gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.01.2018 Soutěž s novými pravidly dnes o CD Beránci a vlci (Džexna)    PDF Tisk Email
Soutěže
Na loňských Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou měl pódiovou premiéru unikátní projekt Beránci a Vlci  Mariana Friedla, Jitky Šuranské a hned čtyř hudebních uskupení od folkloru k jazzu. „Tématem alba Beránci a vlci je putování pohraničím, liminálním prostorem, v němž jedno prostupuje druhé. Tady mizí ostrost hranic mezi teď a kdysi, mezi životem a smrtí, beránky a vlky, veselým a smutným, mezi pozitivním a negativním. Ačkoli nás totiž hranice všudypřítomně obklopují a na první pohled zřetelně vymezují například černou od bílé, jakmile se přiblížíme ke styčné ploše dvou protikladů, zjistíme, že svět je právě zde mnohem barevnější, než jsme čekali,“ říká autor projektu Marian Friedl.
Tomáš Hrubý na Folkovkách byl a ve své reportáži na FOLKtime.cz o premiéře napsal: „Na rozlehlém pódiu nebylo k hnutí. Nějak jsem všechny účinkující nepřepočítal, ale pokud jich bylo tolik, kolik jich hrálo a zpívalo na albu Beránci a vlci, které se tu poprvé (a možná naposled) živě dávalo, tak jich bylo dvacet čtyři. V lidových krojích slovácký Ženský sbor z Kudlovic a beskydská kapela archaických hudebních nástrojů a stylů zvaná RukyNaDudy. A před nimi v civilu volné uskupení jazzových muzikantů (mezi nimi s houslemi Stano Palúch) a Jitka Šuranská TRIO, tedy Martin Krajíček s mandolínou a zejména ti další dva – Marian Friedl (zpěv, píšťaly, malý cimbál a další nástroje), který celý projekt vymyslel, a Jitka Šuranská (zpěv, housle), která dala jeho účastníky dohromady. Krásně jim to hrálo a zpívalo, byl to úplně jiný zážitek, než si pustit desku – desku velmi pěknou, podotýkám“. 
Beránci a vlci - Beránci a vlci
Beránci a vlci: Beránci a vlci
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2017
Hodnocení desky: 8,00/10
Seznam písní: Do hory • Išli, išli • Hradiště • Jedě furman • Starodávný III • Aj, starala se • Lúbí sa ně lúbí • Kyčera • Beskydský chameleon • Serenáda • Labyrint světa • Beránci a vlci • Svatební
Co o albu napsal Tomáš Doug Machalík: "Toto album je jako strom zakořeněný ve folklóru, který košatí a rozrůstá se do dalších žánrů (aniž by se z něj ovšem stal „folkloreček s bicíma“)." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Milan Tesař v recenzi na webu radia Proglas o desce píše: "Název alba Beránci a vlci by mohl svádět k vnímání hudby v binárních protikladech – a do tohoto schématu bychom mohli napasovat například protiklad mezi moravskou lidovou hudbu a jazzem. Ve skutečnosti však projekt poukazuje na něco jiného. Tak, jako se v titulní písni „vlk strojí na beránka“ a pro mlhu nevidíme ani beránky, ani vlky, prolíná se na albu naprosto přirozeně moravská hudba s jazzem, případně písně jihomoravské s beskydskými, a vytvářejí jednolitý celek. Na první poslech možná lehce zamlžený, ale už napodruhé s jasnými konturami – to když, jak se opět zpívá v ústřední písni – „zpoza hor vychodí jasná hvězda....Výsledkem je album na hranici žánrů, příběhu a regionů (ano, jižní Morava i Beskydy jsou hraniční oblasti), které – přes množství zúčastněných hudebníků – skvěle drží pohromadě, má jasný směr a dokáže zájemce nasměrovat k dalšímu hledání."
I vy může na tomto pozoruhodném albu hledat a objevovat, pokud se zúčastníte naší soutěže.
ALE POZOR, ZMĚNA!
Odpovědi posílejte dnes (19. ledna) do půlnoci mailem na adresu soutezzavináčfolktime.cz, předmět SOUTĚŽ
Z autorů správných odpovědí vylosujeme jednoho výherce, jehož jméno a správné znění odpovědi uveřejníme v diskusi pod soutěží.
 
Jak se jmenoval koncertní projekt, na který Beránci a vlci navazují?  Napovíme, že se uskutečnil také na Folkových prázdninách, ale v roce 2015. 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Džexna   |Manager |20.01.2018 08:11:32
Z kořenů k world music, tak odpověděl v naší nové soutěži také Pavel Černý, první vylosovaný výherce. Blahopřejeme a všem soutěžícím děkujeme. Příští týden pokračujeme.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib