gototop
21.02.2019 Hop Trop 40. sezóna (Vladimír Béďa Halm)    Tisk
Reportáže
aneb Když je co oslavovat
Letošní rok bude zase rokem, kdy mnoho muzikantů i kapel bude oslavovat kulatiny. A začal to Hop Trop svou koncertní sérií ke čtyřicáté sezóně svého působení. Ta začala 14. února v přívětivém prostředí brněnského Semilassa. Jiří Holoubek coby moderátor uvedl na pódium legendární trojici muzikantů - Jaroslava „Samsona“ Lenka, Láďu „Huberťáka“ Kučeru a Jaromíra „Šrouba“ Vondru. Zaplněnému sálu, plném natěšeného publika, se Hop Trop se svými čtyřmi křížky představil klasikou Tři kříže a dál pokračoval svižným tempem průřezem svým bohatým repertoárem.
Samson
Samson
foto: autor
Jakoby pánové chtěli ukázat, že čtyřicet je ten nejlepší kapelní věk, v rychlém tempu přehráli svoje velké a největší hity. Tak došlo na Amazonku, Vodáckou holku i Veterána, témata procházela celou historií a nezapomnělo se při výběru na sever Ameriky i Austrálii. Hop Trop na pětistrunné banjo doplnil v několika písních Jirka Holoubek – pro mnohé možná trochu překvapivým nástrojem, který ve Spirituál kvintetu moc neuplatní.
Pánové rozhodně dávali najevo, že nějaké žánrové škatulky pro ně nejsou omezením a patří k tomu nejlepšímu v žánru folkové a trampské písně. Hop Trop nikdy neměl v základní sestavě zpěvačku, i když v jiných sestavách s nimi působila třeba Jarmila „Verumka“ Koblicová. V sérii ke čtyřicáté sezóně přijala pozvání ke společnému vystoupení hvězdná Věra Martinová, která svým hlasem i kytarou nejprve doplnila sestavu Hop Tropu s Jirkou Holoubkem, aby přidala sólově tři písně ze svého repertoáru svým mrazivě krásným přednesem. Nádherné vřelé podání, plné ženskosti, muselo oslovit každého v sále a probudit staré klasické pojetí vztahů mezi ženou a mužem, plné romantiky a vzájemné úcty bez genderových nálepek a omezení „moderní“ doby.
Huberťák
Huberťák
foto: autor
Dalším hostem byla Falešná karta z Nového Města na Moravě, která kromě repertoáru z autorské dílny Hop Tropu hraje i vlastní písničky ze žánru moderní trampské písně. Ať už bylo pro „falešňáky“ pozvání k účasti na čtyřicítce jakkoli velkým překvapením, zhostili se své role hostů skvěle. Po jejich bloku přišel Samson se sólovým blokem svých „dětských písniček“, které vznikly jako filmová hudba k večerníčkům Václava Chaloupka. Historka o metamorfózách textu písně o medvědech do dospělých textových variant v podání Samsona se neoposlouchá.
Po přestávce nejprve zvuk motoru tahače rozjel druhou polovinu podařeným videoklipem s kamioňáckou písničkou od Huberťáka (mrkněte na youtube), aby poté pódium obsadil jazzový band, který nemaje názvu přesto dokázal publikum strhnout svým podáním hoptropovek. Série začala nejprve v čistě instrumentálním provedení, které ukázalo silnou stránku melodií Hop Tropu a swingující podání je představilo jako svébytný hudební tvar. Posléze se jazzband předvedl i jako doprovod zpěvu jubilující trojice.
Šroub
Šroub
foto: autor
Závěr večera patřil zase sestavě Huberťáka, Samsona a Šrouba, kteří sklidili zasloužené ovace ve stoje nadšeného publika a v přídavcích se diváci blýskli i společným zpěvem. Od dob Porty v Litomyšli, kde jsem poprvé „naživo“ slyšel v podání Termitů Lodníkův lament (nazývaný též Trajda copatá), ušli členové sestavy Hop Trop dlouhou muzikantskou cestu, lemovanou radostí a krásnými zážitky pro jejich příznivce. A při sledování drajvu hlavních protagonistů mi - nevím proč - maně vytanula jiná hvězdná sestava ze zcela jiného žánru, která stále jiskří nápady a elánem – o nějaký ten pátek starší stouni. Možná to něco vypovídá o generaci dnešních -sátníků, kteří mají pořád plno nápadů a rozdávají svou radost, kterou jim jejich vystupování na pódiu přináší.
Fotogalerie:

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové Chvojení v obrázcích (Houbák)

» HOP TROP – 35 let nošení dříví do lesa (Pavel Yankee Matějka)

» 1. ročník Trampských Pikovic (Miloš Keller)

» 21. Folkový kvítek rokvete 12. května (FOLKtime.cz)

» KD Kyje otevírá novou sezónu (Michaela Hečková )

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib