gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

21.01.2015 Karlovarský Bankrot opět ve studiu aneb podruhé do stejné řeky (Jaromír Davy Urban)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Loni v říjnu uplynulo šest let od chvíle, kdy na Karlovarsku vzniklo neambiciózní hudební seskupení, které si o měsíc později dalo neméně neambiciózní název Bankrot. Ambice přišly až později díky personálnímu posílení.
V létě 2011 se členové Bankrotu ocitli ve správnou dobu na správném místě. Díky tomu jim bylo přáno vstoupit do nahrávacího studia Orange v Karlových Varech-Rybářích a natočit zde CD "Bankrot na Oáze". Natáčení probíhalo od října 2011 do dubna 2012, křest se uskutečnil na čarodějnice v Jenišově u Karlových Varů. Dvě písničky z tohoto CD se úspěšně účastnily rozhlasových hitparád, titulní Oáza Jenišov je občas slyšet na vlnách jednoho z žánrových rádií.
Mezitím se v Bankrotu pozměnilo obsazení a značně rozrostl repertoár. Není divu, že během loňského roku dozrál čas na druhý vstup do stejné řeky nebo spíš do stejného studia. Již tradičně se začalo nahrávat v říjnu a konec je s velkou tolerancí odhadován na jaro 2015.
Bankrot označuje svou hudbu jako "netradiční a nemoderní country kombinovanou s tradičním a moderním folkem". Takže na jedné straně nepropadá přílišnému konjukturalismu a na druhé straně se snaží i tzv. nemoderní písničky hrát netradičně. Posluchači si na tento přístup zvykli velmi ochotně a navštěvují koncerty Bankrotu v hojném počtu. K silným stránkám kapely patří výrazná foukací harmonika, taktéž výrazná basovka, barevné sbory a texty, které jsou často inspirovány vlastními životními zážitky. A samozřejmě nelze opomenout šíření pozitivní energie v duchu kapelního motta "špatná nálada musí zbankrotovat".
CD bude obsahovat průřez bankrotí tvorbou od vzniku do současnosti, převážně z dílny současných a někdy i bývalých členů. Bude tedy zde i písnička, která zazněla na úplně první zkoušce Bankrotu, po půlroce díky personálním změnám vypadla z repertoáru a po letech došlo k jejímu oprášení. Dále zde bude přítomna mexická lidovka, opatřena aktuálním českým textem kvůli jazykové bariéře, i lidovka česká, kde jazyková bariéra nehrozí, takže původní text byl ponechán. Ctitelé cizích jazyků se přesto dočkají, neboť jedna písnička bude částečně zpívaná v romštině. Kdo nemá rád bankrotí zpěv, ten si od něj rád odpočine při brutální foukačkové instrumentálce. Dvě písničky připomenou někdejší chodovské Trio Komplet a potěší ctitele lyriky. Jak je ale u Bankrotu zvykem, tak převažovat budou písničky veselé až uličnické, případně pirátské. Ostatně celé CD se bude jmenovat Piráti z Varybiku.
Bankrot nahrává v tomto obsazení:
Jiří Naky Kollarov – zpěv, kytary, ukulele, akordeon, klávesy
Pavel Pavlis Kohn – zpěv, kytara, cajon
Pavla Dvořka Zbranková – zpěv, housle, cajon, perkuse
Milan Kubáneček Rác – zpěv, basová kytara
Ivo Jemmy Urban – zpěv, foukací harmonika, zobcová flétna, brumle
Jaromír Davy Urban – zpěv, pětistrunné banjo, kytara, lap steel
Jako host se účastní pražský bluegrassový muzikant Milan Dlouhán Dlouhý (dobro) a možná i zvukař Pavel Horych rozezní kytarové struny podobně jako na prvním CD.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
davy   |Registered |05.02.2015 20:48:53
Minulé úterý jsem náhodně slyšel na Radiu Samson informaci o našem CD, převzatou právě odsud. Není tedy pravda, že by na tento server nikdo nechodil.
Řekli tam mimo jiné poněkud zkreslenou informaci, že na CD bude jedna písnička lyrická a ostatní hodně veselé. Ve skutečnosti bude lyrika zastoupena zhruba ze třiceti procent.
CD však bude opravdu převážně veselé a jistě se o to zaslouží i staronový člen Jiří Taky Veselý (zpěv, kytara, mandolína), který se k nám vrátil po čtyřech a půl letech, aniž by někoho ze stávajících členů vyštípal ze sestavy. Tím upřesňuji informace z článku a dodávám, že CD by mělo být hotové nejspíš v létě (letošním ).

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib