gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.10.2001 Prokletá vune hor aneb Jizerská nota 2001 (Drak)    PDF Tisk Email
Reportáže

"Prokletá vune hor mi nedává spát / podivnej vetru sbor slyším zase vát / soprány lákaj´ bláznivý pocasí / z dálky se ženou alty, tak proc asi / do oken mi chodí severák písen svou v noci hrát ..."

Buh ví, na co asi myslel tramp Wabi Ryvola, když napsal tyto verše? Na vysnené americké Rocky Mountains ci na vandr na "Island" v Jizerských horách? To se už nikdo nedoví, nebot Wabi na nás hledí shury. Tímto petiverším zacíná jeho "Prokletá vune hor". Díky dobrému hudebnímu vkusu se písen dostala do repertoáru ostravského TEMPA DI VLAK. Tato skupina se zúcastnila letošního 21. rocníku JIZERSKÉ NOTY. Shodou okolností zmínenou ryvolovku zahráli na Potlachu v kine, který je nezbytnou soucástí tohoto stále "zeleného" festivalu. Písnicka se hodí k Jizerské note prímo znamenite. Kdo festák zažil mi dá zapravdu. V horách je vetrno, pocasí se mení zatracene rychle a na "Note" nám sejšny nedají spát!!! Písnicky tu znejí s razancí studeného severáku. Jejich slova voní po horských loukách, zelených hvozdech a trampských ohních.

Letošní "Nota" byla ve znamení oslav dvacetin SEKVOJE. Krome toho pripadl na pátek svátek svatého Václava, patrona Ceské republiky. Toho využili Sekvojáci a usporádali 28. zárí 2001 narozeninový koncert. A kde jinde by se našel lepší sál, než v útulné hospudce "U Cimpla" ve Ferdinandove na úbocí Jizerek!!! SEKVOJ zahrála ve dvou sestavách - v historickém složení: Olda Dolejš, Pavel Hurt, Hanka Rehácková a Dáša Parízková a v soucasné sestave: Olda Dolejš, Pavel Hurt, Pavel Krumphanzl a Lucka Plecitá.

Jako gratulanti vystoupily výborné pražské kapely AJETO a MAGISON. S blahopráním prišel i mluvcí Sekvoje Karel Vidimský - Cimbura, který byl pátecním konferenciérem. Pozadu nezustal ani Jarda Pecka, který koncert výborne ozvucil. To ale nebylo všechno!!! Nejvetším prekvapením byl príchod Pavla Vinkláta - Décka a Harryho ze štábu Jizerské noty. Décko mel slavnostní rec a Harry predal Sekvoji obrovskou drevenou placku. Musím ríct, že to byl Danajský dar, nebot vážil asi 3 kg!!! Poté se sešli všichni úcinkující, aby zahráli písen "Island" od Wabiho Ryvoly. Tím skoncily oslavy a nastal countrybál se skupinou SEŠLOST z Liberce. Musím uznat, že nekterým kamarádkám to na parketu moc slušelo!!! Bál byl zpestren ukázkami country tancu v podání liberecké skupiny WINGS a tanecními soutežemi o dve lahve Fernetu. Pak nastal nocní sejšn se Sekvojí. V hospudce "U Cimpla" bylo opet veselo!!!

V sobotu se mi nechtelo vstávat, ale musel jsem. Cekal me Potlach v kine. Letos ho usporádali Jirí Lipka - Carmen a Vláda Konopas - Šaolín. Byl venován nedožitým 125. narozeninám tuláka, hoba, námorníka, zlatokopa, proletárského delníka a spisovatele Jacka Londona. Pri této príležitosti byl precten jeho zajímavý životopis. Prednesu se ujali Michael Antony - Tony, Honza Frühwirt a Petr Vratný. Krome nej zaznela v Cimburove excelentním podání Jackova povídka "Život tuláka". Mluvené slovo bylo proloženo skvelými "hobo" songy ostravského TEMPA DI VLAK. Behem cetby jsem uznal, že to s "americkým snem" není tak ružové. Chudoba, hlad, tvrdá práce v továrne nebo na rybárské bárce, stejne tak jako toulky krajinou USA a Kanady formovaly mladého Jacka. Díky svým bohatým životním zážitkum se pozdeji stal jedním z nejvetších amerických spisovatelu. Jeho tvorba ovlivnila tisíce CS trampu, kterí hledají romantiku drsné prírody a nádherný pocit osobní svobody.

To ale nebylo všechno z bohatého programu Potlachu v kine. Po delší dobe se využilo situace, že se akce koná v hejnickém kine. Byly promítnuty výborné trampské filmy: "Potlach" (1965) natocený režisérem Pavlem Brezinou a videoklip k Wabiho songu "MADE IN PADE" (2001) zpracovaný studenty pražského FAMU v cesko-britské koprodukci. První film sehnal Carmen a druhý Tony. Hostem promítání se stal severoceský


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib