gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.11.2019 Chcete pokřtěného Býčka? (Džexna)    PDF Tisk Email
Soutěže

(krátká reportáž se soutěží)

Jarabáci pokřtili Býčka. Stalo se tak v pátek 22. listopadu 2019 v pražské Balbínově poetické a diváky nabité hospůdce. Jarabáky současnosti tvoří pět pánůOndra TichýKuba Schmid a Jirka Čtyřoký, stabilní a dlouholetá hrající a zpívajíci trojice. Doprovázejí se střídavě na dvě čela a ukulele, dále na trubku a akordeon (Kuba), banjo (Kuba a Jirka) a pilu (Jirka). Poměrně zánovním členem je David Nesnídal (cajon) a pátým nehrajícím Jarabákem je textař a „básník vole básník“ (cit. píseň SlyšíšDavit Konopáč.

Album pokřtil...?
Album pokřtil...?
foto: Renata Králová
Než byl Býček pokřtěn, Jarabáci připomněli zejména songy z dvou předcházejících CD Blues dvou čel a Díra vzešlých ze spolupráce s textařem Davitem. Básník Davit písně prokládal verši. Ve zkratce zobrazoval situace, postřehy, pocity a nálady nejen z dovolené. Vtipně, trefně, výstižně a s nápaditostí slovních hříček.

Desku připajdal pokřtít takový jeden, no, úplně zafačovaný fanda. Tak důkladně ho Jarabáci přesvědčovali, až se mu jejich hudba začala líbit. Po bližším zkoumání bylo lze v mumii rozeznat jednoho výtečného kytaristu a exJarabáka, který se zfačoval obětavě a dobrovolně sám.

Nové album Býček bylo tedy pokřtěno, navíc orazítkováno (jinak by nehrálo) a vrhnuto mezi lidi.

Ve druhé půli koncertu jsme měli tu čest se s Panem Býčkem a dalšími dvanácti songy z nového alba seznámit. Opět bylo co poslouchat a bavit se až k slzám významově bohatou češtinou. Přijde mi, že většinovému autorovi hudby Kubovi Schmidovi i ostatním se Davitovy zpěvné verše musí zhudebňovat lehce. A třeba to platí obousměrně. V písních se střídají nálady, místa, roční období a pocity vtipně, trefně a výstižně v textech i aranžích a interpretaci (např. ŠtěstíPařížskáPan BýčekPadáAž bude po mně). Jednu píseň složil Davit úplně sám, tklivou, trampskou o kamarádství a příroděBohužel sborový song o "místech kde byls rád tolik rád" se na album nedostal, ale slyšeli jsme ho alespoň na závěr.Holahój


Jarabáci - Býček
Jarabáci: Býček
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2019
Hodnocení desky: 8,00/10
Seznam písní: Enigma • Měsíc září • Gellnerovka • Štěstí • To bych se styděl • Pařížská • By se rozdal • Tvůj klín • Pan Býček • Zjara • Padá • Až bude po mně • Co dodat
Co o albu napsal Pavel Rada: "Textově hravé, melodicky o něco méně - ale možná je to dobře. Jarabáky díky tomu poznám po prvních tónech." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


.
Všechny texty a bližší informace si v bookletu můžete přečíst sami. Aha, vy album nemáte? Ale to je třeba napravit! Jednak jej můžete získat v naší soutěži a druhak koupit přímo u Jarabáků na koncertě (třeba 12. 12. v Praze - Podolí) nebo na webu. Dostanete na obal štempl a brzy budete mít tak báječnou náladu jako diváci na křtu alba před týdnem v Balbínce.

Odpovědi na soutěžní tipovačku posílejte na naši e-mailovou adresu soutezzavináčfolktime.cz a do předmětu napište Soutěž. Pište do nedělní půlnoci (1. prosince). V pondělí 2. prosince zveřejníme správné znění odpovědi a jméno vylosovaného výherce. Přejeme vám "takový ohromný štěstí!"

Prohlédněte si dobře fotografii výše a tipujte jméno exJarabáka, který pokřtil CD Býček.


Sdílet na...
Kam dál?

» Plíhal, Ebeni a Jarabáci v Třeboni! (FOLKtime.cz)

» Soutěž o Díru (FOLKtime.cz)

» Blues mnoha čel (Miloš Keller)

» Díra v Akráči (Džexna)

» Na Mikuláše JARABÁCI pokřtí nové CD "DÍRA" (Jarabáci)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Džexna   |Manager |02.12.2019 10:12:49
Ano, byl to Dušan Vainer.
Vylosovaným výhercem je Vladimír P. Blahopřejeme! Děkujeme za vaše správné odpovědi a přejeme krásný advent.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib