, Doubí u Náramče (okr. Třebíč)
PŘEDPRODEJ: 150 Kč / 200 Kč na místě
Black vinyl bazar (Poštovská 8, Brno)
elektronicky na: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Událost na facebooku: https://www.facebook.com/events/826362764207092/
O festivalu Okolojeles
Posláním festivalu alternativní hudby Okolojeles je rozšiřovat kulturní a environmentální povědomí mezi lidmi, upozorňovat prostřednictvím umění na důležité společenské, politické a sociální problémy a podporovat lokální komunitní život. Za jeho vznikem stojí v Brně usazený spolek Kontryhel. Svůj prostor mají každoročně i neziskové organizace a místní výtvarní umělci. První ročník se uskutečnil v roce 2015 v obci Slavičky.
www.facebook.com/Okolojeles
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib