gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
29.03.2016 Triumf na cestě časem (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Vyšlo jinde
"Poprvé jsem byl v Lucerně v roce 1964, na soutěži trampských písní,“ svěřil se Pavel Žalman Lohonka, sotva se ve slavném sále trochu rozkoukal. Tehdy byl šerifem trampské osady Hvězda jihu a z Lucerny si odnesl ocenění za nejlepší písničku. Bylo mu osmnáct. Představil jsem si tu nekonečnou vzdálenost k úplně jinému světu, kdy Lucernu zaplňovali trampové poslouchající své skládající a zpívající kamarády. Od té doby zanikaly státy, politické bloky i systémy, horečně se proměňovala hudba, technologie k jejímu zachycování i náš vztah k ní. A na konci cesty časem stojí Žalman zase v Lucerně. Je mu prý na den 70 let, ale je štíhlý, vzpřímený, s hustou hřívou šedivých vlasů a s mladistvými gesty.
S Pavlem Žalmanem Lohonkou slavila zaplněná Lucerna
S Pavlem Žalmanem Lohonkou slavila zaplněná Lucerna
foto: Dimír Šťastný
A co je důležitější: je schopný si k svému výročí naskládat řadovou desku nových písniček a písničky nové i staré zazpívat mladým hlasem. Při nějaké studiové „pitvě“ bychom nejspíš zjistili, které vysoké tóny chybí, ale fascinující je naopak to, co zůstalo: hlas obdařený mimořádnou barvou, zejména v táhlých tónech čarující s teskným oparem, který nevzniká z nějakého kalkulu, ale je přirozeným nástrojem pro nezaměnitelné vyjadřování. A co není v jeho věkové kategorii běžné: Žalman zpívá stále naplno, polorecitace a osekávání tónů nepřicházejí v úvahu. Lucerna byla v neděli navzdory změnám světa stejně nadšená a plná, řekněme, že publika „všech generací“; rozhodně nepřevažovali Žalmanovi vrstevníci.
Ne všechno se možná povedlo stoprocentně, zejména v první půli věnované hostům. Uvítal bych, kdyby jejich vstupy byly laděny spíše jako hudební gratulace než minirecitály. V druhé půli mě potěšily nové písně zahrané s hostujícím bubeníkem, klávesistou a dechovou sekcí – něco, co by, řekněme, 40letý Žalman nikdy neudělal. Znělo to pěkně, ale sólový zpěv, zejména Žalmanových spoluhráčů, trio dechů spolehlivě přepralo. Avšak nic z toho není podstatné: koncert byl velkolepý a důstojný. Hýbat žánrem už musí jiní – a snad už se to i děje. Legendy by ale měly čas od času triumfovat. Jeden triumf jsme v neděli viděli.
Článek vyšel jako glosa k reportáži Vaška Koblence.
Zdroj: Českobudějovický deník

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib