gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.04.2019 Zpětná bilance (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze
Čtvrtletí uteklo jako voda a hromádka desek, o kterých jsem chtěl alespoň stručně pro pořádek poreferovat, tedy o těch, které dorazily třeba do soutěže Folkové stupně nebo do Bonanzy, se (ne)utěšeně rozrostla. Tak co jste mohli v obou soutěžích na Country Radiu slyšet:
Podobni zvěři poslali eponymní CD s patnácti písněmi, vesměs ryze trampského charakteru. Místy jsou muzikanti opravdu podobni zvěři, místy je to přesně hudba k velkému  táboráku, ale pro rozhlasové vysílání se určitě dalo 20% z desky vybrat bez uzardění. Asi nejlepší byly Půlnoční expres a Devadesát procent strádání.
Falešná karta zaslala Degustační demo a podle této degustace se lze těšit na standardní CD. Z pěti písní se mi líbily Dálky a Stádo koní. Celkem svižná či alespoň melodická country, koketující s bluegrassem.
Lee Banda zaslala již druhé CD, jmenuje se O písni. Opět jsem pro soutěž vybral jednu skladbu – úvodní Nevadí. V ní zní kapela country-rockově, v ostatních dává jasně najevo, že její doména je blues nebo jižanský rock. Stále by to chtělo zpřesnit frázování, výslovnost a pozor na přízvuky. Muzikanti do nástrojů „řežou“ jak se patří. V rocku je to co Falešná karta v country.
Folkové stupně jsou často doménou sólistů. Bob Řeřicha zaslal CD Kluk s dvanácti písněmi vesměs volnějšího tempa a tak trochu splývajícími do jednoho celku. Možná to dělá ten syntetický doprovod, je patrné, že Bob si vše zvládne obstarat sám. Některé textové a melodické nápady jsou dobré, ale chtělo by to spolupráci nejméně s aranžérem nebo rovnou s celou kapelou. Hraje se DAHOPO a Kluk s náušnicí.
Deska Dneska ještě můžem Jany Rychterové je ze zcela jiného soudku. Také je autorkou písní na 100%, ale na hudební doprovod si přizvala celou řadu hostů. Nabízí 14 písní, trojice z nich mě zaujala nejvíce: Dneska ještě můžem, Jak a za co Bože a Rapapapapa. Trochu mě překvapila, vzhledem k tomu jak ji znám jsem čekal dynamičtější a rozvernější desku, Jana Rychterové se zde spíše zklidnila, zkomorněla, ale její smysl pro humor i tak prosvítá a dere se na povrch písní. Takový jako potlačovaný smích. Osvěžující dávka písničkářství.
Jana Rychterová - Dneska ještě můžem
Jana Rychterová: Dneska ještě můžem
Vydavatel: MUDr. Toman Horáček - Ryjana
Vydáno: 2018
Hodnocení desky: 7,25/10
Seznam písní: Až já se budu vdávat • Dneska ještě můžem • Taneční • Vrásky • Maluj • Měla jsem vrásky na čele • Zdálo se mu, zdálo • Káva, káva • Jak a za co, Bože • Aleluja • Tažní ptáci • Řekli mi lidi • Rapapapa aneb Strašlivá píseň o heteropaternální superfekundaci • Dobré ráno, světe
Co o albu napsal Miloš Keller: "trošku zamyšlenější, než bych čekal, ale profesionálně provedené, s mnoha pěknými pointami" (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


 
Martin Miki Zábranský vydal album Hlídá mne Anděl můj a jak název napovídá, bude to deska s písněmi spíše obrácenými do sebe a meditujícími. Není však monotématická – autor si kromě nadpozemských přesahů všímá i obyčejné pozemské lásky a i ostny mírné hořké satiry se ve skladbách na desce mihnou. Nejvíce mě zaujala Na stráži a Cesta cest. Slabinou je opět doprovod – úsporná kytara je přeci jen málo. Ale aspoň se dá poslouchat zajímavá interpretova barva hlasu, jistý je i ve vyšších polohách, méně jistý v „drsnějším“ nasazení.
Josef Pelán poslal do rádia album Parádní mejdan – kolekce šestnácti písní ve volném tempu, rozebírající spíše strasti než radosti života. Ale i ty strasti jsou podávány s nadhledem a někdy i mírným, spíše laskavým humorem. A také jistá síla a víra ve skladbách je a kdo pozorně poslouchá a zjistí si interpretův příběh, pochopí i nadstavbu skladeb a jejich poslání – pomáhat. Texty jsou v podstatě často formou bajky. U mě byla jedničkou skladba Za dveřmi. Je poznat jistota ve hře na kytaru, někdy ale chybí silnější melodický nápad.
Jiří Dědek Mucha soutěžil ve Folkových stupních Countryradia s písní Poletíme. Zaslal demo CD čtyř svých skladeb, vesměs na rozhraní folku a popu. Některá slovní spojení, obraty a rýmy se mi zdály trochu samoúčelné, vytvořené jen proto, aby se to rýmovalo a vyšlo na takty muziky, posluchačům to zjevně ale nevadilo.
A jedna zajímavost se objevila ve Folkmenu, album UCCEND UMEKSU: Kabylský zpěvák Zayen, pocházející z Alžíru, žijící ve Francii a hrající a zpívající kabylskou muziku, naroubovanou na evropskou melodiku. Příjemné setkání s etnem, které ví, kam až zajít, aby neprudilo a neznechutilo etno ostatním. Kéž by to tak uměli i jiní propagátoři etna.
Kantoři - Hej, sokoli!
Kantoři: Hej, sokoli!
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2018
Hodnocení desky: 6,33/10
Seznam písní: Hej, sokoli! • Vítr z hor • Víno budiž pochválíno • Hraběnka Cathleen • Vím, kam jít • Kraj u Athenry • Král skřítků a víl • Všechno je mi fuk • Tři námořníci • Marino Casino • Spancil Hill • Vůně tymiánu • Vám všem na zdraví
Co o albu napsal Tomáš Doug Machalík: "Kantoři od posledního skotsko/irského řadového alba poněkud přitvrdili, i přesto jsou však po zvukové stránce mezi kapelami tohoto žánru rozpoznatelní. Slabinu zde vidím zejména v českých textech, které trpí násilným naroubováním na původní melodie." (6 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



A zpět ke skupinám – Kantoři natočili CD Hej, sokoli! se třinácti lidovými písněmi z Ukrajiny, Irska, Anglie, Skotska a Bretaně. Tenhle pestrý výběr je asi nejcennější devizou desky. Písničky mají české texty držící se vesměs původního tématu písní. Hudební stránku desky pojali Kantoři poučeně a se znalostí krajových melodických a interpretačních specifik. I na tři instrumentálky se dostalo. Díky výběru písní pestré a tak trochu i naučné album nesklouzává díky různorodosti původu písní k monotónnosti.
Nu, a nakonec dvě CD jedním vrzem – Tomáš Pergl se vrátil k trampským kořenům a vydal zatím dvě alba historických trampských písní Modrý dým a Zůstaň ještě chvíli. Je znát, že nad nimi přemýšlel a mají koncept. Každé CD uvádí historická nahrávka písně, která je pak na závěr zopakována v soudobém podání. K tomu mix starých trampských písní a písní autorských v podání Tomáše Pergla a k nerozeznání, co je historie a co je současnost. Trampové mohou mít radost.
Ve Folkmenu, Folkových stupních (neděle 21:00) a v Bonaze (neděle 18:00) jsme představili i CD Louvre Žambochů, Tohle je vzkaz Slávka Janouška a V čase zrání skupiny Klíč, o těch se však píše ve FOLKtime na jiném místě.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib