gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.12.2017 Trampský festiválek Volání větru poosmé (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže

aneb Podzim je barevný

Podzim je období, kdy do nostalgie z uplynulého léta vstupují mlhavě krásné barvy a skučení vichru, kterému se nejlépe naslouchá se sklenkou něčeho dobrého u krbu. A v brněnském Semilasse se objeví trampské skupiny na minifestivalu Volání větru, pořádaném Pavlem Kopřivou. Letos ta chvíle nastala 8. listopadu, kdy pódium obsadily hvězdy trampského nebe a to skoro symbolicky již po osmé.

Mirek Řihošek
Mirek Řihošek
foto: autor
Zahájení, které bylo do jisté míry repertoárovou odbočkou, zajistili Rangers Mirka Řihoška. Vedle nestárnoucích hitů, které lze jistě slyšet u trampských ohňů i v chatách a dnes nekuřáckých hospodách, se objevily i novější songy. Kromě stále virtuózního pětistrunného banja Mirka Řihoška se výrazně projevují i další členové kapely - Iva Hajnová (zpěv), Max Presser (zpěv, mandolína, housle, foukací harmonika, kytara), Franta Goliš Drápal (zpěv, kontrabas) a Karel Macálka (zpěv, kytary). Posledně jmenovaný je hudební perlou v nejrůznějších sestavách a právem mu náleží ocenění za jeho multiskupinovost, protože přináší vklad své výrazné osobnosti do každé sestavy, se kterou spolupracuje. Nadšená reakce zaplněného sálu svědčí o oblibě Rangers napříč generacemi. Mirek Řihošek loni vstoupil do klubu sedmdesátníků a v této generační sekci patří k těm, kterým vervy a nadšení neubývá, spíše naopak.

Jitka Vrbová
Jitka Vrbová
foto: autor
Další část večera patřila dámě, která je ozdobou nejen trampské písně, ale její repertoárový přesah sahá až ke gospelu a blues. Jitka Vrbová rozehnala již zcela jistě poslední stopy podzimních chmur a nostalgie a navázala na předchozí hudební perly. Myslím, že její oslovení publika hlasem, který přecházel z polohy hladivého sametu do bluesových hloubek plných emocí vzalo všechny přítomné za srdce. A rádi se všichni stali těmi miláčky, jak Jitka své publikum ráda tituluje. A její doprovodný kytarista i zpěvák Honza "Andělín" Frühwirt kromě doprovodu Jitky vystřihl i několik sólových kousků. Jeho provedení ryvolovek bylo skvěle osobité. Závěrečné ovace ve stoje pro Jitku Vrbovou a jejího partnera byly zcela zasloužené.

Rowers
Rowers
foto: autor
Pokračování patřilo trampské klasice v podání skupiny Rowers. Brněnské trampské skupiny inspiraci swingovými rytmy nezapřou, a snad proto jejich songy nestárnou a stále přináší hudební radosti publiku. Někteří členové skupiny nedávno potěšili své fanoušky a kamarády křtem autorského CD Oči koní, který se odehrál během nepravidelného občasného pořadu „Hudba z trampiria“.

Na Rowers navázal T.E. Band, tedy Tramp Evergreen Band, který svou hudbou jistě potěšil svého guru, Jožku Joe Jégra, který si vše určitě z nebeských výšin poslechl. Do sálu Semilassa tak pronikla díky hudební produkci zmíněných atmosféra dlouhých výšlapů mezi barevným listím, v mlhavém sychravém povětří, které pročistí plíce od zakouřeného městského vzduchu a projasní dálné výhledy z kopců kolem Oslavky a jiných veletoků.

Karabina
Karabina
foto: autor
Závěr patřil nestárnoucím bardům z Karabiny, kteří svým repertoárem završili dramaturgicky vydařené složení večera. Karabina přinesla nejen romantiku dlouhejch cest a krasových krajin, ale i náměty z příběhů, které mají stále sílu a nutí k zamyšlení nad smyslem toho, co člověka provází jeho životními etapami.

Závěr patří snad trochu vysvětlení toho, proč nastalo zpoždění mezi konáním akce a touto statí. Původní využití citace ze skladby Wabiho Daňka Píseň, co mě učil listopad dostala úmrtím Wabiho zcela jiný význam. Asi jako pro všechny, co Wabiho Daňka poznali blíž, ta podzimní nostalgická nálada dostala smutkem z odchodu bezvadného chlapa jiný rozměr. Tak ahoj, Wabi!

Fotogalerie zde :
http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_11_08_Volani_vetru_8.rocnik_-_Semilasso_Brno_-_1._RANGERS/ 
http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_11_08_Volani_vetru_8.rocnik_-_Semilasso_Brno_-_2._Jitka_VRBOVA/ 
http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_11_08_Volani_vetru_8.rocnik_-_Semilasso_Brno_-_3._ROVERS_Brno/ 
http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_11_08_Volani_vetru_8.rocnik_-_Semilasso_Brno_-_4._T.E.BAND_Brno/ 
http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_11_08_Volani_vetru_8.rocnik_-_Semilasso_Brno_-_5._KARABINA_Brno/ 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223242526
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib