gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.04.2014 Nová éra Disneybandu (Vojtěch Znojemský)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Občas se mi to stává. V rozhovoru padne například jméno nějakého slavného herce, o kterém si až se sadistickým přesvědčením myslím, že už je několik let po smrti, a on přitom nejen, že je stále na světě, ale je plný sil a stále pracuje. Jen se mi zkrátka ztratil z dohledu. Něco podobného se mi nedávno přihodilo, když jsem zaslechl jméno skupiny Disneyband. Kdesi v koutku mé hlavy jsem si jasně vybavil energické duo z Liberce, které na začátku tisíciletí překvapovalo a okouzlovalo návštěvníky folkových festivalů a dalších akcí především svým pojetím hudby. Martin Kadlec s Věrkou Soukupovou se za pomoci jedné kytary a dvojhlasu nebáli zahrát bigbeatovou vypalovačku a používat ve zpěvu divadelních prostředků. Z pódia se vedle hudby ozýval také nářek, vzdechy, šepot či smích. Bylo to něco nového a velmi dynamického. Skupina měla našlápnuto. Dvakrát se umístila na stříbrné příčce v písničkářské kategorii soutěže „Krteček“ na festivalu Zahrada. Vydala dvě CD u renomovaného labelu Indies Record, v roce 2003 se objevila mezi 10 objevy roku v kategorii Folk&Country v anketě Anděl a vystupovala na velkých českých festivalech, vedle již zmíněné Zahrady také na Colours of Ostrava, Benátské noci nebo na Prázdninách v Telči. V roce 2007 se ale po Disneybandu slehla země. Alespoň pro mě.

Při mém zpětném pátrání, které ve mně před rokem iniciovala právě zmínka o duu z Liberce, jsem přišel na to, že Disneyband v roce 2007 nezaniknul, ale vyměnil zpěvačku.  (Což je u dua zásadní až 50% obměna sestavy. :-) ) Mou oblíbenou Věrku Soukupovou nahradila Kateřina Petráňová. To bylo další překvapení. Stříbrnou soutěžící z první série televizní soutěžní show Hlas bych v tomto seskupení nečekal. Petráňová ale v Disneybandu vydržela pouhopouhý rok. Z této éry ale stojí za zmínku demo nahrávka tří písní, které si doposud můžete poslechnout na Bandzonovém profilu kapely. Mimo jiné je mezi nahranými písněmi i „Haló?“, později proslavené skupinou Jarret.  V dalších letech Disneyband vystupoval se zpěvačkou Terezou Kárníkovou. V té době už pětičlenná kapela hrála jen sporadicky a vše směřovalo k neodvolatelnému zániku. Ovšem chyba lávky!

Loňské léto Disneyband znovu vtrhnul především na folková podia. V nové sestavě, s novými písněmi a hlavně s novou silou a chutí. Dlouholeté spoluhráče Martina Kadlece a Marka Štulíra (Jarret, Nohaband) doplnila muzikantka tělem i duší Anička Drábková (Berušky, AnnaDé, ŽZ, Corpus Delicti). Poprvé v „nové éře“, jak si tomuto zjevení dovolím říkat, jsem Disneyband slyšel vloni na Tovačovském portálu. Trojice muzikantů mě upoutala a strhla minimálně úplně stejně jako před dvanácti lety v původní sestavě. Na podiu se znovu střídaly písně silných výpovědí, oba zpěváci se nebáli odkrýt své emoce a zalévali publikum vlnami smutku a euforie. Bez patosu či zbytečného přehrávání. Bylo to stejné, jakoby se mi můj nejlepší kamarád svěřoval kdesi u piva ze svého těžkého osudu. Přirozené a silné. V tu chvíli mi blesklo hlavou, že Disneyband je zpět a těšil jsem se na příště.   

Ono „příště“ pak přicházelo velmi často. Disneyband je totiž po svém znovuzrození také velmi agilní. Hraje na festivalech, v klubech a nově také v různých soutěžích, namátkou uvádím Portu a Notování. Zdá se, že kapela má kvalitní manažerské zázemí. Svědčí o tom zaplněný kalendář koncertů. V nejbližší době se na Disneyband mohou těšit obyvatelé jižní a střední Moravy, kam se skupina vydává na své bezprecedentní třídenním turné. 7. května vystoupí ve vsetínském KICu, o den později Disneyband zahraje v Cafe Práh v Brně a svou šňůru zakončí v pátek 9. 5. ve Valašských Kloboukách.  V rámci tohoto výletu vznikne také hodinová živá nahrávka pro rádio Proglas. Další mediální počin čeká trio z Liberce 15. května, kdy se představí v televizním živém vystoupení v rámci pořadu Cvrlikání na TV NOE.

A ještě jeden vzkaz na závěr pro Vás, kteří stejně jako já žijete v domnění, že „tento herec“ zemřel: „Disneyband nejenže je stále na světě, ale je plný sil a stále pracuje. Jen se Vám zkrátka ztratil z dohledu!“



Sdílet na...
Kam dál?

» Disineyband + KaBáJa + Monty = fotorepo z Liberce (JIrka Esser)

» Květen plný Disneybandu (Disneyband)

» Říjnový Březňák v devíti odstavcích (Karel Vidimský - Cimbura)

» Folková tChýně nabídla muziku i divadlo (Jiří Esser)

» 17. FOLKomín obrazem (Renata =o))

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib