gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.12.2018 Žalman 50 let na scéně (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže
aneb O naslouchání písním cestujícího muže
Závěr šedesátých let minulého století (což mi tedy furt zní divně) byl hodně úrodný na vznik různých uskupení žánru folk a country. Ať to bylo stylově blízké za mořem slavným skupinám, jako byly New Christy Minstrels nebo Kingston Trio, či zemitému bluegrassu Earla Scruggse, Lestera Flatta a Billa Monroa nebo unylejším formám country, kapely vzniklé v tehdejším Československu sice cizí vlivy vnímaly, ale dělaly to po svém. Jednou z nich byly i českobudějovičtí Minnesengři, v jejichž sestavě vstoupil na prkna scén i velmi osobitý autor Pavel Žalman Lohonka.
Pavel Žalman Lohonka
Pavel Žalman Lohonka
foto: autor
A je to těžko k uvěření, že je to už padesát let, co na scénu vkročil. Připomínka toho výročí se odehrála poslední čtvrtek listopadu, tedy přesně 29. listopadu 2018 v brněnském KC Semilasso. Prostým matematickým úkonem se dá oficiální počátek Žalmanovy kariéry umístit do pohnutého roku 1968. Tehdy se nejen odehrávala jedna z prvních PORT (ještě opravdu v bráně Čech, v Ústí nad Labem), ale i okupace Československa „spřátelenými“ armádami. Dění na hudebních scénách se ale přes nejrůznější ústrky podařilo zachovat a naštěstí nedošlo k utnutí slibných kariér. Dokonce péčí ostravských trampů vycházely jako doprovodný materiál časopisu Tramp zpěvníky edice Trampské písničky a jeden z prvních byl právě věnován písničkám s texty Pavla Lohonky Žalmana.
Od té doby vznikla dlouhá řada písní a textů, které znějí jak v koncertních sálech, tak u ohňů nebo ve vlacích a vůbec všude tam, kde se sejde pár muzikálních lidí a chtějí si zazpívat. Brněnský koncert byl zastavením na této tour k padesáti letům na pódiích a dlužno říct, že zastavením velmi podařeným. Žalman zvolil kombinaci skladeb, které večerem uháněly s energií mladic a vyrovnávaly nostalgická zastavení na březích jihočeských rybníků. Samozřejmě nemohly chybět Písně malých pěšáků, Všechny cesty začínají k ránu a další, ale celkově se potvrdila kvalita všech osmi nástrojů současné kombinace skupiny Žalman & spol. – tedy hlasů a nástrojů hudebních. Čímž si dovoluji citovat Žalmana z rozhovoru na ČRo2, který proběhl v pořadu „Host do domu“ 23. listopadu. Rozhodně kombinace Petrů Havrdy a Novotného s jejich instrumentálními vyhrávkami je, zdá se, inspirací pro celý spol. a dává švih a energii do celé sestavy písniček.
Žalman & spol. v Brně
Žalman & spol. v Brně
foto: autor
Ale možná je to taky tím, že mám dojem, že jsou v poslední době velmi aktivní -sátníci a to ať už folkaři, countrymani, jazzmani nebo rockeři. Prostě – publikum nabíjí a svádí k aktivitě těch na pódiu.
Rozhodně to byl velmi povedený zážitek hudební, proložený vzpomínkami na milníky cesty. Skotská vzpomínka ukázala Žalmanovy inspirační zdroje z jiného úhlu, než by možná jeho příznivci očekávali. Žalman si ze Skotska vzal nejen kilt, ale i skvělou inspiraci a podařilo se mu propojit baladičnost skotské vysočiny s poetikou jihočeských blat mostem hlubokého prožitku. Pro mne pak byla jedním z vrcholů večera skladba Rybky z alba Cestující muž se skvělým textem. Trochu mi ale v playlistu chyběla skladba Cestující muž
Jednou z klíčových oblastí námětů u Minnesengrů i v tvorbě Žalmana byly výlety do folklorních krajin. Weissova sbírka obsahuje mnohé skvosty, které obohatily repertoár nejen Minnesengrů. I to je důležitý bod v repertoáru všech sestav Žalmana a jeho spolů. A připomínka dobových folklorních nesmyslů v parodickém odkazu na „TV švagr“ přinesla také pohybovou show v podání Míši Hálkové.
Petr Novotný
Petr Novotný
Petr Novotný - letošní čerstvý šedesátník – si kromě připomenutí svých slavných vrstevníků jako Michaela Jacksona, Andrey Bocelliho nebo Roberta Křesťana (a já bych přidal i jistou doktorku Danu) dopřál i novou bezpražcovou baskytaru od brněnského stavitele nástrojů pana Růžičky. A padla mu skvěle.
V závěru večera jako promo nového 2CD byla uvedena v half-playbacku letitá píseň Tam na Picadilly s doprovodem jazzového bandu z nahrávky. A opět se ukázala životnost některých kousků ze Žalmanovy tvorby. To už byl přídavek a dalším bonusem bylo Nezacházej slunce. Podle potěšených výrazů ve tvářích diváků se agentuře ChromART povedlo dobré dílo a zastavení Žalmanovy tour bylo dobrou předzvěstí vánočních dárků.
A já si s lehkým mrazením uvědomil, že Minnesengři byli jednou z prvních kapel, které jsem kdysi fotil ve svých fotografických začátcích na klasický film formátu 6x6. Holt – technika stárne.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Žalmanův koncert měl velké finále (Václav Koblenc)

» Dva zpěvníky dvou folkových generací (Petr Vratný)

» Úplne jiný životopis (Tomáš Pohl)

» Co je nového u ... Porty? (o.s. PORTA )

» Opožděná fotoreportáž ze zimní Telče (Lucy)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib