gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.04.2022 Fookin Guns aneb mládí na irský způsob (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Rozhovory
Radost, nadšení, vášeň, drajv – to všechno čiší z mladé kapely Fookin Guns se zaměřením do Irska. Pub (ač třeba na český způsob), whiskey nebo irské pivo, s tím se můžeme setkat všude tam, kde se tato čtveřice 5ti lidí objeví. Tomu tak bylo i na nedávném křtu kapely Cihelna a spol., kde jako hosté zahráli svůj set skladeb na podiu a poté i o přestávce jen tak od stolu. Na moje otázky ochotně odpověděl flétnista Mikuláš. A že to není úplně spisovně? Mně to k tomu irskému pohledu a těmto lidem tak nějak sedí.
Býváte představováni jako skupina konzervatoristů. Můžete to přiblížit a zároveň představit kapelu?
Fookin Guns na pódiu
Fookin Guns na pódiu
foto: Stanislav Tošner
Již jsme si všimli, že se tohle označení poněkud chytlo. Je to tím, že jsme všichni absolventi českobudějovický konzervatoře, na jejíž půdě jsme se dali i dohromady. Jinak konzervatoř a naše muzika nemá v podstatě nic společnýho a tím pádem je tohle označení trochu nesprávný. Na nápad mít irskou kapelu jsme přišli s kytaristou Honzou a vzápětí jsme informovali hráče na bicí Kubu, který záhadně již vlastnil irskej buben. Věděli jsme, že nás je málo a chce to ještě někoho, tak jsme jednoho večera posilněni pivem zaklepali na dveře internátu první houslistce, co nás napadla, tedy Aničce. To se ukázalo jako perfektní nápad, protože hned na první zkoušce z ní vyzařovalo nadšení a zápal pro irskou hudbu, ostatně jako ze všech.
Jak jste se dostali k irské muzice a co pro vás znamená?
a u stolu
a u stolu
foto: Stanislav Tošner
Do nejbližšího kontaktu s irskou hudbou se dostal Honza (kytara), kterej kdysi Irsko navštívil a samozřejmě nevynechal i irskej pub. Samozřejmě ho to nadchlo a co je ještě lepší, naposlouchal tam spoustu písní, který teď tvoří značnou část našeho repertoáru. Já jsem se dostal k irský hudbě skrze keltskej folk metal, kterej z těchto melodií hodně čerpá. Kuba na tom bude myslím hodně podobně. No a Anička k ní přišla náhodou kvůli nám.
Irská hudba je pro nás rozhodně něco, co nás už nějakým tím třetím rokem dost spojuje a co nám poskytuje si na chvíli odpočinout od vážný hudby, se kterou se všichni každý den potýkáme. A taky něco, co při hraní nevykouzlí blaženej úsměv jen nám, ale i našim posluchačům, a to je výborný.
Chystáte něco pro své fanoušky? Kde vás mohou potkat?
Už dlouho promýšlíme nahrávání našeho prvního CD, ale teď to konečně vypadá tak, že by to mohlo i klapnout.
Tak naše nejčastější působiště je irskej Green pub v Písku, kam se s nesmírnou radostí často vracíme. Skvělý pivo, publikum, a hospodskej, jak má bejt. Krásná akce je taky festival Folkové zevlování v Nových Hradech na začátku léta, kde budeme hrát již potřetí.
Tak to držíme palce, ať to dopadne.
Nahrávka s občasnou zpěvačkou Majdalenkou i foto jest od Standy Tošnera.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib