gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.05.2010 „Svojšický Slunovrat – vzpomínáte...?“ (Radek Novák)    PDF Tisk Email
Reportáže

Mimořádný vzpomínkový večer proběhl v pátek 16. dubna 2010 v Pardubicích. Na setkání s názvem „Svojšický Slunovrat – vzpomínáte…?“ se sešli společně ti, kteří legendární festival zažili ať už jako diváci a posluchači, či jako muzikanti a pořadatelé, anebo o něm jen slyšeli z vyprávění svých rodičů a přátel.

Hned úvodem, tak jak bývalo zvykem vždy na začátku festivalu, zazněla Vlajka. Zaplněný sál Kulturního domu Hronovická v Pardubicích vestoje poslouchal a zpíval spolu s originální nahrávkou této trampské hymny v podání pardubické skupiny Stopa, která byla (samozřejmě společně s mnoha dalšími) na konci sedmdesátých let přítomna myšlence a realizaci zrodu Slunovratů a posléze patřila ke stálým účinkujícím na dalších ročnících.

Historická nahrávka Vlajky však nebyla jedinou dobovou nahrávkou, která ten večer zazněla. Díky jednomu z hostů večera – zvukaři a majiteli nevšedního zvukového archivu Petru Beneschovi – mohli diváci slyšet živé nahrávky nejen ze Svojšic, ale třeba i z legendární Porty 89. Petr Benesch nakonec osobně přijet nemohl, ale prostřednictvím telefonu mu mohlo publikum poděkovat potleskem alespoň na dálku.

Celým večerem provázel moderátor a jedna z opor Slunovratů Vašek Souček. Ten si s nadhledem a vtipem jemu vlastním povídal v průběhu celého večera s mnoha vzácnými hosty, kteří na tento večer dorazili. Gregor Vavřina – muzikant a člen skupiny Ženáči – zavzpomínal jak na začátky festivalů ve Svojšicích a nepřeberné množství zážitků, tak i na dobu pro Slunovrat prenatální – tedy na podhoubí a okolnosti myšlenky, nápadu a vůbec cesty až do svojšického amfiteátru. Díky němu si mohli diváci prostřednictvím projekce prohlédnout nepřeberné množství fotografií například z doby, kdy ještě nad pódiem amfiteátru ve Svojšicích nebylo zastřešení. Stejně tak přispěli svými vzpomínkami Radovan Píša, kapelník skupiny Topas nebo Štěpán Mašek a Jitka Bláhová – členové již zmiňované legendy, skupiny Stopa. Jitka Bláhová si navíc zazpívala spolu s kapelou Pouta písničku Lákání Mikiho Ryvoly, která kdysi neodmyslitelně patřila do repertoáru Stopy.

O hudební část večera se podělila již zmiňovaná skupina Pouta společně s trampskou sešlostí, která také patřila k hudebním oporám nejen začátků Slunovratů, skupinou Chrpa. Během večera zaznělo mnoho písniček, které na Slunovratech zněly v mnohatisícových chorálech zpívaných společně diváky s muzikanty. Ať už to byly Ryvolovky, písničky Spirituál kvintetu, Brontosaurů, Nezmarů, Kantorů, Pacifiku, nebo prostě klasické trampské „hity“. Společné zpívání má stále obrovskou sílu a energii.

Ne každé vzpomínání bývá příjemné a žádoucí a tento večer nebyl a ani neměl být revivalem Slunovratu (dvakrát do jedné řeky nevstoupíš). Tento večer měl být a byl setkáním, které má svůj styčný bod, ostrůvek nebo oázu v legendě mezi festivaly, jež nesl název Svojšický Slunovrat. A bylo to setkání výjimečné. Tak třeba zase někdy… Ahoj.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib