gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.08.2020 Postřehy z Prázdnin v Telči 3. - 6. srpna 2020 (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
Antikvartet s Jiřím Holoubkem (vlevo)
Antikvartet s Jiřím Holoubkem (vlevo)
foto: pořadatel
Pondělní večer - to bylo prolínání různých hudebních směrů a vzpomínka na nedávno zesnulého Dušana Vančuru. Byl to právě on, kdo dal dohromady toto setkání ještě v loňském roce. Virtuózní kytaristé Štěpán Rak - za pár dní slavící pětasedmdesátku, jeho syn Jan Matěj Rak, světoznámá harfenistka Kateřina Englichová a Antikvartet. V něm Dušanovo místo zaujal Jiří Holoubek, který se s nonšalancí sobě vlastní ujal i moderátorského slova. A přiznal i vlastní narozeniny.
Jeden z největších potlesků si vysloužila antikvartetí novinka Koukol. Tu před lety Dušan Vančura napsal pro Juru Pavlicu. Ten ji tak dlouho držel v šuplíku, až ji zpívá Antikvartet.
Večer se velmi vydařil. Všichni muzikanti si zahráli v různých kombinacích, kdo chtěl, mohl zpívat společně s nimi.
Dalo by se říci, že Mlýnský kámen pracuje tak, že Všechno se jednou změní.
A ještě jedna poznámka ke Kateřině. Vlastně dvě. Ke konci vystoupení už jí bylo docela zima a nikdo jsme se nedozvěděl, kolik má harfa strun.
Parta starýho Hrouze
Parta starýho Hrouze
fot: pořadatel
Úterní odpoledne by se dalo nazvat jindřichohradeckým blokem. Přijel odtud X-tet a Parta starýho Hrouze. Navíc pojítkem pro obě kapely je Milda Vokáč. X-tetu píše texty a v Partě hraje na baskytaru.
X-tet - ten ke svému projevu používá jako nástroj dobře sladěné hlasy čtyř dam a jednoho pána. Kromě několika rytmických nástrojů. Je mu blízký jak černošský spirituál, tak i swing či pop. Protože Šťastné staré slunce asi nemělo Šaty, zůstalo jako Výkladní figurína za dešťovými mraky, konalo se Kocouří hraní na Panském dvoře...
...což Partě starýho Hrouze připomnělo Stodolu. Další názvy písní nevím, což vlastně není divu. Kromě kapelníka nikdo neví, co bude za další skladbu. Je to skvělá country hraná tak, jako když ho ještě nikdo neuměl. Parta se vrátila po kratší době s o to větším drajvem, zápalem a sehraností. Jejich webovky nenajdete, nemají je.
Jamie Marshall mezi diváky
Jamie Marshall mezi diváky
foto: pořadatel
Středeční večer začal Jananas - to je 4 x Ja i podle jmen protagonistů. Charismatická zpěvačka s Jing a Jang a lehce narážkové texty dokáží diváci v rouškách (coby houf zubařů) napjatě poslouchat, co že to vypadne za další slova. To byla energetická jízda i podle GPS. Nikdo se nenaštval. A vězte, že byli na pódiu i Filipová, Koller, Čok a Šuláková a jeden divák během koncertu stihl číst knížku. "Přes to nejede vlak"...
...že pro Olina Nejezchlebu je Jananas nejoblíbenější kapelou. Ten spolu s Malým Bobrem (s Velkými muzikanty jako spoluhráči, např. Norbi Kovács či Pavel Skála) řádně poctil Petra Skoumala. Mnoho nálad v různých tóninách, tak jak to Petr napsal. Žádná špatná. Mlýny, Autobus, Svatý Václave, vánoční Svátky zapomnění a další - celkově nezapomenutelný a zábavný zážitek.
Devítka
Devítka
foto: Vladimír Béďa Halm
Čtvrtek - exJentaktakáč Ondra Vácha, harmonikář, který na tento nástroj dokáže zahrát mnohdy až nevídané tóny, má očividnou radost. Z toho, že si může v Telči zahrát, ze své malé dcery (kvůli níž potřeboval hrát první a tím pádem to Ve čtvrtek v pět v pět zase nestihli - ovšem svoje hudební cestování nejen mraky zvládli skvěle) a také z nového CD. Zatancuj, Mariane či O hřibu jsou jeho osvědčené pecky. Prostě RaDOST.
Devítkou, která začala večerní blok, Je to boj. Tedy pro toho, kdo má Zpoždění ve sledování textů Honzy Brože. Ty fakt stojí za to. Honza je bavič, má pravidelně pavučinu na kytaře a určitě to není Stárnoucí muž. Jindřiška také najisto není Ušmudlaná, je to Holka od fantaimu (takhle jsem tomu rozuměl, ale asi to bude jinak). A z jistých důvodů stojí mezi oběma Brožovými na pódiu Madla. Prostě víc jak hodinka skvělé muziky a zábavy, Chvilka v peří, kterou následná Epydemye jenom prodloužila. Milé děti, Nikdy neříkej(te) nikdy a kdo jste letos na Prázdninách v Telči nebyly, přijeďte příští rok. Stojí to za to.
Epydemye
Epydemye
foto: Vladimír Béďa Halm
K ostatním jen krátce:
ExFešandu Eriku Horkou si pamatuji jako výbornou zpěvačku. V hudebním tělesu Erisha mi připadá trochu utopená.
Jamie Marshall umí pobavit diváky i mimo pódium.
K počtu 5 se blíží Pětník. Zpívali v počtu 4 - 5.
Madam v triku vystoupili s madam v sluníčkových šatech.
Pište do svých diářů: 30. 7. 2021 tu jsou opět   P r á z d n i n y  v  T e l č i !!
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib