gototop
17.05.2023 Folk mezi řekami na irský způsob (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
Páteční podvečer 12. května byl v kulturním domě ve Veselí nad Lužnicí opět zasvěcen folku a jim příbuzným žánrům. Konal se zde totiž tradiční Folk mezi řekami, kde si pořádající kapela Jen tak tak zve své hosty a kamarády. Tentokrát došlo na pražské Jauvajs.
Obvyklé zahájení domácích s přáním "užívej dne". Tedy vlastně Carpe diem blues, pro všechny, co dorazili. Pro ty nejvěrnější, protože … inu hokej v televizi dělá své. Výše uvedenou - staronovou vykopávku - následovala hned další, i když o něco novější Tvůrčí muka ve skvělém podání Pavla Jarčevského. Tu hráli v dobách, kdy Jen tak tak byl Flow Track. Později ještě zazněla zase více starší archiválie Caprei.
Jen tak tak
Jen tak tak
foto: Stanislav Tošner
Kapela má ve svém nástrojovém repertoáru i jeden méně obvyklý nástroj, a to dechový syntezátor, který má "na starosti" Katka Maříková. Velmi dobře byl slyšet v Apage satanas či v novince Únos. A nejen v těchto. Též disponují jedním speciálním hlasem, jejž má ve svém zlatém hrdle Lenka Martinů. Nejvýrazněji je slyšet v písních Nepromíjej a Ztracenej čas. A prý má i v zákulisí velmi významný hlas. Vtipným glosátorem je Karel Metelec. Kdybyste ho hledali na fotce, je to ten, co má pod kloboukem. Tajemným nemluvným mužem je Luboš Kalvas. Ten má zase pod čepicí. V návaznosti na dnešní hosty zazněla i jedna irská instrumentálka My Loed´s Farewell.
Tak to byli Jentaktaci, kteří si na tento večer připravili řadu novinek velmi příjemných i překvapivých. Pokračujme dál.
Jauvajs
Jauvajs
foto: Stanislav Tošner
Kdo je to vlastně Jauvajs? To jsou dvě ženy s flétnami, bodhránem a houslemi a dva muži s kytarami, flétnami či akordeonem, kteří produkují tradiční irskou a skotskou hudbu s folkovými prvky. Všichni jsou obdařeni i hlasovým umem, zde využívaným ze tří čtvrtin. Pravidelně vystupují na festivalu Prázdniny v Telči, kde doprovází taneční soubor Coiscéim. Tady však byli sami za sebe a pro diváky, jejichž počet se oproti začátku trochu zvýšil. Jakub Linhart, Jana Linhartová, Roman Opavský a Dita Bláhová.
V jejich tvorbě je silně ovlivnila skotská kapela The McCalmans a jejich skladbou otevřeli svůj hudební set. A s ním jsme se mohli přenést na britské ostrovy a zaposlouchat se do tónů, které jsou blízké tamním domorodcům. Ať jsou to balady, co vypráví životní příběhy (Silvy), o jídle (Příběh o haggis), o městě (Galloway) nebo takové, co je rozvlní na tanečním parketu. Tady si řada diváků podupávala či kývala nohama do rytmu.
Kdo se nedostavil, může jen litovat, že zde nestrávil příjemný večer a nedobil se energií sršící z muzikantů. Lze to napravit na dalším dílu Folku mezi řekami a to 10. srpna, kde bude před kulturním domem hostit Jen tak tak duo Dvajaja. Anebo kdykoliv předtím na fajn muzice.
Akci tradičně zdokumentoval Stanislav Tošner včetně této nahrávky: 

 
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Jen tak tak, aneb To není jen tak. Tak... (Pavel Černý)

» Když Jen tak tak podpoří 4zdi (Pavel Černý)

» Folk mezi řekami - 2. (Pavel Černý)

» Okénko Jardy Hnízdila a jiné zajímavosti - 11. (Pavel Černý)

» Folk mezi řekami naplnil i velký sál (Pavel Černý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib