gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.06.2022 Dvojkoncert Jen tak taku a Ve čtvrtek v pět (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
Když se sejdou dvě kapely, které k sobě povahově sedí, je to dvojnásobná pohoda, dvojnásobná radost. To se stalo v pátek 17. 6. 2022 v Soběslavi, kde se na terase městské knihovny potkal částečně domácí Jen tak tak a pražské uskupení Ve čtvrtek v pět.
O Jen tak taku už něco v minulosti bylo napsáno, je však třeba zmínit, že toto bylo jejich první vystoupení opět v pětičlenné sestavě. Posila se objevila v podobě flétnistky Kateřiny Maříkové, která dříve působila v již zaniklé soběslavské kapele The Fingers. Což je vlastně již třetí "fingrsák" převlečený do jentaktačích barev.
Ve čtvrtek v pět
Ve čtvrtek v pět
foto: Stanislav Tošner
Dřív než se budu dále věnovat Jihočechům, začnu kapelou Ve čtvrtek v pět, která zahajovala (i když prý se zpožděním den + dvě hodiny). Jako první mne upoutal jejich nový basák Saša Jurman s netradiční basou uchycenou na stojanu. Jeho tóny byly přesné a tvrdící celkový projev. Ať šlo o rokenroll, šanson, folk či latinu. Prostě žádnej Divnej pták. To v dechové sekci na flétny a dechový syntezátor září Romana Davidová. V té pěvecké kraluje Lucka Slámová (např. Koloběh či Řeka), která se v noci nebojí a je krásná. Ve dne je to prý naopak. Lucka je vlastně takový přírodní živel, který by se měl používat na zahánění přírodních živlů. Uklidňujícím až lyrickým prvkem (viz Merlin či Cesty mraků) je Jarda Haratický, povětšinou autor písní a taky člověk, který bezpečně převáží kapelu. Abych neopomněl, pátým členem kapely je Ondřej Berka, autor většiny aranží.
Jen tak tak
Jen tak tak
foto: Stanislav Tošner
Tahle muzika se prostě dá poslouchat a říkat si - Ještě jedn(o)u. A nejen Ve čtvrtek v pět. Ne(Chce se mi spát), protože pak už nastupuje Jen tak tak. V písních Modlitba, Z nadhledu a O šálku na kávu se poprvé představuje výše zmíněná Katka Maříková. A to prosím pěkně po týdnu v kapele. 
A co jinak říci k této partičce fajn lidiček? Tady je jiným typem živlu Lenka Semrádová Martinů a její majstrštychy Nocí padal déšť, Ztracenej čas a Neprobíjej, pardon Nepromíjej, coby pocta mistrovi zvuku Jiřímu Kolářovi. K tomu občas se pletoucí (stále pořád kapelník) Pavel Jarčevský, klidný hráč na bicí Karel Metelec a skromný basák Luboš Kalvas poprvé s ještě skromnějším vícehlasem v Přejem vám život.
Teď už Může(m)š klidně spát
A čáp se vrátil na hnízdo blízkého komína.
Vše zdokumentoval mistr obrázků Standa Tošner.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib