gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

17.07.2023 Předmostí – díl 2. (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
...a když si děvčata z kapely Cihelna a spol. zchladila nohy v bazénku, mohlo se jít hrát. Tak nějak bylo možno vidět začátek dalšího dílu hudebního cyklu Předmostí na plovárně v Plané nad Lužnicí 13. července.
Cihelna a spol.
Cihelna a spol.
foto: Luboš Šutrák Klejna
Playlistová principálka Madlenka protentokrát sestavila set z mnoha starších, "zašlých" písní. První cihlou této sestavy bylo Smíření. Zpívá se zde "dej mi kámo, dej mi sílu" - a ta je z cihelního hraní hodně cítit. Dává možnost nám ji nasát a odnést si část té síly s sebou. Kvartet - starší skladba vydávaná za novou pojednává o čtyřech přírodních živlech (oheň, voda, země, vzduch) a čtyřech karetních barvách. Barevnost Kvartetu je opravdu zajímavá a bude určitě ozdobou na připravovaném CD, které vyjde na podzim. A takhle bych se mohl rozepsat o jakékoliv z písní. Každá je zajímavá a svým způsobem originální. Bachova předehra, Jaro se zelenou trávou, Mosty napsané pro festival, který se zde bude 19. srpna konat již 7. ročníkem ("vím, že nic nevím, ale cítím", že to bude zase fajn), vlakové blues o cestách z karetních dýchánků. Nebo moje srdcovka Ceylonský čaj. Novinka Kráčíš je pojatá v hodně rockovém hávu, který zjemňují tóny houslí. Je inspirována noční procházkou maloměstem a nechybí v ní vrnící lampy. Přeskoč to, nepodlez zde před rokem měla premiéru a neměla by zůstat v Přítmí. Je taková motivační, povzbuzující ("naplno žij pro radost"). V závěrečných cihličkách nám Kouzelnice zamávala křídly. A rozdala Krabičky od sirek, které určitě nebyly 36 let staré. Takto letitou má totiž tato kapelní srdcovka historii. Díky múzám, že Cihelna existuje. Studnice jejich textových nápadů je díky tomu široká. Baví - a hodně.
Čtyřválec
Čtyřválec
foto: Luboš Šutrák Klejna
Po půlhodinové(!) pauze to rozpálil se svou mnohdy svižnou country Čtyřválec. Tahle parta se prý nikdy nenechá rozhodit. Když náhodou někdo ze stálé party nemůže, vždycky najdou náhradu. "Každá píseň je zvláštní, každá píseň jinak zní...". Tak zpívají v jedné z písniček a dalo by se tak vlastně charakterizovat celé jejich vystoupení. Kdybych měl vyzdvihnout jedinou z nich, tak Jordán. Pomalá a krásně podaná.
Opět hodně příjemný večer, který bude mít ještě pokračování. 27. července zde Cihelna a spol. přivítá kamarády z Bonsaie č.3.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib