gototop
05.12.2017 Klíč slavil na Musilce 35 let (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže

Minulou, ještě předadventní, neděli 26. listopadu potěšil své četné příznivce ve vyprodaném sále Musilky (tedy KS Omega) v Brně folkový Klíč. Od založení skupiny na jaře roku 1982 sbírala skupina na své cestě hudebním světem mnohá ocenění, ať již za tvorbu autorskou (autorská Porta v roce 1990 za píseň Omnia vincit amor) tak interpretační. Nemalé přízni se Klíč těšil i u diváků, což přineslo i diváckou Portu v roce 1988 na plzeňském finále Porty.

Jaroslav Marian
Jaroslav Marian
foto: autor

A v roce 1992 pak byla skupina oceněna i „Zlatou portou“ za její celkový přínos pro českou folkovou hudbu. V jubilejním roce své existence koncertuje po delší době v plné, sedmičlenné sestavě. Což jistě těší početné příznivce, protože dává vyniknout celé plnosti jak obsahové, tak zvukové části repertoáru.

Večer hudebních lahůdek z jejich aktuálního repertoáru i z dávnějších časů skupiny byl tedy proložen i zajímavými vzpomínkami na události z celé dlouhé doby existence kapely. Hlavním historikem byl Jaroslav Marian, který spolu s manželkou Pavlou jsou zakládajícími členy kapely a hnacím motorem i současného KLÍČE. A Pavla Marianová zdatně pomáhala s upřesněním důležitých událostí historie během výkladu - jak již naše skvělé ženy často umějí.

Pavla Marianová
Pavla Marianová
foto: autor
Charakteristickým znakem, možno říci klíčovým prvkem :-) tvorby Klíče jsou písně s historickými tématy v ladění stylů od spirituálů přes kousky jako vystřižené z kancionálů a renesančních zpěvníků až ke gospelovému pojetí. A to vše v jisté a vervní interpretaci, která je ozdobena špičkovými výkony jednotlivých sólistů. Texty nových i starších písní neztrácí nic z nadčasovosti svého obsahu, který v kontextu současné doby nabízí nové pohledy na dění okolo. Znovu se ukazuje, že ti, kteří neznají historii, opakují chyby svých předků. Mnohdy díky lepší technice i s hlubším dopadem do našich životů.

Jana Slavatová a Jan Janda
Jana Slavatová a Jan Janda
foto: autor
Večerem tedy zazněly všechny klíčové skladby z autorského repertoáru, mnohdy v nových a stále skvěle propracovaných aranžmá, které silné melodie a poetické texty předvedly v nejzářivějším světle. Pro diváky to byl dobrý začátek zimní doby, která směruje k zamyšlení kolem adventního času. V tom jim Klíč svými poetickými texty i melodiemi poskytl hodně látky pro jejich krajiny duše a obyvatele v nich. Do své hudební historie sérií jubilejních koncertů vložil další výrazný milník a nezbývá než se těšit i na nové CD, které shrne, k nemalé radosti posluchačů, všechny lahůdky z produkce Klíče.

A na závěr nemohu opominout, co mne při poslouchání vzpomínek z pětatřicetileté historie skupiny napadlo – totiž když se o něčem z historie začne psát či vykládat, a našinec byl u toho a pamatuje si to i třeba jinak, je stár.

A ještě mimochodem - pohledem do programového plánu Musilky je příjemným zjištěním, že dramaturgie pokračuje ve výběru špiček hudební scény a daří se jí výběrem potěšit své věrné diváky.

Fotogalerie: http://beda-vh.rajce.net/2017_11_26_KLIC_-_35_let_na_scene_-_Brno_KS_OMEGA 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib