gototop
03.01.2018 Robert Křesťan a Druhá tráva na Musilce aneb Novoroční koncert před Silvestrem (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže

Před pár lety vznikla v Brně dobrá tradice – koncert Roberta Křesťana a Druhé trávy na brněnské Musilce (tedy KS OMEGA) těsně po Vánocích. Letos byl zvolen termín pátek 29. prosince 2017 a sál Musilky pod náporem diváků praskal ve švech.

Neplakátovaným, leč o to vítanějším hostem večera byla Kateřina García. Její hlas vzápětí v duetu s Druhou trávou ukázal, jak zní „irský scat“ a ze známé instrumentálky May Morning Dew udělal barevnou zvukovou krásu. Pokračování bylo ve znamení krátkého odskoku Katky do Latinské Ameriky a k básnivým baladám s komorním doprovodem Luboše Maliny a Tomáše Lišky.

Katka García a Robert Křesťan
Katka García a Robert Křesťan
foto: autor
A zase nastoupila kompletní Druhá tráva a Robert s Katkou v duetu Sbohem, Angelino připomněli hudebního génia Boba Dylana v kombinaci s textařskou genialitou Robertovou. Obrazy z jeho imaginárních i zcela reálných krajin jsou vždycky inspirativním výletem, který může posluchače provést i jeho vlastními duševními obzory.

Ze společných koncertů s Bratry Ebeny si Robert Křesťan adoptoval píseň s nezapomenutelným názvem Zapomeneš (David Němeček ví, proč to zmiňuji...). A je to povedený přírůstek do zpěvníku Druhé trávy – aranže a Robertův hlas dávají této subtilní ebenovské výpovědi až existenciální nádech.

Mimochodem – kombinace těchto dvou hvězdných uskupení je skvělý nejen dramaturgický počin, ale dává oběma nové a mnohdy netušené rozměry.

Robert pak lehce připomněl důvod, proč je v playlistu znovu Ukolébavka pro mne, což není známka marnivosti, ale vyjádření skupiny pocitů, které vypovídají mnohé o současných pohledech na okolní svět. A další dylanovky – Dívka ze severu, Seňore - svou brilantností textu i hudby jen navodily otázku, zda návštěva Boba Dylana v Brně na jaře 2018 nebude impulsem pro pokračování Dylanovek

Emil Formánek
Emil Formánek
foto: autor
Bez závěrečné cesty Druhé trávy po Telegraph Road by se neobešel snad žádný jejich koncert z poslední doby a Wayfaring Stranger s hlasem Katky García tvořil závěr skvělého hudebního večera. Ovace ve stoje znovu přivedly celou sestavu na pódium a Ještě není tma potvrdilo hvězdnou kombinaci hudby a textu.

Předsilvestrovský koncert byl zároveň poslední Druhé trávy ve stávající sestavě, kdy se loučí Emil Formánek se svou brilantní kytarou a na dalším dvojkoncertu s Bratry Ebeny v pražském Divadle Hybernia bude na jeho postu nová tvář, kytarista Radek Hlávka.

Takže všem PF do dalšího roku, tentokrát osmičkového a v něm jen samé kladné události!

Fotogalerie:
http://beda-vh.rajce.idnes.cz/2017_12_29_Robert_Krestan_a_DRUHA_TRAVA_-_tradicni_novorocni_koncert_na_MUSILCE_KS_OMEGA/ 

 

 


Sdílet na...
Kam dál?

» Malina Brothers vyráží na turné s novým albem, které zdobí hlas Kateřiny García (FOLKtime.cz)

» Tony Trischka oslaví 25 let Druhé trávy na společném letním turné! (Agentura ADN)

» S Robertem Křesťanem za Bobem Dylanem (Jan Řepka)

» Charlie McCoy třikrát na Moravě (Vladimír Béďa Halm)

» Epydemye jiskřila na Musilce (Vladimír Béďa Halm)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib