gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

17.12.2014 Odešel jihočeský countrymen s nezapomenutelným hlasem (Hanka Hosnedlová)    PDF Tisk Email
Aktuality
Jen pár dní před vánočními svátky odešel do countryového nebe Standa Schwarz, řečený Drobek, oblíbený jihočeský countrymen, ve věku 57 let.
Narodil se sice na předměstí Českých Budějovic, kde také vyrůstal, ale jeho první veřejné hudební kroky ve stopách country jsou spojeny s Plzní. Tam byl totiž v učení pro českobudějovickou Škodovku a tam také založil svou první kapelu. Jmenovala se Hezouni, zřejmě díky inspiraci už tehdy populárními Fešáky. Jeho první a úspěšné vystoupení před větším publikem se pak odehrálo v roce, kdy dovršil teprve šestnáct roků. K jeho stručnému životopisu neodlučně patří i aktivní trampská léta s kytarou a dlouhou řadou kamarádů, z nichž se později rekrutovali i oddaní příznivci a podporovatelé jeho hudební kariéry na poli country i dalších žánrů. V etapě následující po návratu do rodného města vznikla díky němu potom další kapela, nazvaná příznačně Soukolí, která ale neměla příliš dlouhého trvání.
Ačkoliv původ jeho přezdívky se původně pojil s neuvěřitelným apetitem, kdy údajně dokázal na posezení sníst čtyřicet knedlíků, většina přátel byla přesvědčená, že je především vtipným opozitem k jeho postavě, časem vypracované do váhy silně přesahující hranici sta kil.
Standa Schwarz - Drobek
Standa Schwarz - Drobek
Vlastně si tak vytvořil i svou osobitou image, navíc nahrávající i dostatečné podobnosti s countryovou legendou Michalem Tučným, s nímž měl i podobný hlas i styl hudebního projevu. A kterého si navíc také nesmírně vážil a jehož písničky velice rád zpíval. Drobek si rychle získával oblibu, a to nejen díky svému zpěvu a prezentovanému žánru, ale i díky své naprosté, upřímné a bezelstné otevřenosti a dobrosrdečné přátelské povaze.
Na předměstí jihočeské metropole poté Drobek, tehdy třiadvacetiletý, založil s partou stejných nadšenců hudební divadlo Maringotka. Na jeho základě se potom zrodila i populární stejnojmenná skupina, jejímž byl samozřejmým lídrem. Repertoár, většinou v duchu country, ale obohacený i jeho vlastními skladbami, pak sklízel úspěchy v klubových pořadech, na countrybálech i pódiových vystoupeních. Dokonce se účastnili i několika Port a v letech 1982-85 si odtud opakovaně odnášeli Cenu diváka. Samotného Drobka portovní porota v roce 1984 ohodnotila cenou za nejlepší vokální projev, čehož si v souvislosti s tehdejší přítomnou zpěváckou konkurencí velice cenil.
K polistopadové době pak patřil v roce 1991 vznik Drobkova bandu, zaměřeného už více na moderní country. Začal rovněž pěvecky hostovat v další kapele z této líhně – v Bryčce a postupem času se stal i jejím členem. Nucenou přestávku ve slibném Drobkově rozjezdu však v roce 1995 podmínilo jeho závažné onemocnění se slinivkou. Nicméně se po čase zase vrací na scénu a v roce 1998 si díky nabídce hudebního vydavatelství Aplaus naplňuje jeden ze svých životních snů – nazpíval tehdy řadu písniček Michala Tučného a vzniklo tak příznačné album Dvojník, stavějící na Drobkově vzhledové a zejména hlasové podobě s touto legendou české country.  
Přelomový rok 2000 byl i rokem, kdy vyšlo Drobkovo sólové album nazvané Zelená řeka s písničkami stavěnými přímo pro něj. Podíleli se na něm převážně skladatelé Pavel Hrubeš a Michal Bukovič a textově pak Karel Peterka. Duet, který pro CD nazpíval s Naďou Urbánkovou, pocházel však z dílny skladatele Pavla Krejči. A do Drobkových projektů přibyla i zásadní spoluúčast na velkých country zpěvnících, které se udržely v zájmu posluchačů dodnes.
Nejen v soukromí, ale i po stránce hudební prezentace pomáhala Drobkovi jeho energická žena Věra, která s ním později i vystupovala. A určitou měrou se zapojovaly do různých projektů i jeho tři dcery. Možná, že právě kvůli nim se přestěhoval s celou rodinou do blízkého do Ostrolovského Újezda.
V součinnosti s domovskou agenturou Doremi vzniklo v roce 2004 CD Drobek a Maringotka aneb Na veselou notu, tentokrát s lidovou country. O něco později přicházejí na svět další sólové záležitosti - alba Když, kde má hlavní slovo moderní country, a vesele laděné, dovolenkově uvolněné Na maltě. A Drobkovy žánrové nůžky se v dalších letech otevírají stále do větší šíře, hlavně pak se zaměřením na malé posluchače, což dokumentuje dětský zpěvník Já písnička a další stále se rozšiřující zajímavé projekty pro děti.
Jako nevšední dárek k padesátinám lze vnímat DVD s písničkami Michala Tučného v Drobkově podání, kde se uplatnil nejen jeho hlas, ale i záběry české krajiny a jedinečných přírodních scenérií, ovšem nechybí ani koření dobré recese. A k tomuto žánru se vrací o dva roky později ve výročním hudebním programu s názvem Poslední kovboj, věnovanému vzpomínce na Michala Tučného, pod záštitou vydavatelství Aplaus – Česká muzika, s nímž průběžně spolupracoval.
S dětskými programy tematicky zaměřenými třeba na karnevalové veselí, dětský den, mikulášské či silvestrovské pořady, ale i halloween či piráty z Karibiku, Shreka, Adamsovu rodinu apod., navštěvoval nejen kulturní zařízení, ale i školy. Ovšem ani dospělí nepřišli v Drobkově hudební nabídce posledních let zkrátka, ať už se jednalo o lidové či staropražské písničky, včetně všeobecně oblíbených šlágrů od Karla Hašlera. Asi není ani třeba dodávat, že nevynechával ani svou srdeční záležitost – milovanou country hudbu.
Vědomí, že už nikdy neuslyším naživo Drobkův hlas, je o to smutnější, že ani zdaleka nevyčerpal ani svůj tvůrčí potenciál.
Naposledy se se Standou Schwarzem – Drobkem rozloučíme příští pondělí dopoledne v českobudějovické obřadní síni na hřbitově sv.Otýlie.
 
Psáno pro regionální Deník, jižní Čechy, 17. 12. 2014

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib