gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.04.2022 Jak jsme hodnotili desky v roce 2021 (Tomáš Doug Machalík)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Hodnocení desek za určitý rok na tomto serveru se fakticky uzavírá až na konci března roku následujícího, aby i na poslech alb vydaných v předvánočním období bylo dost času. Za rok 2021 jsme do hodnocení zařadili 37 alb. Pokud žebříček sledujete, nebo alespoň čtete články na tomto serveru, už víte, že nejvyššího průměru dosáhlo album Noční obraz Vladimíra Mišíka, druzí byli Žamboši se Světlojemy a třetí Kluk z Husovky Kuby Horáka, čímž jsme se stoprocentně shodli s nominacemi na Cenu Anděl v kategorii Folk.
V roce 2021 se na hodnocení podílelo těchto 12 lidí:
BV: Brigita Kytka Vidimská (31 hodnocení, max. 10, min. 4, průměr 7,55)
DT: Dušan Trličík (37 hodnocení, max. 10, min. 5, průměr 7,16)
JT: Jana Džexna Tippmanová (33 hodnocení, max. 10, min. 5, průměr 7,18)
KV: Karel Fred Vodňanský (5 hodnocení, max. 7, min. 3, průměr 5,20)
MB: Milan Bátor (28 hodnocení, max. 10, min. 4, průměr 7,50)
MK: Miloš Keller (26 hodnocení, max. 10, min. 5, průměr 6,85)
MP: Milan Belmondo Plch (37 hodnocení, max. 10, min. 4, průměr 7,19)
MT: Milan Tesař (34 hodnocení, max. 10, min. 4, průměr 6,85)
PR: Pavel Rada (24 hodnocení, max. 10, min. 3, průměr 6,78)
PV: Petr Klokan Vratný (20 hodnocení, max. 9, min. 6, průměr 7,85)
TH: Tomáš Hrubý (37 hodnocení, max. 9, min. 3, průměr 6,41)
TM: Tomáš Doug Machalík (33 hodnocení, max. 9, min. 4, průměr 6,64)
Vladimír Mišík: Noční obraz
Vladimír Mišík: Noční obraz
Jak je vidět, kromě KV všichni hodnotitelé zvládli poslechnout si alespoň polovinu všech alb v hodnocení; DT, MP a TH dokonce slyšeli všechna. Nejvyšší udělené hodnocení bylo 10, objevilo se 14krát (Kluk z Husovky Kuby Horáka a Noční obraz Vladimíra Mišíka mají po třech desítkách, Dotyk Doroty Barové a Světlojemy Žambochů po dvou), zatímco nejnižší hodnocení 3 se vyskytlo jen čtyřikrát a žádné album neobdrželo více než jednu trojku. Nejvíc desítek (tři) rozdal MP, po dvou pak DT, MB, MK a MT. Zajímavé je, že nikdo z těchto pěti neudělil žádnou trojku – těch rozdal nejvíc (dvě) TH, který naopak nikomu nedal desítku. Největší rozpětí hodnocení měl PR (3 až 10), nejmenší PV (6 až 9). Veřejnost se tentokrát téměř nezapojila (11 alb má jedno hodnocení „odjinud“, zbytek nemá žádné). Náš tým udělil celkem 345 hodnocení (jednou „x“, jinak samá čísla) z možných 444, což je 77,7 % – jen pro srovnání: vloni to bylo 86,6 %, předloni 69,9 % a rok předtím 68,4 %. Slovních hodnocení bylo uděleno 92, což není málo, i tak si ale myslím, že potenciál těchto komentářů zdaleka není využíván tak, jak by si alba zasloužila (osobně se snažím u každého hodnoceného alba uvést alespoň výrazné dojmy, které ve mně poslech zanechal, případně upozornit na nedostatky).
Žamboši: Světlojemy
Žamboši: Světlojemy
Pokud bychom vyšli ze zcela teoretického předpokladu, že zcela průměrné album má zcela průměrné hodnocení 5,5 (protože 1 je minimum a 10 maximum), mohli bychom dojít k závěru, že buď máme hodně hodné hodnotitele (alespoň některé), nebo že u nás vloni vyšla spousta opravdu dobré hudby, případně že se jedná o kombinaci těchto dvou jevů (k tomuto výkladu se osobně přikláním). Faktem je, že kvalitní interpreti a jejich týmy si obvykle dokážou pohlídat, aby vydávali kvalitní alba, a že se do hodnocení za rok 2021 nedostalo nic vysloveně nepovedeného – možná je to náhoda, ale za vyloženě trestný poslech žádné z hodnocených alb nepovažuji (což by mohlo souviset s tím, že v době CoViDu se interpreti místo aktivního hraní, které nebylo možné, o to víc soustředili na domácí přípravu a cvičení).
Kuba Horák: Kluk z Husovky
Kuba Horák: Kluk z Husovky
Dalším faktorem, který přispívá k vyšším průměrným hodnocením, je podle mě skutečnost, že ti, kdo mají na poslech méně času a prostoru (což se obvykle projevuje tím, že se jim nepodaří poslechnout si do uzávěrky všechna alba), si intuitivně vybírají hudbu s větším potenciálem toho, že je osloví, a naopak se vyhýbají té, o které tuší, že se jim nebude líbit. Kdyby všichni hodnotili všechno, byly by nejspíš celkové průměry jednotlivých alb v některých případech výrazně nižší.
Podíváme-li se nyní na hodnocená alba, můžeme s potěšením konstatovat, že z hlediska žánrů je nabídka roku 2021 poměrně pestrá: převažuje folk a folkrock, ale zástupce tu má i country, bluegrass, trampská hudba, alternativa, world music a dokonce vážná hudba. Zajímavé je, že sólistů (případně sólistů sice s kapelou, ale uvedených na prvním místě) je 25, což je více než dvojnásobek počtu alb „čistokrevných“ kapel (12). Jednoznačně pokračuje trend z předchozích let vydávat alba vlastní péčí interpreta: vlastním nákladem bylo vydáno 18 alb (tedy téměř polovina), vydavatelství Animal Music, Galén a SuperGram vydala po třech hodnocených albech, vydavatelství AVIK dvě, zbytek po jednom (a i zde se minimálně v některých případech jedná o vlastní náklad maskovaný jinou hlavičkou).
Žalman & spol.: Všechno je teď
Žalman & spol.: Všechno je teď
Nejvíce hodnocení (12) obdrželo album Všechno je teď od seskupení Žalman & spol. – je to jediné album, které hodnotili úplně všichni; nejméně hodnocení (5) má Svetlo v nás Viery Šustekové. Nejvyššího průměrného hodnocení (9,33) dosáhl Noční obraz Vladimíra Mišíka, na opačném konci žebříčku je album ... na zdraví Josefa Pelána (4,33). Největší rozpětí hodnocení (4) se vyskytlo u alb Tlusté čáry (René Matlášek) a Za městem (Milan Šťastný), naopak u alb Ohlédnutí světla (Duo ťuk) a Záchytný bod (Tomáš Suchý) se hodnotitelé jednomyslně shodli.
Velmi potěšující je, že pod teoretickým průměrem 5,5 leží pouze 6 alb, tedy necelá šestina celkového počtu. Naopak mezi výtečná (s průměrným hodnocením 8 a víc – toto kritérium kdysi neoficiálně zavedl Jiří moravský Brabec) se zařadilo hned 11 alb.
Pokud budeme hodnocení alb vnímat jako dílčí zprávu o stavu „naší“ hudby v „našich“ zemích, myslím, že můžeme být spokojeni. Doufejme také, že vydaná hudba nezůstane zakonzervována na discích, ale že ji interpreti budou šířit v podobě živých produkcí, aby se dostala i k dalším posluchačům.
Za sebe jsem velice rád, že hodnocení desek u nás už dlouhou dobu funguje a že jsem se do něj po loňské přestávce mohl opět aktivně zapojit. Pokud se mezi čtenáři najde někdo, kdo se chce na hodnocení desek také podílet, má možnost hodnotit jako zástupce veřejnosti. A jelikož do hodnocení můžeme zařazovat jen alba, o kterých se dozvíme, doporučuji všem žánrově spřízněným interpretům a jejich vydavatelům, aby využívali tuto možnost a dávali o sobě vědět tím, že nám alba k hodnocení budou posílat.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib