gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

15.02.2024 Album roku 2023: Marie Puttnerová – Laila Tov (Milan Tesař)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Už po čtyřiadvacáté vyhlásila hudební redakce Radia Proglas anketu Album roku. Do aktuálního ročníku hlasovalo 110 oslovených osobností – publicisté, hudebníci, pořadatelé koncertů a festivalů, promotéři a také vybraní zástupci posluchačů rádia. Ti všichni rozhodovali o tom, které české (nebo slovenské) hudební album – bez ohledu na žánry – je to nejlepší.
Každý z nich mohl hlasovat pro libovolný počet alb bez ohledu na žánry. Primárně se volí album české (případně slovenské, protože českou a slovenskou scénu v této anketě neoddělujeme), avšak redakci zajímají i tipy na alba zahraniční.
Marie Puttnerová: Laila Tov
Marie Puttnerová: Laila Tov
Vítězem hlavní kategorie ankety Album roku 2023, tedy kategorie domácích nahrávek, se s počtem 20 hlasů stala Marie Puttnerová s albem Laila Tov (Animal Music).
Marie Puttnerová se v minulosti představila například jako zpěvačka brněnské skupiny Cymbelín. Výrazněji na sebe upozornila jako členka Jablkoně a v rámci této kapely vytvořila s kapelníkem Michalem Němcem také zvláštní „komorní frakci“ Půljablkoň. Byla také výraznou tváří projektu Zvíře jménem podzim a hostovala na nahrávkách řady dalších umělců mnoha žánrů – Skipa Wilkinse, Petra Linharta, Tomáše Suchého, Ondřeje Galušky & The Odd Gifts a dalších.
Luděk Strašák, vedoucí Městského kulturního střediska Náměšť nad Oslavou a bývalý redaktor Proglasu, uvedl: „Marie Puttnerová nabídla sebe samu v hodně emocně silné výpovědi, vnímám v ní velkou pokoru. Je na ní tím, kým je, a věřím, že by ty písničky fungovaly i čistě jen s kytarou. Ale je dobře, že jí producent dal svým zpracováním další rozměr, přitom sám nijak neexhiboval, ale jeho práce souží písničkám a sluší jim. Je to album, které mně hodně překvapilo.“
Ředitel festivalu Slunovrat Vašek Müller soudí: „Debutové album Marie Puttnerové bylo dlouho očekávané a to čekání stálo za to. Zní to tak trochu pubertálně, když je označím slovem vymazlené, ale tato charakteristika na ně opravdu sedí. Do nečeských výšin jej povznesla práce britského producenta Eddieho Stevense, samozřejmě Mariin překrásný zpěv, a třeba Píseň o domově je pro mě vážným kandidátem na píseň roku 2023.“
Rozhovor Martina Kyšperského s Marií Puttnerovou o albu Laila Tov:
https://www.hudebnirozhovory.cz/detail-poradu/2023-06-30-19-15-00/ 
Na druhém místě (19 hlasů) skončila Jana Vébrová s deskou Kameny ze dna (Indies Scope) a na místě třetím Bratři Ebenové a titul Co my víme (100Promotion) s 16 body.
Rozhovor Martina Kyšperského s Janou Vébrovou:
https://www.hudebnirozhovory.cz/detail-poradu/2023-05-19-19-15-00/ 
Do první desítky se dále dostali:
4. Jakub KönigHvězdy
5. Anna VaverkováPozdravy z polepšovny
6. Kafka BandDer Process
7. Pavel ČadekStepní vlk
8. November 2ndNovember 2nd
9. KatarziaŠťastné dieta
10. ZrníŠiroko daleko
Na dalších místech se umístili: Jan Běťák, Mrakoplaš, Dorůžka/Fischmann/Novák, Štěpánka Balcarová, Krajina Ró, Jan Fic, B4, Terrible 2s, Tereza Hrabini a Bonsai č. 3.
V kategorii zahraničních alb zvítězili Rolling Stones s titulem Hackney Diamonds, na druhém místě skončil Peter Gabriel s albem i/o a třetí jsou Depeche Mode a album Memento Mori.
Anketu Album roku hudební redakce Proglasu organizuje od roku 2000. Mezi jejími vítězi byli v minulosti například Jiří Pavlica, Žamboši, Traband, Epydemye, Martina Trchová, Lenka Dusilová, Bratři Ebenové, Druhá tráva nebo Vladimír Mišík.
Další informace: Milan Tesař ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript )
http://hudba.proglas.cz 
www.hudebnirozhovory.cz
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib