gototop
14.07.2021 Ve strakonickém letním kině dávali Jamboree (Džexna)    Tisk
Reportáže
Goodwill - banjo Pavel Zícha j.h.
Goodwill - banjo Pavel Zícha j.h.
Po loňské pauze, vynucené přísnými protiepidemickými opatřeními, se 10. července vrátilo do Strakonic Jamboree! Festival bluegrassových kapel, od roku roku 2015 pořádaný Městským kulturním střediskem za dramaturgické spolupráce Míši a Ilon Leichtových, se z nádvoří hradu letos přesunul do Letního kina. Na ta místa, kde jeho slavný předchůdce, největší bluegrassový festival ve střední Evropě, po dlouhých letech v roce 2014 poněkud neslavně skončil. Nechme smutnou kapitolu být, krásné vzpomínky na velká strakonická Jamboree, plná nevšedních zážitků a vzácných setkání, přetrvávají.
BlueGate - banjo Petr Kříž
BlueGate - banjo Petr Kříž
Tak, jako se proměnilo Jamboree z dvoudenního na polodenní festival, jehož hlavní předností jsou hodinové koncertní bloky vybraných kapel, proměnilo se i letní kino. Na první pohled zrekonstruované, čisté, upravené a uživatelsky velmi komfortní. Genius loci zůstal ovšem zachován stejně jako typické červené sklápěcí a již zcela funkční laminátky na sezení.
A zachována zůstala ještě jedna důležitá jistota, moderování Míši Leichta. Míša si umí diváky získat, podat jim přiměřené množství informací, pobavit je a zároveň ohlídat, aby časově všechno klapalo!
Kvintet Písek - banjo Michal Novák
Kvintet Písek - banjo Michal Novák
Přehlídku kapel zahájil ostravský Goodwill. Ač v neúplné sestavě a s výpomocí Pavla Zíchy na banjo, spolehlivě nás uvedl do světa bluegrassu. Plzeňská kapela BlueGate v čele s Ilon Leichtovou plnila přání diváků staršími písničkami ze svého repertoáru a zároveň představila i několik slibných novinek. Kvintet Písek je soubor zábavný, akční a dynamický, převážně vlastní písničky s českými texty prokládal banjista Michal Novák vtipným průvodním slovem. Pořád to říkám, že bluegrass je hudba veselá! 
Cop - banjo Martin Fridrich
Cop - banjo Martin Fridrich
A energetická, jak už tolikrát dokázal plzeňský Cop, který se po desetiměsíční přestávce opět vrátil na pódia. Za zraněného Zdeňka Fíka zaskočil ve Strakonicích baskytarista Honza Šavel a už to frčelo! Staré pecky střídaly novější věci i písničky z nedávného alba vydaného k poctě Greenhornům, fanoušci zpívali a první diváci pod pódiem začali tančit. Cop, to je osvědčená síla energie.
V původní sestavě Traperů hrál na banjo Robert Křesťan, v té současné Luboš Malina
V původní sestavě Traperů hrál na banjo Robert Křesťan, v té současné Luboš Malina
Za to Trapeři, někdejší studentská kapela z Brna se zakládajícími členy Robertem Křesťanem a Pavlem Petrželou, intenzivně působili jako síla klidná. Muzika si plynula, Křesťanův zpěv se vznášel nad ztichlým hledištěm letňáku a publikum soustředěně poslouchalo. Jsou to vlastně pořád ti kluci ze základky, kteří o přestávkách zapáleně pidlikali písně svých bluegrassových a countryových oblíbenců. Pravda, jsou trochu odrostlejší, urostlejší a asi usedlejší, ale baví je to spolu stejně jako tenkrát.
Charlie Slavik Revue - s foukací harmonikou a... bez banja
Charlie Slavik Revue - s foukací harmonikou a... bez banja
Šestou a poslední kapelou byla Charlie Slavík Revue, skupina žánrově odskočená k blues a jižanskému rocku s uznávaným foukačkářem Charlie Slavíkem a na elektrickou kytaru hrajícím Steve Walshem. A jak se dalo očekávat, rytmická Revue opět strhla k tanci pod pódiem. Ovšem, zapojila se především dámská část publika, pánové asi raději jen poslouchali.
Letošní Jamboree je za námi, navštívilo jej asi 400 diváků, kteří si, podle ohlasů,  program pochvalovali. Pořadatelé zajistili festivalové občerstvení obohacené o míchané nápoje a Míša Leicht navíc i skvělé počasí. Festival je součástí programu strakonického Kulturního léta. Ze slov pana místostarosty Zocha vyplynulo, že by tak tomu mělo být i v příštím roce. A to je dobrá zpráva!
Foto: Renata Králová. Vybrala jsem hráče na stěžejní bluegrassový nástroj. 
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Strakonickému Jamboree déšť nevadil (Pavel Černý)

» Jamboree 2017 - bluegrass zněl opět na strakonickém hradě ()

» Jamboree ve Strakonicích letos bude!!! (Džexna)

» Jamboree na rozcestí (Tomáš Hrubý)

» Na Jamboree do Strakonic v sobotu 20. května! (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib