gototop
03.09.2012 Neskutečná vokální tečka Živých Skoků 2012 – C&K Vocal (Belmondo)    Tisk
Reportáže
Hospodine, pomiluj ny“ – hned první zahraná skladba, naše nejstarší duchovní píseň, dávala najevo, jakou cestou se bude ubírat výjimečný koncert skupiny C&K Vocal uskutečněný v poutním kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách, dnes už vlastně neexistující obci spojené se světem jen dlouhou mírně se klikatící polní cestou. Místo odsouzené k zániku se slavnou a zajímavou historií. Panenka Maria Skokovská je prokazatelně tou námi stále používanou „panenkou skákavou“. Pár kilometrů od Žlutic nad údolím řeky Střely se život poklidně žijí
Skoky, hřbitov
Skoky, hřbitov
foto: Belmondo
cí osady postupně začal měnit díky zázrakům, které měla na svědomí právě Panna Maria. Pro potřeby stále rostoucího počtu poutníků zde vyrostl v době barokní dodnes obdivovaný kostel. Na přelomu 19. a 20. století neměl daleko od totálního zchátrání, ale došlo k rekonstrukci. Další ránu místu zasadila druhá světová válka - odsun německého obyvatelstva, nové dosídlení, stále klesající počet obyvatel a další rána na konci šedesátých let dvacátého století. Stavba Žlutické přehrady, která odřízla příjezdovou silnici, elektrické vedení. Další vysídlení, likvidace domů. Stát zůstal jeden dům (bývalý hostinec), jedna stodola, kaplička, hřbitov a kostel. V devadesátých letech několik loupežných nájezdů na kostel. To vše platí dodnes. Tedy to vše týkající se nemovitostí. Co se za posledních několik roků výrazně změnilo je aktivita sdružení Pod střechou. Poutní kostel ve Skokách začal i přes všechny nepříznivé okolnosti opět žít. Nejen, že celou letní sezónu je díky dobrovolným průvodcům přístupný, ale poslední tři sezóny pod názvem Živé Skoky zde probíhá kromě poutí a mší také celá řada koncertů. A právě předposlední srpnový pátek se konal jako vyrcholení sezóny již zmíněný koncert C&K Vocalu. Letošní rok měl co nabídnout, proběhla zde třeba vystoupení Oldřicha Janoty & Ora Pro Nobis, Jardy „Trabanda“ Svobody s Petrem Linhartem a přímo zde natáčel
Skoky, poutní kostel interiér
Skoky, poutní kostel interiér
foto: Belmondo
desku Jan Spálený se svým Triem. U písničkáře Petra Linharta je dlužno se zastavit. Nejen, že jeho vlastní tvorba je inspirovaná touto krajinou, ale právě kulturní náplň je především jeho zásluha.
Koncert C&K Vocalu se celý nesl v duchovní atmosféře. Od prvních skladeb i přiblížení postavy svatého Vojtěcha Jiřím Cerhou, písně starozákonní nebo zhudebněné verše Jakuba Demla až po závěrečný hymnus Světe náš. Speciálně pro tuto příležitost sestavené vystoupení, naprosto skvělý a strhující především vokální výkon v akusticky velmi příjemně působícím prostoru chrámu. Prostor a program se prolnuly v silný těžko sdělitelný zážitek. Nepochybně k tomu přispěl i genius loci místa.Tedy samozřejmě kromě nezpochybnitelných kvalit skupiny, která řadu let patří k naprosté naší špičce.
Skvělým umocněním večera po koncertu byla večerní prohlídka celého chrámu s podrobným historickým výkladem, kterou vedl předseda sdružení Pod střechou Jiří Schierl, člověk který má na znovuvzkříšení života Skoků největší podíl. Letošní koncertní sezóna se naplnila, ale stále ještě lze toto nevšední místo navštívit. Litovat rozhodně nebudete. A stojí za to nakouknout i do neuvěřiteně pestré historie a snad stále lepší budoucnosti: www.skoky.eu.
Foto z koncertu se nám nepodařilo ulovit, přece jen zdroje světla jsou omezené, vidět můžete tedy alespoň exteriér…


Koncert C&K Vocalu v sestavě Jiří Cerha, Helena Arnetová, Zuzana Hanzlová, Hana Horká a Michal Pleskot
Poutní kostel Navštívení Panny Marie Skoky
Vstupné dobrovolné kompletně jdoucí na obnovu kostela
23.8.2012

Sdílet na...
Kam dál?

» Hmlisto vydává singl Blýskavica, následovat bude album Československá (Anna Mašátová)

» Únorová čtyřka (Miloš Keller)

» Soutěž o Autobus do Podbořan (FOLKtime.cz)

» Jarda Svoboda (Trabandita) vydal v den svých padesátin (31.května) sólové album Solo (Indies Scope)

» Živé Skoky 2011 zahajují koncertem souboru Byzantion v sobotu 25. června (Petr Linhart)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib