gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.04.2019 Duše bude tématem letošních Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)    PDF Tisk Email
PR
Housloví mágové zahájí festival s duší
Folkové prázdniny 2019
Folkové prázdniny 2019
34. ročník
mezinárodního multižánrového festivalu Folkové prázdniny otevřou společným koncertem housloví mágové se smělou myšlenkou: kdo jiný by měl s publikem na úvod smýknout rychleji než my. Kdo slyšel mistrovské umění maďarského houslisty Félixe Lajkó a polské skupiny Vołosi, tuší, že nepůjde o marný pokus.
Idea a programová náplň Folkových prázdnin se každoročně odvíjí od pečlivě promyšleného tématu. K letošnímu dramaturg festivalu Michal Schmidt uvádí: "V roce 2019 proběhne 34. ročník festivalu. Hlavním tématem festivalu je pro rok 2019 O duši. Dramaturgie nebude zaměřena jen na duchovní hudbu; duši chápeme také jako jistou podstatu, jádro, něco obtížně uchopitelného, ale současně zásadního. Duše se pro nás nevztahuje jen na konkrétního člověka,cam model compares me to her boyfriend. im so tiny sphpornmobile.online ale také na abstraktní kategorie či určité území, národ, část přírody. Např. nás bude zajímat duše písně, duše Evropy, duše přírody a duše obyvatel unikátních či odlehlých oblastí. Ale jistě to hlavní zaměření bude duše člověka a její hudební souvislosti a inspirace. Při přípravě dramaturgie bychom kromě hudebníků, u nichž hraje téma „duše“ silnou roli, rádi představili mimořádné interprety žánrů a zemí, které mají k tématu nejblíže: folkové písničkářství, africká world music, lidová hudba z celého světa s přesahy jinam, vážnou duchovní hudbu atd.".
Vołosi
Vołosi
zdroj: Folkové prázdniny
Možná vám přijde divné, proč k pětici skvělých, už tak nestíhatelných hráčů jako jsou Vołosi přidávat dalšího, ke všemu přezdívaného Paganini 21. století, jenomže to není ta správná otázka, ta by měla znít: jak je možné, že je to nenapadlo už dřív. No, upřímně, napadlo, ale jejich koncertní zaneprázdněnost vede k tomu, že podobná setkání uskutečňují opravdu velmi výjimečně a vždy během mimořádných příležitostí, což pro ně úvodní koncert Folkových prázdnin bezpochyby představuje.
Pochopitelně nepůjde jen o rychlost, ta stejně brzy omrzí, ale o vrcholné umění skloubit melodický svět klasické a lidové hudby způsobem, až si řeknete: je to vůbec možné? Věřte, pokud se jmenujete Félix Lajkó, možné je úplně všechno. Také Vołosi přece už dávno nadobro rozmetali poslední zbytky hranice dělící minulost od současnosti, vesnici od koncertních síní a tradiční hudbu od moderny. Jak oni tak geniální Maďar původem ze Srbska, z tradiční hudby čerpají jen částečně: houslista Krzysztof Lasoń s bratrem Stanislawem, hráčem na cello, vystudovali klasiku a Lajkó šestiletou konzervatoř dokonce absolvoval za tři roky: neschopný podřídit se klasické výuce. Profesoři mimořádný talent šestnáctiletého mladíka nezpochybňovali, nedokázali však pochopit, kde se v něm bere tak mimořádný cit pro improvizaci, schopnost během hry intuitivně vytvářet hudební obrazce. „Představuje typ svobodného ducha. Žije v jiných sférách a řídí se vlastními instinkty. Síla jeho kreativity se blíží šílenství,“ řekl o něm světoznámý režisér Miklos Jancso, tvůrce dokumentárního filmu Play, Félix.
Félix Lajkó
Félix Lajkó
foto: Erdelyi Gabor
Lajkó koncertoval a natáčel s freejazzovým klavíristou György Szabadosem, komorní hudbu hrával se srbským saxofonistou Borisem Kovačem a avantgardní s rumunským houslistou Alexandrem Balanescu; hostoval rovněž u francouzské rockové skupiny Noir Désir. Napsal spoustu divadelní a filmové hudby a o hudební doprovod Félixe požádaly dvě světové taneční legendy: německá choreografka Pina Bausch a japonský mistr butó Min Tanaka. Dosud převážně instrumentalista v roce 2016 natočil album Most jöttem se třemi vynikajícími maďarskými zpěvačkami - Bea Palya, Gabriella Tintér a Anna Csizmadia. V překladu to znamená Právě jsem dorazil a ty, kdo Félixe uslyší poprvé to může přivést k přemýšlení, odkud vlastně dorazil, protože maďarský jazzový saxofonista Mihály Dresch o něm prohlásil, že není člověkem z naší planety.
Vołosi jsou dva klasicky vzdělaní a tři lidoví muzikanti identifikující se s tradiční hudbou z polské strany Slezských Beskyd. A právě ze střetu dvou odlišných hudebních světů vzniká u skupiny nádherné pnutí, pro nějž je zároveň určující virtuózní improvizace.
A jak se Vołosi sami vidí? „Možná jako výbuch energie pocházející z nekonečné radosti z muzicírování. Jako objevování nejhlubších vrstev lidské duše kam dosáhne jen hudba. Nebo jako pátrání po primární síle tlačící k vytvoření písně. A konečně, asi jako hudební zábavu, improvizaci na pomezí hudebních světů."
Mezinárodně respektovaná hudební přehlídka přivítá v nádherném prostředí renesančního zámku opět řadu dalších výjimečných a v České republice poprvé vystupujících umělců z celého světa. Program oblíbeného festivalu opět zahrnuje to nejzajímavější z oblasti world music, moderního jazzu, alternativního rocku a folku. Důležitou součástí festivalu nadále zůstává domácí písničkářská scéna. Folkové prázdniny nabídnou také oblíbený Divadelní den, rodinami s malými dětmi i dospělými hojně navštěvované výtvarné a hudební workshopy, celou řadu doprovodných akcí, výstav a happeningů.Opět se uskuteční návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium Od folkloru k world music.
Folkové prázdniny 2019
www.folkoveprazdniny.cz
Náměšť nad Oslavou 27. července – 3. srpna
O duši
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Matěj Forman s přáteli připravil pro letošní Folkové prázdniny Čarokrajnou tkalcovnu (FOLKtime.cz)

» Jedinečný projekt Folkových prázdnin (Folkové prázdniny)

» Fidlerský workshop pro každého, kdo má rád housle, opět na Folkových prázdninách (FOLKtime.cz)

» Folkové prázdniny zveřejňují kompletní hlavní program (FOLKtime.cz)

» Nedělní zahradní slavnost Folkových prázdnin bude letos ve znamení Cesty k Mlýnu (Folkové prázdniny)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib