gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.06.2002 Ohlédnutí za Trampskou notou Padochov 2002 (Drak)    PDF Tisk Email
Reportáže

Jižní Morava je opravdu krásná zem, jak se zpívá v jedné písni. Vzpomínám na úžasné vandry na bělostnou Pálavu, tajůplný Moravský kras, lesnaté Chřiby a další pěkná místa. Nejvíce mě zaujalo tzv. "Horácké trojříčí" neboli malebná zákoutí říček Jihlávky, Oslavky a Chvojnice. Zvláště divoký kaňon Oslavky mezi Náměští a městečkem Oslavany stojí za shlédnutí. Kdysi se mě někdo zeptal, jestli se mi vyplatí jezdit na vandry až na Oslavku, když je to z Prahy tak daleko?!? Vyplatí, neboť místní přírodní scenérie mám opravdu, ze srdce rád.

Proto jsem uvítal zvadlo na Trampskou notu 2002, která se konala v zelené zahradě padochovské sokolovny. Z Padochova na Oslavku je to "pár kroků". Tak jsem spojil příjemné s užitečným (vandr s festivalem) a odjel na Moravu. Trochu mě mrzelo, že jsem dal vale Folkovému kvítku na Konopišti, kam jsem donedávna pravidelně jezdil. Co se dá dělat, nemůžu stihnout všechno.

foto: Rosnička ©

Starobylá lokálka mě po pětihodinovém handrkování vyhodila v Rapoticích aneb v "Rapálu", jak říkají borci ze Štatlu. Hned jsem si vzpomněl na Romanův song "Psáno na březové kůře". Vyrazil jsem do Ketkovic, kde jsem navštívil věhlasnou hospodu "U Mohelských" neboli "U Maka".

Po výborném obědě a osvěžení oroseným Starobrnem jsem pokračoval dál. Navštívil jsem místa, kde se psaly dějiny místního trampingu: zříceninu Levnov (Ketkovák) a Ketkovický Mlýn. Doporučuji výhled ze skaliska u hradu Levnov. Proti té hloubce pod sebou a stříbrné stuze říčky Oslavky si člověk připadá bezvýznamný. Pokračoval jsem nádherným kaňonem Oslavky až do Oslavan. Chvílemi jsem skákal po skalách jako kamzík, abych nemusel brodit ledovou vodou. Ta mě stejně neminula. Nebyla ale z říčky, nýbrž shůry. Po velkém vedru mi májová bouřka přišla osvěžující. Po půlhodině vytrvalého deště jsem toho měl dost. Zachránila mě až hospůdka v Oslavanech, kde jsem se usušil a uhasil žízeň. Tak skončila páteční anabáze. Chtěl jsem stihnout zapálení ohně v 19:00 na Zadní skále, leč osud byl proti. Tak jsem alespoň shlédl semifinále MS v ledním hokeji (Švédsko - Finsko).

Na Zadní skálu jsem dorazil až v půl jedné. Oheň krásně hřál, muzika vřela a dorazivší kamarádi se náramně bavili. Nejvzdálenější účastníci přijeli až ze Sokolova a Mariánských Lázní. První do koho jsem vrazil byl Vláďa "Šaolín" Konopas, který tu byl jako šéf letošní poroty. Nastalo zalamování palců a prozpívaná noc. Na fleku bylo i občerstvení: pivo, limo, rum. U ohně "válely" známé kapely: Falešná karta, Bóins a padochovští Pumpaři. Největším překvapením byla účast Jany Radové z T. E. Bandu. Musím uznat, že má opravdu nádherný hlas. Spát jsem šel až ráno. To už nám ptáci taktně naznačili, že přebírají hudební štafetu. Byla sobota 11. května 2002, zhruba půl šesté.

Spal jsem jenom pár hodin, neboť v 11:00 začínalo hudební klání. Za táhlých tónů "Pahorků" od zesnulého písničkáře Vladimíra Staňka - "Rolfa" byla vytažena vlajka Trampské noty. Neubránil jsem se slze dojetí. Zmíněnou píseň mám moc rád. Zazněla v podání Falešné karty a dalších kamarádů.

foto: Rosnička ©

Poté nastal čas na klání v kategorii jednotlivci a dua. Představila se nám pětice soutěžících: Pavel Nevřela z Otrokovic se předvedl jako výborný zpěvák. Ve dvou písních mi svým vokálem připomněl Ivana Hlase, v songu "Žebráci" dokonce Vláďu Mišíka. Doprovázel se na kytaru a foukací harmoniku. Pavla Nevřelu vystřídal třebíčský písničkář Bigboš z kapely Dobytá kóta. Zahrál evergreen "Bye-bye blues" s českým textem Evy Blosákové a autorskou "Zakázanou zemi" o vandru po Pálavě. Škoda, že zpíval trochu falešně. Poté zazněly vynikající písničky od Pavla Macháčka alias Jima z Falešné karty. Zahrálo je perfektní duo Milda a Jim z Nového Města na Moravě. Nejvíce mě oslovila vypalovačka "Vlakem půlnočním" - o vlakových tulácích neboli hoboes. Jim píše špičkové texty a pěkné melodie. Následné Duo Voluta ze Zbýšova předvedlo příjemné melodické písničky. Zajímavé bylo nástrojové obsazení - kytara a housle. Jednotlivé skladby prokládali peprnými vtipy. Vzpomněl jsem si na estrádu Ivana Mládka. Poslední soutěžící v této kategorii vystoupil až po prvním festivalovém hostu.

Prvním hostem TN bylo bratrské duo ROSA COELI z nedalekých Ketkovic. Zaujali mě songem "Falešný hráč", ve kterém Martin "Sam" Lukášek zahrál výborné kytarové sólo, za něž by se nemusel stydět ani Slimák z T. E. Bandu. Pěkná byla i píseň "Levnov" o loupežném rytíři z nedaleké zříceniny. Kromě muziky zaznělo několik básniček od Plíhala a dalších autorů. Bylo to hezké zpestření soutěže.

Poslední sólistkou byla Helenka Sochorová z Mariánských Lázní. Přijela z veliké dálky a to byl také důvod jejího pozdního "ántré". Zahrála přejaté songy. Oslovila mě nostalgická "Abeceda", kterou znám už od střední školy. Ach, ty vzpomínky!!! Pěkné byly i hity "Zpátky o pár let" (Kamelot) a "Dál jen vejdi" (Věra Martinová). Helenka prostě umí, co víc k tomu dodat ??

foto: Rosnička ©

Po Helence nastal čas na soutěž kapel, která byla rozdělena na dva bloky. Kapel totiž přijelo hned devět!!! Hojná účast na tomto malém festivalu, že? První vystoupila formace NÁHODOU z Bošovic. Zahráli jak vlastní, tak přejaté věci. Nejvíce zaujaly Žalmanovky "Jantarová země" a "Jdem zpátky do lesů". Milým pohlazením po trampské duši bylo vystoupení mladé třebíčské kapely NA HÁKU, která hraje vlastní trampské písně. Nadchli mě songem "Wilsonka", o stejnojmenné skále ležící v malebném údolí řeky Jihlávky - zničeném vodní přehradou Dalešice. Před záplavou to byl skutečný trampský ráj. Kdeže ty loňské sněhy jsou? Následující jihlavská PAVUČINA mě ničím zvláštním nezaujala. Škoda. O něco lepší byla DOBYTÁ KÓTA z Třebíče. Jejich pokus o převzatou trampárnu "Supi" se díky falešnému zpěvu nepovedl. Daleko lepší byli ve stylu bluegrass. Zazněly COPácké hity "Zvony mě do dáli zvou", "Pár minut" a další. Opravdovým potěšením byl až modřický BÓINS. V nástrojovém obsazení 2x kytara, kontrabas, banjo a mandolína zahráli velice kvalitní bluegrass. Tato formace je rok od roku lepší. Výborný byl "Klíč ke vzpomínkám" od COPu a nádherně zahraný spirituál "Za řekou Jordán". Následovala půlhodinová přestávka na oběd.

Po přestávce vystoupil vítěz kategorie jednotlivci a dua - zbýšovské DUO VOLUTA. Přidali pár písniček a vtipů. Poté byla pokřtěna sbírka básní Míly Kotrbatého - "Krokem tuláckým rokem", která vyšla v edici Lesní ozvěny jako desátý svazek. Vydala ji redakce trampského časopisu Oslavské boudy. Křtu se ujal známý trampský poeta a trapsavec Oldřich "Roy" Damborský. Šampaňské bylo ušetřeno a sbírka polita pivem Starobrno. Škoda, že nedorazil její autor z Ústí nad Labem.

Nastal čas na druhého hosta - brněnské folkové SVÍTÁNÍ. Zahráli skvělou odpichovou muziku. Byli výborně sehraní a sezpívaní. Dosahovali poloprofesionální úrovně. Zaujali písničkou "Versailes" (něco ve stylu Klíče) s pěkným sólovým vokálem Kláry Jelínkové. Dobře zvládnutý byl "Bugatti step" od Jaroslava Ježka a zhudebněný anglický recept "Chilli con carne", se kterým kdysi zabodovali na TP v Ústí nad Labem. Od této Porty šlo Svítání velmi rapidně nahoru.

Po druhém hostu pokračovala soutěž kapel. Pěkné vokály, sladěné nástroje a odpichovou muziku předvedli HEJKALOVÉ ze Zbýšova. Nevšední byla přetextovaná písnička Joan Baezové pod názvem "Znám dobře všechna místa". Pěkně zahrané byly i další přejaté věci: "Sedím sám na špici světa" nebo Žalmanova "Já, písnička". Následující formaci TAH z Moravského Krumlova (bývalí Templáři) jsem bohužel neslyšel, což byla veliká škoda. Dosahují totiž poloprofesionální úrovně a hrají fajn muziku. Místo nich jsem sledoval závěr hokejového dramatu mezi Ruskem a Slovenskem - finále MS. Vrátil jsem se až na LOUISIANU z Hustopečí. Zazněly moc pěkné písničky, ve kterých excelovala výborná zpěvačka Ilona Riedlová z Brna. Za svůj hlas dostala od poroty zvláštní ocenění. Bezesporu nejlepším soutěžícím na letošní Notě byla jediná pražská kapela LÍSTEK. Zahráli svůj tradiční repertoár. Škoda, že měli problém se zvukařem. Přesto dokázali oslovit jak diváky, tak porotu. Nejhezčí písničkou byli "Dharmoví tuláci" od Jirky "Alvy" Maťka.

Pak vystoupil poslední host Noty. Kdo jiný než brněnský T. E. BAND. Zahrál v nové sestavě bez Pedra a Slimáka, zato opět s výbornou zpěvačkou "Zuzanou" - Janou Radovou. Hráli především repertoár z prvního CD. Všechny songy byly bezva. Nejvíce překvapili přejatým songem "Čekání" od Bédi Röhricha z Plzně. Nádherný byl i vynucený přídavek "Mexická svatba".

Mezitím se setmělo. Soutěž byla uzavřena a porota se šla radit. V porotě zasedli Vláďa Konopas (FOLKtime, předseda poroty), Jan Kobylka (kapelník Worazu) a Jiří Šalplachta (kapelník Müller Thurgau Bandu). Ceny ve formě placek byly předány u festivalového ohně. Ten zapálili "Vlasťák" (Falešná karta), "Fred" (šéf Horního Jelení), "Kid" (pořadatel), Vašek Rainiš (T. E. Band) a Petr Ondra (kapelník Na háku). Kamarád "Kid" z Dolních Kounic byl u ohně pouze jako světlonoš - s náhradní loučí. Zapalovalo se přesně ve 22:38. U ohně se hrálo jak jinak než do rána.

A jak to vše nakonec dopadlo? U diváků zabodovali tito: Skupiny: 1. místo - Na háku (Třebíč), 2. místo - Dobytá kóta (Třebíč), 3. místo - Pavučina (Jihlava). Jednotlivci a dueta: 1. místo - Voluta (Zbýšov), 2. místo - Milda a Jim (Nové Město), 3. místo - Helenka (Mariánské Lázně). Zlatou vránu za nejlepší zpěvačku získala Helenka Sochorová. Zlatého havrana za nejlepšího zpěváka získal Pavel Nevřela z Otrokovic. U Poroty uspěli tito: Skupiny: 1. místo - Lístek (Praha), 2. místo - rozděleno mezi TAH (Moravský Krumlov) a Louisianu (Hustopeče), 3. místo - Hejkalové (Zbýšov). Jednotlivci a dueta: 1. místo - Voluta (Zbýšov), 2. místo - Milda a Jim (Nové Město), 3. místo - Pavel Nevřela.

Ahoj za rok, na Trampské Notě 2003 v Padochově ?


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Vašek Müller  - Těsně vedle   |212.65.193.xxx |20.06.2002 09:36:00
Když už osud chtel, aby autor místo zapálení ohne shlédl semifinále MS v ledním hokeji Švédsko ­ Finsko, nebylo to jen tak. Asi chtel osud naznacit, že neco shnilého se deje na hokejovém šampionátu? Jak jinak si totiž vysvetlit, že se ve finále utkalo Slovensko s Ruskem? Vašek Mülle
DRAK  - Re: Ohlédnutí za Trampskou notou Padochov 2002   |212.65.192.xxx |28.06.2002 16:01:00
Ahoj Vašku Müllere!

Není radno podcenovat sílu osudu!! "Hvezdy nikdy nelžou," rekl hlavní hrdina slavné ceské veselohry "Pane, vy jste vdova". Avšak dílem osudu nastala osudová chyba. Co chyba, prímo renonc!!! ? Jak jinak si vysvetlit, že jsem si splet zápas o 3. místo mezi Švédy a Finy s obycejným semifinálem? Omlouvám se jak ctenárum, tak pohoršeným fanouškum z obou severských hokejových velmocí. Snad mi zato nedají 2 minuty za "seknutí" nebo me nevyloucí do konce zápasu?!? Jinak to zlato Slovákum preji, z celého srdce!! Uhájili cest bývalého Ceskoslovenska ?

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 3 4 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib