gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.11.2023 Žalman ve městě husitů (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
Pavel Žalman Lohonka
Pavel Žalman Lohonka
foto: Standa Tošner
Nějakou dobu jsem přemýšlel, zda se na zdejším portálu podělím o tento zážitek s ostatními fandy folkové muziky. Ostatně k tomu mám určité důvody. Nakonec jsem si řekl, proč ne - ať taky mají radost. V první listopadový pátek totiž zavítal do táborského kulturního centra Univerzita nestor a legenda Pavel Lohonka Žalman se svým Spolem.
Pavel Žalman Lohonka hrál v Táboře už nespočetněkrát. Spol funguje v různých obměnách od roku 1982. Před šesti lety se sestava ustálila a kromě Žalmana v ní hraje Petr Novotný (napřesrok dovrší 30leté výročí účinkování v kapele), Michaela Hálková a Petr Havrda. V pátek 3. listopadu přilákali do Univerzity návštěvu, která byla rozhodně trojciferná. Což trochu korespondovalo s prvními slovy první písně "je nás víc než vloni".
Žalman & Spol. v táborské Univerzitě
Žalman & Spol. v táborské Univerzitě
foto: Standa Tošner
Žalman má k Táboru blízký vztah, považuje se za husitu, protože jej rodiče pokřtili u husitské církve. Tenhle muž jakoby vůbec nestárnul, má pořád spoustu energie i hudebních nápadů. Své kapelní spoluhráče považuje za rodinu. Pavlova první kapela, v které hrál, byli Minnesengři a z té doby zahráli například hitovku Padly vody, kde výrazně vyčnívá zpěv Míši Hálkové. Je to jeden z příběhů, o nichž Pavel píše písničky. Krásnou Pálavou je o víně, toulavý Náhradní víkend či Všech vandráků múza o touze pořád zpívat.  A k tomu Jantarová zeměRáno bylo stejný (tu Pavel napsal pro Nezmary), VenkovankaDivokej horskej tymián... no, kdo by je neznal. Prostě povedený večer, který zůstane dlouho v paměti. Protože..."ještě dobrý lidi jsou tu na zemi".
Jeden z takových dobrých lidí je i Standa Tošner, který je autorem obrázků včetně těch pohyblivých.
 
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib