gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.07.2004 Proc nebyl letos na Zahrade udelen písnickárský Krtecek? (Dušan Trličík)    PDF Tisk Email
Reportáže

Michal Knébl se nenechal nepřízní počasí vyvést z míry. - foto Dušan TrličíkVelmi slunečné poledne v pondělí 5.července 2004 na Festivalu Zahrada v Náměšti na Hané slibovalo hladký průběh festivalového dne. Zatímco kapely měly již možnost zapůsobit na diváky za sebou v předchozích dvou dnech, písničkáři měli tuto možnost poslední den na scéně Radnice. Sešlo se i docela hodně obecenstva, cca 150 lidí, přičemž  já jsem byl stejně jako oni velmi zvědav, v čí krabici se sejde letos nejvíce hlasů.

Odpoledne zahájil moderátor Jiří moravský Brabec přesně a bez jedné minuty čtvrthodinové soutěžní bloky znamenaly pro každého interpreta cca 3 písničky.

Po úvodu loňských krtečků - Žambochů, kteří letos ke všeobecnému rozveselení obecenstva za pomoci písničkáře Petra Sedláčka překládali simultánně svoji známou píseň Plísnička kromě němčiny také do angličtiny, zahrál nejprve "pražský krychlák" Arnošt Frauenberg, klasicky laděný písničkář, jehož písničky jsou poetické i humorné zároveň a nikoho neurazí. Pak již mezi mladou písničkářskou generací známé pražské duo Nestíháme, které bývá někdy přirovnáváno k Simonu a Garfunkelovi, ač neskrývají, že jejich vzorem je valašskomeziříčská poprocková skupina Mňága a Žďorp. Následující Milan Sova z Orlové, byl přivítán potleskem a díky svému humoru i interpretační dovednosti byl jedním z mých osobních tipů na ocenění. Bluesman Marcel Kříž z Čáslavi, hrál s podporou klavíru Ivoše Cicvárka, neopoměl zahrát píseň, kterou si pamatuji již z Kuřimi, kde zpívá: "život je kolotoč, jeho směr otoč a nebo skoč!", píseň se silnými slovy, interpretovaná odpovídajícím způsobem. Pak nastoupil další pražák, originální písničkář Michal Knébl, který interpretuje krátké songy buďto s houslemi a foukací harmonikou, nebo jako rapující kytarista či hráč na virtuální trombón. Svůj soutěžní blok však již nedokončil. V polovině druhé písničky se strhl celkem krátký, ale velmi  vydatný déšť, takže v několika vteřinách nebylo po obecenstvu ani památky. Koncert o Krtečka byl krátce před 15 hodinou přerušen.

David Vysloužil zahrál divákům Zahrady alespoň v průjezdu radnice. Foto: Dušan Trličík©Protože déšť zcela promáčel přístřešek nad pódiem a znemožnil další funkci ozvučovacího aparátu, uvažovalo se o dokončení soutěže unplugged na louce. Ke vší smůle však opět začalo poprchat a i přes improvizované zastřešení pomocí velkého deštníku tak tento pokus o dokončení soutěže nevyšel. Soutěž byla zrušena a přiznám se, že i když jsem nebyl mezi dvanácti soutěžícími, v tu chvíli se ve mě mísily nejrůznější pocity marnosti nad všemi těmi konkurzy a hraními před poloprázdnými hledišti. Písničkáři to holt nemají lehké, a to paradoxně k tomu, že mnohdy s minimálními prostředky dokáží vnímavému obecenstvu přinést mnohem více, než všechny ty čechomory. Pokud však platí, že být písničkářem není sezónní záležitost, věřím, že to žádnému z nich neuškodilo a budou umět kdykoli v budoucnu přinášet radost publiku i bez oficiálního ocenění, podobně jako třeba Jarda Urbánek, Michal Knébl nebo David Dave Vysloužil, kteří těm, kteří se nechtěli vzdát, zahráli v průjezdu Radnice asi dvouhodinový společný koncert. Ten opět ukončily až objektivní potíže. Bylo třeba uvolnit vchod do zablokovaných prostor :-)

A tak při třetím galavečeru v amfiteátru chyběl na stole pátý Krtek, který měl dostat jeden ze soutěžících písničkářů. Dramaturg festivalu Michal Jupp Konečný při vyhlašování vyslovil naději, že je možné, že se bude o toto ocenění letos ještě bojovat na nějakém jiném festivalu, nebo že by mohla být vytvořena pro tento účel i samostatná akce. Doufejme, že tentokrát při ní pršet nebude a nestane se ani nic horšího :-).


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib