gototop
09.08.2023 Drobné postřehy z Prázdnin v Telči (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
Dou NaBoso
Dou NaBoso
- Po neděli zmačkaná žena Saša Niklíčková žehlila svoje party s nadhledem a nonšalancí.
Dou NaBoso skutečně přišly naboso. Pořadatel to kontroloval. Vlídné pohlazení po duši.
Loes and The Acoustic Engineers za 3 roky přeskočili z Kocouří scény na tu hlavní. Určitě právem. Co hrají? ...bych to nazval svižný folkový blue(s)grass s irskými a kdovíjakými ještě prvky. I na holandštinu došlo. Není se vůbec čeho bát, že by zapadli.
- Až z irského Dublinu sem dorazil (a zároveň tu uzavřel) své evropské turné Sliotar. Stručně řečeno - instrumentální lahůdka a rychlé prsty Raye MacCormacka na jeho píšťalkách a irských dudách.
Loes and The Acoustic Engineers
Loes and The Acoustic Engineers
- Poklidné irské tóny Irlandy nejspíš definitivně zahnaly úterní déšť (až na drobnou výjimku při Marienech). I přes chladnější počasí se na Kocourech sešlo hodně posluchačů, kterým určitě nevadily drobné intonační nedostatky.
Fukanec. Kdo by to byl řekl, že se tato partička dostane na hlavní scénu. A hle - ony to jsou autorské a tématicky zaměřené písničky s příběhem. Jakoby tu zněly odjakživa. Pěvecky vyčnívá Pavla Tymelová. Ani ostatní však nezůstávají pozadu. Důvěra v ně sílí. Když se zavřou oči, jakoby slyšíte i tu kapelu, s kterou se jim prolínají myšlenky...
Fukanec
Fukanec
- ...Marien. A bylo léto a bylo dobře, štěstí hrálo do karet všem, kdo tuhle, už snad klasiku, v čele s hodně vtipným Víťou Troníčkem (možná důsledkem předkoncertní skleničky vína) mohl nasávat do svých uší laskavost, pokoru a klid, který z nich sálá.
- Středeční den začal ve jménu ukulele. U lodiček Marcela Brožová a na Kocouří scéně Vlasta Procházka. Tady se na chvilku objevili oba najednou.
- Když se má užívat den, tak jedině à la Carpe diem blues v podání Jen tak taku. Šlape jim to čím dál víc, a kdyby se v budoucnu podařila i hlavní scéna, vůbec by se tam neztratili. Tady si je natáčeli japonští turisté.
Jen tak tak
Jen tak tak
Spirituál kvartet a Javory beat jest prvním zcela vyprodaným večerním koncertem. Spirituál kvartet je zdatným nástupcem původního kvintetu. Nechtějí stavět na skladbách kvintetu, i když některé z nich využívají (např. Pískající cikán či Soudný den). Zdál se mi sen...ne, opravdový balzám pro uši. Stejně tak Javory beat. Jejich kořeny mají pevné ukotvení na hudebních scénách a nejdou vyvrátit. Parádní průřez bohatou historií bigbítové kapely s houslemi a flétnou.
- Zajímavými texty načal čtvrteční hudební den Fousáč. Tedy on to vlastně začal na náměstí Dušan, co je i v Telči Jakodoma. Toho jsem zastihl při přípravách svého buskingu.
Spirituál kvartet
Spirituál kvartet
- Po dvouleté pauze, kdy tam nahoru odešel hlavní protagonista, se vrací na pódia Parta starýho Hrouze. I když to vypadalo na zánik, našli se noví muzikanti a kapela žije dál. Nutno vyzdvihnout zpívajícího banjistu s přezdívkou "Šlahoun", který výrazně kladně ovlivňuje hudební i pěvecký projev. A takové Ohio, zpívané v originále Míšou Vadovou, to běhá po zádech ten správný mráz.
- Dvojice Laky Mari. Pronikavý hlas zpěvačky a pohotový zvukař, který jí donesl mikinu. Trochu jazzu, trochu rocku. To mi utkvělo.
Parta starýho Hrouze
Parta starýho Hrouze
- Do večerního programu nádherně vplula Bárka. Hned zkraje navodila komorní atmosféru, co taky lze od violoncella a keltské harfy čekat? Tóny skladeb byly často velmi známé a kdo chtěl, mohl si k nim doplnit slova, na něž si vzpomněl. Anebo nechat jen volně plout myšlenky. A to až do místa...
-...kdy se objeví pevnost jménem Hradišťan. Nechvátej osude a nech je ještě dlouho šířit tuhle radost a naději, která čiší z každé noty, z každého slova. Studnice nápadů Jury Pavlici je snad nevyčerpatelná. Představili kromě osvědčených hitů i řadu novinek, které znějí tak, jakoby je hráli už léta. Nechť jejich inspirace v historii stále trvá.
- Na závěr jeden, dá se říci, neobvyklý zážitek. Měl jsem tu možnost zavítat do zákulisí festivalu. Od míst, kde se odehrává technická část, přes místnost pro muzikanty až po pěkná místa, kde pořadatelé spí. Festival využívá vstřícnost starosty města i místních, kteří i podle nápadů pořadatelů festivalu realizují drobná vylepšení. Vrací se jim to v podobě vděčnosti města za to, že tady tento festival mají. Mají i místo pro kuchyň, kde dvě starší dámy vaří pro pořadatele. Nejvíc mne zaujaly dvě věci. První je, že jeden z členů týmu přiletí ze zámoří, aby zde mohl vypomoci a ta druhá, že mezi pořadateli jsou i hendikepovaní. A rodiče pak zpětně píší, že jejich potomek se vrátil ve vylepšeném stavu. Děkuji, Medvěde, za Tvůj čas. A přeji, aby těch koncertů, kdy jste museli pro nepřízeň počasí zrušit, zůstal na počtu 2 za předešlých 40 let.
Prázdniny v Telči jsou způsob života. Pro pořadatele i některé diváky, kteří už bez nich nemůžou být.
Fotky: pořadatel.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib