gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.12.2011 Pozitivní ladění z F-klubu (Jana Štěpánková)    PDF Tisk Email
Reportáže
I přestože vánoční koledy už několik týdnů válcují veškeré ostatní melodie, ve čtvrtek 15. prosince v Pardubicích nad nimi vyhrála folková a country hudba v plné síle. To vše díky kapelám Naopak a Elixír, které vystoupily v Doli klubu v pardubických Polabinách.
Členové uskupení Naopak pocházejí z Dobříše a České Lípy a hrají svou vlastní tvorbu, o niž se stará duo Petra – Klekí (Petra Zajíčková a Martin Podešva). Mohli jste je vidět na Svojšickém podzimu nebo na Hudlovačce. Kapela byla založena teprve před dvěma lety, ale hudebního umu a nadání má víc než některé kapely hrající mnohem déle.
Naopak
Naopak
foto: Jana Štěpánková
Zaujala mě zejména výborně zvládnutá hra na hudební nástroje. U Petry Zajíčkové si nešlo nevšimnout, že prošla hrou na klasickou kytaru a zůstává i nadále věrná nylonovým strunám. Způsob kytarových doprovodů mi připomněl Věru Martinovou.
Jak jsem nejen já poznala, jejich repertoár má mnoho barev. Najdete v něm latinskoamerické rytmy, např. v písni „Lady, jsi má“, středověkou tématiku, např. v písni „Anglie“ (Obě dvě písně napsal Klekí). Trampsky znějí písně „Ráno“ a „Útěk“, kterou zpívá třetí člen kapely Martin Zajíček. V Doli klubu zazněla ale také píseň „Norwegian Wood“ od Beatles, k níž český text s názvem „Půlnoční flám“ napsal Vít Svoboda.
Kapele Naopak zatím deska nevyšla, ale chcete-li si je poslechnout, podívejte se na stránky www.bandzone.cz/naopak, určitě se vám zalíbí.
Druhá skupina, která ten večer vystoupila, byla z pardubických luhů a hájů. Složení skupiny Elixír bylo speciální jen pro tento večer, protože její člen Roman Brčko Pavelka onemocněl, a z tohoto důvodu byli povoláni jeho přátelé, známí, např. z kapely Modrá kref. Ze stávajících členů Elixíru zůstala tedy jen Iveta Nováková, jestli jsem to dobře pochopila. Této situaci byl uzpůsoben i repertoár dnešní sestavy.
Před samotným oficiálním vystoupením se basákovi (omlouvám se, nestihla jsem si zaznamenat jeho jméno) podařilo rozezpívat sál písní „Prší, prší, jen se leje“ (venku ten večer ale nepršelo), která pomohla navodit uvolněnou atmosféru dnešního večera a po občerstvení Michala Horčányho Horkého se mohlo konečně začít „vážněji“.
Naopak
Naopak
foto: Jana Štěpánková
Nejdříve bluegrassovou pánskou jízdou v písni o poldovi.
Kromě písní, které můžeme znát z podání jiných kapel, např. Pacifiku, tak i z podání Elixíru, např. „Vrbový proutí“, „Tak šel čas“, „Tak už koukej se hnout“, zazněly i písně, které pánové donutili Ivetu Novákovou nacvičit během předešlé noci, např. „Někdo jiný, než jsem já“, „Já, písnička“…
Šlo u unikátní a příjemný zážitek, který se možná jen tak opakovat nebude a bylo vidět, že si to užívají nejen diváci v sále, ale i muzikanti, což je neméně důležité. Podrobnosti o kapele Elixír najdete na stránkách http://kapelaelixir.webnode.cz/o-nas/
Škoda, že jsem musela odejít dřív na poslední rozumný spoj do mé domoviny. O to větší mám ale důvod se přijít na kapely Elixír a Naopak podívat znovu. S přáním hezkých svátků a hodně krásných koncertů v příštím roce se loučí autorka této reportáže.

Sdílet na...
Kam dál?

» Večer světla v F-klubu na koncertě Continua XX a Pavučiny (Jana Štěpánková)

» Pernštejnská fortuna 2014 – pestrá, proměnlivá a překvapivá (Jana Štěpánková)

» Snaha o zneškodnění novináře - amatéra v F-klubu (Jana Štěpánková)

» Pozvánka do F-klubu ve městě perníku (Jana Štěpánková)

» Festival Pod Hůrou dospěl k občance (Pavel Yankee Matějka)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib