gototop
21.07.2010 Písničkáři o Krtka (Belmondo)    Tisk
Reportáže
Vzhledem k přísnějšímu výběru se do soutěže o Krtka probojuje v současnosti už jen šestice písničkářů. Konkurence tedy obrovská a obvykle je z čeho vybírat. Nejinak tomu bylo letos. Systém, ve kterém dua a písničkáři hrají v jednom bloku mezi kapelami je na jednu stranu nepříjemnější (oslovení publika) a na druhou lepší v tom, že poslouchá řada posluchačů, která jinak dříve pořádaný samostatný soutěžní koncert písničkářů vynechávala.
A letos, myslím, za připomenutí určitě stojí celá šestice. Byť David Bartoš, nováček a mladá krev, svoji pozici mezi jinak ostřílenými borci neměl zrovna jednoduchou. Podepsalo se to na nervózním výkonu. Interpretačně slabší než autorsky a právě to je příslibem do budoucna.
Lada ŠimíčkováIvo Cicvárkem se jen stěží mohli prosad
Milan Sova, Jiří Míža a Jakub Slamák - nejúspěšnější písničkáři Zahrady 2010
Milan Sova, Jiří Míža a Jakub Slamák - nejúspěšnější písničkáři Zahrady 2010
foto Vít Školník Urban
it se svou příjemnou šansonovou zamyšleností ve vedrem rozpálené scéně na Kapličce. Být soutěž na Zámku…
Jediný zástupce humoru, a to včetně kapel, Svitky staví na textech a výborných doprovodech Jirky Svítka. Jejich negresivní, nenásilný humor se do každého ucha ovšem nevetře. Vydařené vystoupení.
Jiří Monty Montyčák, nepřehlédnutelný písničkář přicházející žánrově odjinud. Dokáže diváky na svou strunu naladit nápaditostí i svým bezprostředním projevem, nejen hudebním. Škoda, že v soutěži se jakoby trošku držel zpátky, jeho další vystoupení na Zahradě (a bylo jich několik) byla naprosto skvělá. Měl-li bych tipovat Krtka 2011… ale nepředbíhejme.
Jiří Míža a jeho bluesově dokonalá kytara i zpěv. Při poslechu jeho vystoupení jsem si marně lámal hlavu, proč už dávno nevyhrál. Snad proto, že mu je módnost a podbízivost cizí. A po soutěži mi bylo jasno, komu bych, být ve štábu, Krtka udělil. Velmi rád jsem se nemýlil.
Dvojici samostatných spolu hrajících písničkářů Kuba Slamák a Milan Sova rád poslouchám od jejich úplných začátků. Od vtipného a nepochybně u diváků nejvíce bodujícího Erazima Hauera, tedy ptákoviny v ostravštině, se časem dostanete k hodně chytře vypointovaným textům ostatním. Nechrlí jich stovky, ale repertoár mají velmi slušně zaplněný. A tak si jen můžeme přát, abychom se jejich desky dočkali co nejdříve.
Písničkářského Krtka, jak už jistě víte, zvedli nad hlavu Kuba Slamák s Milanem Sovou za vítězství u diváků a Jirka Míža za vítězství u štábu Zahrady. Jirka Míža obdržel navíc z rukou Josefa Sandyho Noska zvláštní cenu čtyřicet nahrávacích hodin ve studiu.
Zvuk Honzy Friedla byl oba soutěžní dny letos výborný. Koncerty moderoval solidně, s přehledem a řadou zajímavých informací o soutěžících Miloš Keller. Jediná výtka by se tak mohla snést na hlavu hlavní zahradní postavy – Michala Juppa Konečného, který sliboval slunečné počasí. S tím sobotním a nedělním vedrem to trochu přehnal.

Sdílet na...
Kam dál?

» Festival Zahrada písničkářů 2022 se blíží! (Pavel Strakoš)

» První soutěž o lístky na festival Zahrada (FOLKtime.cz)

» Sobotní amfiteátr na Zahradě 2011 – část první (Klokan)

» Další soutěž o vstupenky na festival Zahrada (FOLKtime.cz)

» ŠANTRÉ - predzahradní minirozhovor (Šaolín)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
panelfotr  - Recenze písničkářů na Zahradě   |88.101.211.xxx |21.07.2010 15:24:56
Belmondo, díky (troufnu si říci za všechny) za přívětivou recenzi na soutěžní vystoupení písničkářů na Zahradě 2010.
A teď vážně. Laureátům před Svitky moc blahopřeji a blahopřeju i těm, co byli po Svitkách. Vždyť to není hanba, prohrát s takovými esy, jakými Svitky rozhodně jsou! Řekl bych, že u písničkářů neexistuje ani skrytá rivalita. Navzájem si moc přejeme úspěch a nevadí nám, když nás někdo předběhne v soutěži. Jen si tak lehce povzdechneme: "Jak je to možné, že ten ..... byl před námi, kristapána, vždyť to bylo hrozný! Ty diváci ale mají vkus!" Ano připustím, že v noci přišel na ubytovnu bluesově upravený Ptaczek a po mé odpovědi, že jsme byli čtvrtí, se smál až do 3.30 a hulákal: "Ono se marně neříká, že 4. místo je nejhorší, ha ha ha (a další citoslovce)." Dodnes mě každé to "ha" bodá do srdce jako tramská dýka... Ale po americku už vím, co mě čeká za výzvu (čelindž) a co Svitky udělají pro úspěch příští rok. Ale neřeknu, to by na váze přibral každej.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib