gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.08.2006 Strašlivá podívaná - Čarovné bylinky (Ondra Villon Vejsada)    PDF Tisk Email
Recenze

historický folk

Studio Jumbo 2005
Celkový čas: 44:10
Zátiší / Vavřeneček / Čarovné bylinky / Žabí král / Radouš / Valdštejn / Hodina duchů / Na shledanou v horších časech / Synagoga / Praha 1848 / Plzeňská madona / Morie / Fénix / O těch Vánocích / Nálada s orientálními motivy / Tak tady mne máte (bonus).

Kapela Strašlivá podívaná z Plzně vyhrála Portu v roce 2002 a je vidět - resp. slyšet, že vysoko nastavenou laťku si stále udržuje. Je pravda, že kapely hrající historický folk jsou oblíbené, ale ne každá to dělá tak profesionálně a taky tak osobitým až téměř nezaměnitelným způsobem - právě jako Strašlivka. Staví na zajímavých textech jejichž hlavním autorem je Petr Merxbauer a na bohatých aranžích jež jsou kolektivním dílem a které mi někdy připomínají Jarka Nohavicu s kapelou (ale určitě to není plánované). Občas se objeví irský, cikánský (neměl bych vlastně napsat rómský? :-)) nebo židovský motiv či projev, občas trocha středověku nebo renesance, ale od všeho jen takové čarovné bylinky.

Osobně si takhle představuji čistý a typický folk. Použitý v podstatě lidový námět spojený s konkrétní lokalitou a třeba původní pověstí či bájí + multiinstrumentální seskupení, kvalitní a zároveň decentní vícehlas (ten mužský mi lehce připomíná Mertu; pravda - sykavky jsou sice fakt špatné, ale hlas stojí za to a je tak - ale nejen tak - lehce poznatelný) + zpěvná až hitová písnička se svěžím rytmem. Musím se totiž přiznat, že nejsem příliš příznivcem "naokraji a mezisměry". Nemohu si totiž pomoci (a chápu, že tím hodně lidí naštvu), ale přijde mi to trochu přístup s nedostatkem invence = stačí totiž zahrát Metallicu na violoncella anebo vážnou hudbu na metalovou kytaru a je to? A o stylu třeba folk-metal se raději rozepisovat nebudu, protože to už mi vážně přijde - řečeno slovy páně svěrákovými - že už ve spojení oněch slov se skrývá cosi neřešitelného. Tohle je zkrátka podle mých (zdůrazňuji MÝCH) představ "čistý" folk. Líbí se mi i lokální zaměření na Plzeňsko (až na výjimky). Co z hudby jasně vyniká je lehkost a radost z hraní. Musím rovněž ocenit a vyzdvihnout kvalitní mix a mastering, který nejlépe vynikne při poslechu na sluchátkách - což není vždy tak obvyklé.

Kromě muzicírování spolupracuje Strašlivka se skupinou historického šermu Gotika a řekl bych, že to je právě ideální zaměření či spojení, které bych vřele doporučoval a tak tedy po zjištění, že spolupráce již probíhá - vřele odsouhlasil.

Booklet odpovídá a snad je i profesionální, musím ovšem říct, že já osobně bych ho viděl jinak - rozhodně bych třeba doporučil méně návodné až uměle reklamní foto apod. Rozhodně ovšem uznávám, že je to jen názor čistě subjektivní.

Pár komentářů namátkou (závorky poskytují komentář kapely, se kterým se také plně ztotožňuji):

Zátiší (se starým mužem a jabloňovými květy) = typický příklad moc hezkého folku
Vavřeneček (nelidová z Plzeňska s chodskými motivy)
Čarovné bylinky (skrze jejichž požití se člověk pravdy dobrati může) = titulní, leč pro mne rozhodně ne nejlepší
Žabí král = pro mne nejlepší text (hudba stabilně skvělá)
Radouš = typická plzeňská, ovšem s novým výkladem
Hodina duchů (píseň plzeňských strašidel)
Na shledanou v horších časech = pro změnu typická romantická (moc pěkná)
Synagoga = židovská, která mi právě přijde typicky ala Nohavica
Praha 1848 = tohle je pro mne onen již zmíněný Merta (a mimochodem, zase ta Praha ;-))
Plzeňská madona = svižná rytířská
Morie = s tou jsem se jako zanícený Tolkienovec obtížně vyrovnával, ale nezaujatě řečeno = ujde
Fénix = opět krásná romantika na spravení chuti po Morii
O těch Vánocích (tak trochu jinak) = pěkné folkové podání cosi jako koledy
Nálada s orientálními motivy = zde oceňuji zejména profesionální zpěv

Na CD je i datová část, kde jsou mj. Čarovné recepty, ale hlavně tam najdete texty i s akordy a to je vážně super!!!

Webové stránky kapely najdete na http://www.straslivapodivana.cz/ = rozhodně plní účel, ale posouvající rámce, kdy posuvníky zmizí asi až při rozlišení větším na 10000 :-) - nebudou ideální grafickou a hlavně kodérskou variantou?

Stručný závěr bych si dovolil skutečně stručně = Strašlivka je vážně prima hudba nejen pro lidičky zesPlzně (oni ovšem tenhle výraz nemají vůbec v oblibě a ani ho nepoužívají = zvláštní, že Pražáci je mají takhle zapsané anebo nee?).


Sdílet na...
Kam dál?

» STRAŠLIVÁ PODÍVANÁ na Zahradu patří (Džexna)

» Nové CD Strašlivky je na světě (Strašlivá Podívaná)

» Soutěž o CD Tady a teď (FOLKtime.cz)

» Strašlivá podívaná - Čokoláda (Lukáš Vořech Pokorný)

» Strašlivá podívaná - Krajina mého srdce (Šaolín)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib