gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.03.2012 Žalman a Spol premiérově v Pelhřimově (Lucy)    PDF Tisk Email
Reportáže
Začátkem roku na některých serverech a diskusních fórech trošku rozčeřila stojaté vody zpráva o změnách v Žalmanově kapele. Po opadnutí první vlny překvapení a emocí už zbývalo jen čekat, co nové obsazení přinese. Premiéru si noví členové Míša Hálková (Krmíčková) a Pavel Malina odbyli v Pelhřimově 23. 2. 2012.
Téměř do posledního místečka zaplněné pelhřimovské divadlo možná tušilo jen částečně, že se něco děje, jelikož na místních i vzdálenějších kulturních webech propagovali zhusta koncert ještě s fotkami a složením starého Spolu. Ale jistě se našli i takoví, co byli v obraze a vypravili se právě za novým zážitkem.
Žalman a spol v nové sestavě
Žalman a spol v nové sestavě
foto: Lucy
Žalman otevřel večer osobně a sám, své kolegy pozval na pódium až v další písničce. Nováčci samozřejmě ve skutečnosti žádnými nováčky nebyli, Pavel Malina hrál už ve spoustě známých kapel (včetně uskupení s Pavlínou Jíšovou, Lenkou Filipovou, Věrou Martinovou a Pavlem Bobkem) a Míša u Žalmana dokonce účinkovala v té sestavě před Brožovými, čili žádný zásah naslepo, k obavám nebyl důvod.
Přesto se, pochopitelně, počáteční nervozita trošku projevila, ale diváci si premiérové vystoupení dostatečně užili a ocenili bouřlivým potleskem. Zněly písně z dob dávných i nedávných, některé v nových úpravách. Čekej, malá Gréto v rockovějším kabátku, Do jedné řeky s nově upraveným Žalmanovým textem, stará lidovka zděděná od Minnesengrů Padly vody s „nelidovým“ uměleckým knopflerovským úvodem, opět obživl můj oblíbený Sen o Berenice i Píseň pro čaroděje.
Nová kapela se neobejde bez repertoárových novinek. U sta hromů zaznělo z pódia nikoliv proto, že by se nám kapela snažila lát, je to jen název nové písničky. V průběhu večera se také představili v nových rolích i členové kapely. Petr Novotný kromě již předtím občas předváděné vlastní sólové písničky propůjčil svůj hlas tentokrát i starému hitu Nikdo se nesmál. Pavel Malina si také zasóloval - v roli osamělého písničkáře zazpíval písničku Mirka „Skunka“Jaroše Jsem volnej jak pták. Míša zas pilně střídala hudební nástroje, doprovodila svůj zpěv na flétny, bodhrán i kytaru.
Ubylo trochu průvodního slova a zejména vtípků, kterými byla proslavená Brožovic dvojice, koncert trochu zvážněl, ale rozhodně se nestal nudným. Nechyběly publikem očekávané klasiky a úspěšnost premiéry potvrdily mohutné ovace i tři vytleskané přídavky. Až při odchodu jsme si uvědomili, že více než dvě hodiny proletěly nesmírně rychle a nezbývá než se těšit na další vystoupení vynoveného Spolu.

Sdílet na...
Kam dál?

» Pelhřimov - nejen město rekordů (Pavel Černý)

» Opožděná fotoreportáž ze zimní Telče (Lucy)

» Jak, kdy a proč na FolKaliště (Lucy)

» Jihočeský trojboj na severu Moravy aneb folk napříč republikou (Lucy)

» Folkové Chvojení 2013 – velké chvíle se známými i neznámými jmény (Jana Štěpánková)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Pavel   |78.136.169.xxx |13.03.2012 11:14:37
Lucy to popsala naprosto přesně.Méně slova,více muziky v novém -a příjemném- kabátě.Držme palce novému Spolu.Určitě zaujme stálé příznivce a zaujme i nové.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib