gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.07.2017 Hradecký slunovrat - viděno dvěma: Priessnitz, Jananas a dál... (Karel Fred Vodňanský)    PDF Tisk Email
Reportáže
Hradecký Slunovrat je v lecčems jedinečný festival, ale jeho jedinečnost jej prozatím zahání na osamělý ostrůvek uprostřed pouště. Rozhodně svou dramaturgií nejde po vyšlapaných pěšinách a přesto nebo právě proto nalákal na přelom prázdnin do bílých stěn zdejšího zámku poměrně hojné diváctvo, kterému se dostalo domácí atmosféry. Dostalo se mu i mnohosti žánrů od rocku přes folk až po techno či (ne)vážnou muziku, avšak povětšinou hudby průměrné.
Plyš na Open scéně
Plyš na Open scéně
foto: Kačka Vodňanská
Festivalu v Hradci nad Moravicí nelze odepřít jedno velké plus – v nijak rozlehlém areálu Bílého zámku se ani jedna ze tří hudebních scén vzájemně vůbec neruší. To však pořadatelé festivalu nevyužívají a hlavní dvě scény se vzájemně nepřekrývají ale pravidelně střídají, což vás sice nutí k pravidelnému pendlování, ale zato uslyšíte z hlavního programu všechno (žel i neuchopitelného speakera hlavních scén). Zcela na to pak doplácí jen Open scéna před hlavní bránou, jejíž protagonisté tak většinou vystupovali před poloprázdným hledištěm. Tedy hledištěm v obrazném slova smyslu, protože všude je posezení jen na trávě, popřípadě na kameném nádvoří.
Priessnitz
Priessnitz
foto: Miloš Truhlář
Festival zahájila v pátek letos hojně protežovaná skupina Houpací koně, která však předvedla mdlý výkon plný nejistot a zaniklých slov. V podobném a ještě horším gardu pak žel pokračoval celý večer, za kterého úkrokem vystoupila jen stále jazzovější Martina Trchová a zpěv lidu Čanki. Jediným velkým zážitkem tak bylo vystoupení hlavní hvězdy festivalu skupiny Priessnitz, která i přes přívalový Hidden cam, getting orgasm while boyfriend are slippingdéšť spustivší se s jejich prvními tóny, dokázala přilákat většinu posedávajících diváků. Začátek se nepovedl ani v sobotu, kdy hlavní scénu Pod Bílou věží otevřel Archívny chlapec a v podprůměrném výstupu jej podpořila i následující Mucha s kapelou – oběma dvěma velice slibným interpretům se vystoupení v Hradci opravdu nevydařilo. Oproti tomu skupiny Ille a Bratři Orffové hrající s nimi na střídačku na nádvoří budou slyšitelnou výplní každého festivalu.
Martina Trchová & Trio
Martina Trchová & Trio
foto: Kačka Vodňanská
I když ono hraní na zámeckém nádvoří evidentně bylo za trest. I písničkářské trio v čele s Vladimírem Mertou mělo velký problém utáhnout špatně ozvučitelné nádvoří. Jinak výborná Katarzia byla večer se svým bandem díky akustice nádvoří skoro neposlouchatelná. Dvě zlaté perly sobotního dne velice dobře nastartoval „předskokan“ v podobě de facto orchestru Zvíře jménem podzim. Zněli jako celek v hlasech i nástrojích a dokázali přenést svou mladickou energii plně i do publika. O to víc jsme si následně mohli užít výsostně hravé a vtahující Jananas i uhrančivé Volosi, plně překlenující most mezi vážnou hudbou a pařícím divákem. Možná to bylo i únavou, ale uzavírající Terne Čhave už podobnou jiskru vykřesat nedokázali.
Vladimír Merta Trio
Vladimír Merta Trio
foto: Kačka Vodňanská
Hradecký Slunovrat je v lecčems jedinečný festival a o jedinečnost by nám mělo jít především, avšak příliš mnoho jedinečností se v Hradci vzájemně krátí. Možná by stačilo mít nějakou jistotu uprostřed mnoha otevřených cest – průvodce který nic nenutí, ale dokáže promluvit a nabídnout z tak zajímavé nabídky hudebních lahůdek. Zatím to vypadá, že jen děláže děláže děláže, že se zajímá, že se dojímá...
Hradecký slunovrat
30.6. a 1.7. 2017
Hradec nad Moravicí
(Poznámka redakce: Hradecký slunovrat - viděno dvěma. Připravujeme i druhou reportáž od našeho redaktora Tomáše Hrubého.)

Sdílet na...
Kam dál?

» Hradecký slunovrat 2017 - Víno, hudba, zpěv (Hradecký slunovrat)

» Open scéna Hradeckého slunovratu otevřena do 12. února (Hradecký slunovrat)

» Hradecký slunovrat 2019 láká na Värttinä, Sto zvířat, Kafka Band nebo Ventolina (Hradecký slunovrat)

» Soutěž o dvě permanentky na Hradecký slunovrat (FOLKtime.cz)

» Hradecký slunovrat – viděno dvěma: Atmosféra a řada velkých hudebních zážitků (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib