gototop
18.08.2020 Zpívání nad Nežárkou (Pavel Černý)    Tisk
Reportáže
12. ročník festivalu Zpívání nad Nežárkou se konal 8. srpna 2020 v Jindřichově Hradci na nádvoří Muzea fotografie. Počasí bylo víc jak příznivé...
...a tak mohl v horkém odpoledni zahájit Standa Haláček. Je to písničkář s jednou polohou hlasu a kytarou, která mohla znít o něco méně. Zpívá písně o životě, s uklidňujícím účinkem. 
Písničky spjaté s Portou přinesl Strunovrat. Autorská tvorba směřující do přírody, do Irska, k lásce nebo i na lidovou notu (vypůjčený Jaloveček). Stěžejní věta vystoupení Strunovratu - pokud se neuvidíme, tak se nahmatáme. Plán prodat na místě 25 CD nejspíš nevyšel.
X-tet
X-tet
Domácí X-tet sice na radu moderátora Zdeňka Schwagera kvůli genderové vyváženosti mužskou sekci nepřidal. I tak v sestavě čtyř žen a jednoho muže zvládl svoje spirituály, mildovky, ježkárny a vůbec celý vokální projev s nadhledem. Nebylo to vůbec žádné břímě. Famózní Čerešně v podání Vity slyším ještě teď. Stejně jako Lenčin přídavek Amazing Grace.

4zdi tentokrát s pravidelně hostující Marií Sejkovou (coby výrobek basáka Petra), majitelkou skvělých hlasivek a vypůjčenou z pořadatelského týmu Prázdnin v Telči, ví, jak Jít dál či svézt diváky Rychlodráhou Happiness. Ostatně motiv cest mají v řadě svých písní. Z projevu kapely čiší pohoda a odhodlání bavit (se) muzikou. Hajdulydou.

Isara
Isara
To Jana Vébrová, občas sedící a občas stojící, by se dala zařadit do kolonky world music. Skladby depresivní, živelné, vzletné (Husy), více či méně dynamické, vždy však absolutně procítěné. Doprovází se na harmoniku. Její přání je - těšte se na vše, co přichází.

Prozměnu keltského ducha dodala Isara. Hudba britských ostrovů dala základ hudbě celého světa. V Isařím provedení v ní byla magická noc, vetknutá do příběhů ostrovních lidí. Možná tři instrumentálky na necelý hodinový set je moc, přesto z celého vystoupení čišela energie a živelnost.

Půljablkoň
Půljablkoň
Poslední střípek do mozaiky Zpívání nad Nežárkou dosadila Půljablkoň. Dojímavý zpěv Marie Puttnerové uhlazoval zajímavými kytarovými akordy Michal Němec. Navíc jeho hluboký hlas umocňoval atmosféru večera pod hvězdami. A Marie je...hádejte v čem. Prý do týdne. Nikdo se nediví - že ten den to bylo jejich druhé vystoupení.
Skvěle celý festival nazvučil Libor Nalezinek. I za "přísného" dohledu přítomných kolegů zvukařů.
A jestli se Zpívání uskuteční i za rok? Kdo ví. Sledujte webové stránky X-tetu, tam se informace určitě objeví.
Foto: Isara

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib