gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.01.2005 Tohle album nemůžete minout jen tak, mezi řečí (Docuku) (Lucie Endlicherová)    PDF Tisk Email
Recenze

Kolik už bylo popsáno papíru o tom, že kapel, upravujících lidové písně do rockovějšího (či jiného) hávu, je jako hub po dešti? Kolik recenzentů už si lámalo hlavu nad tím, kdo je lepší než Čechomor. A jistě se objevila i otázka, zda na sklonku loňského roku soupeření o přízeň podobně zaměřeného publika vyhraje Koňaboj či Docuku. Odpověď patrně nebude jednoduchá.

Valašskomeziříčská skupina Docuku za sebou nemá dlouhou historii, ale její deska Meziřečí vypovídá o cestě, kterou už za tu dobu ušla. Po prvním poslechu je jasné, že její hudba stojí a padá s houslemi Lukáše Španihela, jinak primáše cimbálové muziky Soláň. A tady je odpověď - citlivý přístup k úpravám valašských a slovenských písní je zajištěn. Kromě nich se na desce objevují tóny z valašsko-slovenského pomezí a Banátu, navíc tři skladby ualtmělé (autorem melodie je akordeonista Roman Vavřík). Španihelovi cit pro lidovou notu nechybí - dokládá to například hudbou k úvodní skladbě Ti mezříčtí páni, ale především sóly v jednotlivých písních (za zmínku jistě stojí úvod k písni Gural). Housle u Docuku hrají prim - a tak to má být.

Akordeon je dalším výrazným prvkem do zvuku kapely. Krásné souzvuky s houslemi (v Mordu či U súsedů) nebo s bicími (opět Mord) ukazují na přesné aranže a hledání míst, která budou nástroji vyhovovat. Platí ovšem - nijak nevyčnívá, pouze slouží celkovému obrazu.

Naopak jasně dominantní postavení patří bicím. Pod rukama Karla Mikuše (ex Mňága a Žďorp) se v jednotlivých písničkách nejedná o pouhý rytmický doprovod, ale o doplnění nálady sdělení. S bicími v Mordu se budete bát, Na uherskej straně vám bude do tance, u Pašeráckých opatrně přešlapovat - bicí tu vždy dokazují, co lidovým písničkám pro současného posluchače jaksi "chybí" - stačí dodat rytmiku, na kterou jsou naše uši zvyklé a hned se poslouchá jaksi lépe, jednodušeji. Viz například Horehronka, která vás zvukem bicích přimáčkne do křesla ani nebudete vědět jak. A následující Hungarika s jednoduchým podupáváním (a cinkavou flétnou) ukáže, že rytmus má Mikuš opravdu v krvi.

Je třeba zmínit ještě přinejmenším Lucii Redlovou, jejíž mandolína nikde nevyčnívá, neupozorňuje na sebe, ale nápaditě dokresluje, jednotlivé písně koření - zde je třeba mluvit o úvodu k Pašeráckým nebo hezkém vyznění mandolíny v umělé Proč jsi můj milý.

Docuku se mohou chlubit skvěle sezpívaným sborem. Takovým, za který by se nemusela stydět kdekterá cimbálka. V Těch mezříčských pánech, Pašeráckých, nebo písničce Čí to chlapci a nebo kdekoliv jinde - sbor přesvědčí svým souzvukem, přesností, sytostí. A umí si vyhrát i se schopností utéct jeden druhému - zaspat nebo předběhnout ostatní někdy není na škodu - to je dobře slyšet ve skladbě Gural. Naopak sólový zpěv je slabinou skupiny. U Lucie Redlové jde slyšet u písně Horehronka, že na "těžký kalibr" prostě nemá - i když se snaží být jistá a pevná ve výrazu, nedaří se. U Jiřího Buksy (jinak též kytara, heligonka a další) je totéž lehce zachytitelné v Huslích či písni Gural (v té navíc zpěvák nestíhá dodýchat vše, co by měl na jedno nadechnutí odzpívat). Naopak Terchovské si trošku nesmělý zpěv žádají, dostanou ho a znějí vtipně, svěže, vesele. Na druhou stranu - sborový zpěv je pro lidovky, byť upravované, velmi podstatný, takže - Docuku tak jako tak vítězí.

Potěší i to, že Docuku neváhali do úprav tanců z Banátu Rumunica pozvat romskou skupinu Kandrači - hle, třešnička na dortu, která ukazuje, že muzikanti berou hudbu opravdu srdcem.

Docuku jsou na cestě. To co sdělují svojí první deskou jistě není něco, co bychom měli přeslechnout, jistě nejde o něco, co je sdělováno jen tak, mezi řečí.

A kdo vyhrál to soupeření - Docuku nebo Koňaboj? Dá se říct, že obě kapely, jedna jako druhá. Mají za sebou silné první desky, po kterých se dá čekat, co bude dál. Nechejme se překvapit.

Docuku: Meziřečí (Indies 2004); Ti mezříčtí páni; Išel Janko; Pašerácké; Husel; Gural; Horehronka; Hungarika; Mord; Terchovské; U súsedů; Proč jsi můj milý; Na uherskej straně; Rumunica; Čí to chlapci. Celková délka 49:05

http://www.docuku.centrala.org


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib