gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.11.2020 Festival Hradecký slunovrat se pustil do záchrany zchátralého kostela v Opavě (Hradecký slunovrat)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Brána pro svatého Jana
Brána pro svatého Jana
Autorka knihy roku Šikmý kostel Karin Lednická, populární lanškrounský kněz Zbigniew Czendlik nebo ekonom Tomáš Sedláček. To jsou některé z osobností, které podpoří sbírku festivalu Hradecký slunovrat a spolku ZaOpavu na záchranu opuštěného a chátrajícího kostela sv. Jana Křtitele v Opavě. Crowdfundingová akce, která odstartovala 1. listopadu pod názvem Brána pro svatého Jana, si klade za cíl zaplatit opravu brány v gotickém portálu zbylých městských hradeb a nátěr kostelní věže. Kostel by měl v budoucnu ožít řadou kulturních a společenských akcí.
Spojení obou organizací není náhodné, ohroženým památkám se věnují dlouhodobě. „Náš festival jim zasvětil cyklus pod názvem ´Je třeba vrátit místům jejich jména a příběhy´,“ upřesňuje ředitel Hradeckého slunovratu Vašek Müller. Po besedách s farářem Josefem Suchárem, který obnovil zbořený kostel v Neratově, či muzikantem Petrem Linhartem, který se snaží zachránit poutní místo ve Skocích, se spolu se spolkem ZaOpavu rozhodl přispět k záchraně opavské kulturní památky - kostela sv. Jana Křtitele.
Aby byla sbírka úspěšná, musí se na portálu Startovač během jednoho měsíce vybrat 150 tisíc korun. „Je to smělý cíl, ale věříme, že nám naše publikum opět ukáže, jak je skvělé,“ říká Václav Müller. „Kromě dobrého pocitu z pomoci při záchraně historické stavby totiž nabízíme také řadu velmi zajímavých odměn, které mohou být skvělým vánočním dárkem,“ dodává. Mezi ty nejzajímavější bude určitě patřit literárně-hudební performance Šikmý kostel, vytvořená pro tuto akci. Představení na pomezí autorského čtení, koncertu a divadla je inspirované výjimečnou knihou Karin Lednické a kromě autorky v něm budou účinkovat také hudebníci Petr Uvira, Vít Halška. Atraktivní jsou ale i další odměny, například účast na besedě se Zbigniewem Czendlikem a Tomášem Sedláčkem s názvem Běžet či tančit životem? či dárková krabice cuvée Kostela sv. Janů, které speciálně pro tuto akci připravilo špičkové vinařství Krásná hora. Etiketu tvoří autorská fotografie Petry Vavrečkové.
Brána pro svatého Jana - Vašek Müller a Dalibor Halátek
Brána pro svatého Jana - Vašek Müller a Dalibor Halátek
zdroj: Hradecký slunovrat
„Můžete se také stát vlastníkem speciálně upraveného prkna z původních kostelních dubových vrat, jimiž se začalo do kostela procházet před 661 lety,“
doplňuje Dalibor Halátek ze spolku ZaOpavu. Proto bude mít deska z historických vrat přesně 661 milimetr a její součástí bude také poděkování a jméno dárce, které do něj vypálí na speciálním laseru partner akce Charita Opava. Seznam dalších desítek odměn, mezi nimiž nechybí originální fotografie Petry Vavrečkové nebo řada komentovaných historických prohlídek s komentářem Dalibora Halátka, najdete na stránkách Startovače u akce Brána pro svatého Jana.
Kostel, který založil opavský Přemyslovec Mikuláš II. Opavský, je již dlouho veřejnosti nepřístupný. Leží ve Smetanových sadech uprostřed nejrušnější opavské křižovatky, je obklopen zbytky městských hradeb a zůstává zvláštní oázou ticha a klidu uprostřed městské vřavy. Historie této kulturní památky se spjata s johanity, tedy s „rytíři s bílým křížem". K vidění je zde mnoho zajímavého, například kamenný náhrobek vratislavského světícího biskupa Bernarda Symbalského.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Hradecký slunovrat 2017 - Víno, hudba, zpěv (Hradecký slunovrat)

» Hradecký slunovrat letos na dvou zámcích (FOLKtime.cz)

» Hradecký slunovrat Winter Edition 2015 (Vašek Müller)

» Hradecký slunovrat představuje kalendář Welcome tour 2021 (Ondra Oborný)

» Konkurz kapel na Welcome scénu 2022 zahájen (Hradecký slunovrat)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib