gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.12.2017 2000 v roce 2017 (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže

aneb Folk Team po dvoutisící a se čtyřicátníkem AG Flekem

Zdá se, že s podzimem ožívají kulturní centra – alespoň v Brně. Předposlední listopadovou středu, přesněji 22. listopadu, bylo brněnské Semilasso svědkem hned dvou významných výročí. Nešlo o oslavu údajných výstřelů z křižníku, ale o něco mnohem lepšího a hlavně kulturnějšího.

AG Flek zde oslavil 40 let působení na hudebním poli a Folk Team odehrál svůj dvoutisící koncert kariéry – kterýžto údaj vychází z pečlivě vedeného deníčku Romana Venclovského. Doufejme, že další okrouhlé číslo bude doprovozeno i rozsáhlými citacemi z onoho spisku, neb citované vzorky byly nadmíru zajímavé (možná je to ediční příležitost pro nakladatelství FT Records).

Blanka Táborská
Blanka Táborská
foto: Vladimír Béďa Halm
Večer s legendami zahájil AG Flek, kde původní zakladatelskou čtveřici Blanka Táborská, Ivo Viktorin, Karel Markytán a Josef Šobáň doplňují kytarista Michael Vašíček a bubeník David Velčovský. Nastal velký hudební svátek, kdy snové krajiny melodií vyplnily poetické texty se silným emotivním nábojem. Prostor fantazii dávaly až vesmírné rozměry, kde měl posluchač dojem, jako by se prolínaly světy Ivo Viktorina a Karla Markytána s imaginací Pink Floydů nebo Marka Knopflera pod laskavým hlasovým působením Norah Jones nebo Allison Kraus. Koncertem zazněly především skladby z posledních dob, kde ční album Vlna za vlnou, které je sice autorským počinem Ivoše, ale při nahrávání spolupracovaly i další hvězdy folkového nebe. A v živém provedení od sestavy přítomné na pódiu ukazovaly to nejlepší z dílny posledního romantika ze zlínského paneláku. Večer zdobily i další díla členů AG Fleku a dávaly mu opravdu rozměr hudebního nekonečna. Sametový alt Blanky Táborské pro mne má magickou přitažlivost už od prvního poslechu a v tom určitě nejsem sám. Skvělé kytarové vyhrávky Karla Markytána s Michaelem Vašíčkem zdatně sekundovaly klávesám Ivo Viktorina a celek byl po zásluze publikem oceněn ovacemi ve stoje. Dlouhá dráha AG Fleku je provázena sérií ocenění a rozhodně není na folkovém nebi dráhou komety, ale spíše zářivou planetou imaginace a nápadů.

Roman Venclovský
Roman Venclovský
foto: Vladimír Béďa Halm
Po krátké přestávce nastoupil Folk Team, který je služebně poněkud starší, než AG Flek, ale rozhodně svým beat-folkem přináší divákům nemenší radost a hudební potěšení. Navíc byli pánové ve skvělém rozletu, z jejich projevu tryskala radostná pohoda. Fanynky nepřišly o zásadní pohybové kreace Romana Venclovského i jeho hudební a pěvecké výkony. Ivan Huvar ve svých písních rozechvěl různé struny v duších opět zejména ženské části publika a další ze zakladatelské sestavy, Pavel Kopřiva, přispěl svou virtuózní houslovou hrou k celkovému skvělému dojmu. Klávesy Romana Ježe podepřely nejen Skálu, ale i další skladby. Dalibor Dunovský s basou a Petr Šupler za bicími doplnili plný zvuk celého hudebního tělesa od básnivé poetiky pro beatovou rasanci.

Blízkost Vánoc přináší tušení dárků a toto byl dozajista jeden z nich a vůbec nevadilo jeho předčasné rozbalení – ostatně – kdo by vydržel až pod stromeček u takového lákadla.

Fotogalerie:http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_11_22_Folk_Team_2000_koncert_a_AG_FLEK_40_let_na_scene_-_SEMILASSO_Brno/


Sdílet na...
Kam dál?

» Folk Team na Staré radnici v Brně (Vladimír Béďa Halm)

» O AG Fleku s Ivo Viktorinem (Belmondo)

» Folk na ČT-Art v roce 2017 (Ivo Cicvárek - dramaturg cyklu)

» Soutěž o CD Nebudu (FOLKtime.cz)

» Svojkovská zahrada 2014 (Kuba Horák)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib